Firefox - niektóre strony się nie ładują
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Firefox - niektóre strony się nie ładują
Nie ładują mi się niektóre strony w firefoxie, przykłady:
-otwieram Gmaila, wprowadzam login, hasło, zatwierdzam i czekam....ładuje się....aż po jakimś czasie wyświetla mi się biały ekran, a w lewym dolnym rogu Firefoxa widzę optymistyczny napis "Zakończono".
-Linked In - ładowanie podstron trwa wieki. Lista kontaktów nie ładuje się nigdy.
Generalnie wygląda to tak jakby serwer na niektóre requesty nie odpowiadał.
Objawy raz na jakiś krótki czas ustępują, po czym wracają. Podobnych stron jest więcej.
Podobne problemy mam z najnowszą Operą (ale odrobinę rzadziej).
Co śmieszniejsze (a raczej bardziej denerwujące), podobne rzeczy nie dzieją się pod IE! (mam zainstalowanego IE z tąd: http://www.tatanka.com.br/ies4linux).
Problemów natomiast w ogóle nie mam jak przełączę się na Windowsa (zarówno w IE jak i Firefoxie). - zatem wykluczam problemy z siecią, a szukałbym raczej gdzieś w systemie...
Generalnie wydaje mi się, że jaja się dzieją na stronach nafaszerowanych AJAXem (to tylko moje spostrzeżenie, więc być może prowadzi w złą stronę).
Używam Ubuntu 8.10 i Firefoxa 3.0.10
Wersja IE pod Ubuntu to: 6.0.
-otwieram Gmaila, wprowadzam login, hasło, zatwierdzam i czekam....ładuje się....aż po jakimś czasie wyświetla mi się biały ekran, a w lewym dolnym rogu Firefoxa widzę optymistyczny napis "Zakończono".
-Linked In - ładowanie podstron trwa wieki. Lista kontaktów nie ładuje się nigdy.
Generalnie wygląda to tak jakby serwer na niektóre requesty nie odpowiadał.
Objawy raz na jakiś krótki czas ustępują, po czym wracają. Podobnych stron jest więcej.
Podobne problemy mam z najnowszą Operą (ale odrobinę rzadziej).
Co śmieszniejsze (a raczej bardziej denerwujące), podobne rzeczy nie dzieją się pod IE! (mam zainstalowanego IE z tąd: http://www.tatanka.com.br/ies4linux).
Problemów natomiast w ogóle nie mam jak przełączę się na Windowsa (zarówno w IE jak i Firefoxie). - zatem wykluczam problemy z siecią, a szukałbym raczej gdzieś w systemie...
Generalnie wydaje mi się, że jaja się dzieją na stronach nafaszerowanych AJAXem (to tylko moje spostrzeżenie, więc być może prowadzi w złą stronę).
Używam Ubuntu 8.10 i Firefoxa 3.0.10
Wersja IE pod Ubuntu to: 6.0.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Odp: Firefox - niektóre strony się nie ładują
Mam to samo ;/ Środowisko graficzne KDE.
Dobra rozwiązałem problem
w
/etc/resolv.conf
zamiast tych dns co byly dalem opendns
Dobra rozwiązałem problem

w
/etc/resolv.conf
zamiast tych dns co byly dalem opendns
Co zrobić żeby plik resolv.conf nie zmieniał swojej wartości po ponownym uruchomieniu tylko zeby zostały wprowadzone prze mnie modyfikacje ?# Generated by NetworkManager
nameserver 208.67.222.222
nameserver 208.67.220.220
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Genialnie, pomogło! 
Czyli pownienem z tego wywnioskować, że mój provider ma jakieś problemyz konfiguracją DNSa?
Liar: W moim przypadku wystarczy w Network Managarze ustawić na sztywno te DNSy które podałeś (normalnie używam DHCP, ale jest w ustawieniach opcja wprowadzenia DNSów na sztywno). Pomogło.

Czyli pownienem z tego wywnioskować, że mój provider ma jakieś problemyz konfiguracją DNSa?
Liar: W moim przypadku wystarczy w Network Managarze ustawić na sztywno te DNSy które podałeś (normalnie używam DHCP, ale jest w ustawieniach opcja wprowadzenia DNSów na sztywno). Pomogło.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Zmiana serwerów nazw w resolv.conf w katalogu /etc na
nameserver 217.30.129.149
nameserver 217.30.137.200
po czmy w terminalu zamrozenie dnsow komendą
sudo chattr +i /etc/resolv.conf
po czym
sudo chattr +i /etc/ppp/resolv.conf (nowy resolv.conf w ppp trzeba przekopiować do /ppp)
Jeśli chcielibyśmy odzyskac mozliwosc edycji tych plikow to
sudo chattr -i /etc/resolv.conf
nameserver 217.30.129.149
nameserver 217.30.137.200
po czmy w terminalu zamrozenie dnsow komendą
sudo chattr +i /etc/resolv.conf
po czym
sudo chattr +i /etc/ppp/resolv.conf (nowy resolv.conf w ppp trzeba przekopiować do /ppp)
Jeśli chcielibyśmy odzyskac mozliwosc edycji tych plikow to
sudo chattr -i /etc/resolv.conf
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Żeby wpisy dns nie zmieniały się w resolv.conf - trzeba je dodać w konfiguracji dhcp.
W howto sa 2 opisy - jak to zrobić.
W howto sa 2 opisy - jak to zrobić.