Tlen oficjalnie na Linuksa!

Jak się dogadać?
Awatar użytkownika
Rafskix
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Tlen oficjalnie na Linuksa!

Post autor: Rafskix »

Nie wiem jakim cudem Tlen zabiera 200 MB.U mnie 12,5 MB.
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

Jasne, zaraz po włączeniu zabiera mniej - sprawdź ile będzie po 24 godzinach pracy.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
Awatar użytkownika
uncleho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: uncleho »

Ja osobiście jestem zachwycony - więcej takich akcji !!
jKaeno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: jKaeno »

Heos pisze:Jasne, zaraz po włączeniu zabiera mniej - sprawdź ile będzie po 24 godzinach pracy.
Po dokładnie 193 pełnych godzinach pracy zajmuje mi 19MB. Ubuntu 9.04 x86_64. Niestety nie moge potwierdzić błędu.
Krzysztof 'jKaeno' Żuk
ekipa.tlen.pl - społeczność komunikatora Tlen.pl
Registered Ubuntu user # 26036
Awatar użytkownika
uncleho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

h3x0r pisze:zapowiada się nieźle, ciekawe kiedy natywna wersja gadu-gadu na linuksa wyjdzie
A) Nie znoszę klienta gg na winde i nie wiem co by musieli zrobić by polubić klienta na linux
B) Na win używałem tlena również do obsługi gg
C) Tlen na linux wyparł dla mnie z ubuntu nawet pidgin'a
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

jKaeno - zazdroszczę - u mnie po starcie zajmuje ~17,5 MB RAM. Po ok 30 minutach - 120 :-/ System to Ubuntu 8.04.2 x86_64. Z początku myślałem, że to przez wtyczki, lecz wyłączyłem wszystko co się dało, zostawiając tylko niezbędne (jak pisownia) i udało się zejść tylko do 17,2 MB po starcie :sad: Może po prostu trzeba się do tego przyzwyczaić.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
inzaghi89
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: inzaghi89 »

Pytanie mam. Jak wyglądają opcje/ustawienia tego programu? Mógłby ktoś pokazać zakładkę ustawień? Znajomy mówił mi, że bardzo słabo z jego konfiguracją jest i praktycznie nic tam ustawić się nie da. A sam nie chcę tego instalować ;), mam swojego Fincha.
Trititi li li łaaaaa...
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Skoro sam nie chcesz instalować, to nikt nie zrobi tego za Ciebie. Skonfigurować się go też da - choćby wtyczki lub powiadomienia, konta itp. Chcesz się dowiedzieć to sprawdź sam.

Awatar użytkownika
inzaghi89
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: inzaghi89 »

Pisałem już, że ja go nie chcę. Usiłuję ze znajomym znaleźć jakiś kompromis między Mirandą z Windowsa, a jakimś komunikatorem na Linuksa - pidgin mu się nie podoba. Dlatego pytam z ciekawości, co ten tlen ma.
Trititi li li łaaaaa...
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Co Tlen ma... to, co każdy komunikator. Ma możliwość rozmów na protokołach Gadu-Gadu,Tlen, XMPP. Posiada ok 17 wtyczek, możliwość instalacji dodatków itp. Komunikatorów też jest parę innych - np. Kopete lub Kadu itd. No i z tego co widzę na AppDb, Miranda działa dobrze pod wybranymi wersjami Wine. Chcesz wiedzieć więcej o tych komunikatorach, musisz przetestować je sam.

Awatar użytkownika
uncleho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Tlen to nie jest program do obsługi wielu protokołów jak np Pidgin czy Miranda. Owszem - obsługuje gg i jabber jednak w założeniu jest to program do komunikowania się ze znajomymi właśnie w protokole tlen.
Moja lista kontaktów dzięki czatom tlena jest dość spora więc czekałem na porządny komunikator do obsługi tlena. Okazało się że wtyczki do pidgina czy mirandy miały swoje wady. Klient operatora komunikatora ma szanse wypełnić lukę właśnie dla takich użytkowników jak ja. Nie to jednak jest najważniejsze.
Najważniejsze jak sądzę jest to że firmy takie jak o2 zauważają powoli istnienie innych platform niż windows.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

No tak, ale zobacz ile czasu zajęło O2 zrozumienie, że warto wydać taki komunikator oraz dać się do tego przekonać. A z tego co się dowiedziałem, to strasznie długi czas trzeba było się o to prosić. Fakt jednak faktem, że lepiej późno niż wcale.

Awatar użytkownika
uncleho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Owszem jednak cieszę się i z tej jaskółki bo może wiosnę uczyni.
Może teraz inne rodzime firmy idąc w ślady o2 zauważą inne niż windows platformy?
Awatar użytkownika
Rafskix
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Kontakt:

Post autor: Rafskix »

Heos
Jasne, zaraz po włączeniu zabiera mniej - sprawdź ile będzie po 24 godzinach pracy.
Sprawdziłem i faktycznie jakieś dziwne rzeczy się dzieją.Co prawda nie zabrał mi dwustu MB,ale 40 to i tak o wiele za dużo.Szczególnie,że w tym czasie nie używałem go,był tylko włączony.
Awatar użytkownika
lalson
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: lalson »

Jak dla mnie bardzo ciekawa incjatywa ten tlen dla linuksa. Nie bądźmy tacy w gorącej wodzie kompani. Jeśli faktycznie są wycieki pamięci i tlen troche tych MB zabiera to pewnie programiści już nad tym pracują i raczej w niedługim czasie błędy zostaną naprawione. Nie odrazu Rzym zbudowali.

//ka_o_3991: Ortografia...
Awatar użytkownika
taikun
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: taikun »

Mógłby ktoś napisać dlaczego warto instalować TLEN zamiast Kadu ? Z tego co widzę to zajmuje ~20MB Ramu, jak to wygląda w przypadku Kadu ?
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Cóż taikun - dyskutowanie co jest lepsze, to jak dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Kadu jest OK, ponieważ ma sporo fajnych (czytaj: pożytecznych) modułów. Tlen to Tlen, również fajny komunikator, który robi to samo co Kadu - komunikuje Cię z ludźmi w protokole Gadu-Gadu, a dodatkowo w protokole Tlen. Tlen jest też jeszcze w fazie Beta, więc mogą występować różne komplikacje (ale nie jest to powiedziane). Tymczasowo również jeszcze brak różnej maści dodatków, skinów itd. Wszak to jeszcze Beta - nie żadna stabilna wersja, więc programiści koncentrują się na aplikacji, a nie graficznych bajerkach. Jedyna metoda - zainstaluj, poużywaj i sam oceń, czy wolisz Kadu lub Tlena.

Awatar użytkownika
uncleho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Nadal nie do końca rozumiem wasze podejście do tematu.
Tlen to Tlen, również fajny komunikator, który robi to samo co Kadu - komunikuje Cię z ludźmi w protokole Gadu-Gadu, a dodatkowo w protokole Tlen.
Jako człowiek który woli Tlen (jabber) jako protokół komunikacyjny a gg używa bo niestety w naszym kraju przestarzałe gg dominuje przypomnę że Tlen służy do komunikacji swoim protokołem a przy okazji pozwala komunikować się za pomocą gg i jabbera (XMPP). Czy o skype napiszecie że jest to komunikator w którym zapomniano dodać gg a przy okazji pozwala rozmawiać przez skype??
Lamer prosi o wyrozumiałość.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Oczywiście, że nie (vide Skype). Niestety w naszym kraju jest uczepienie się GG jak rzep psiego ogona. Dlatego też choćby wolało się jabbera czy ICQ, to w naszych warunkach komunikator z brakiem możliwości rozmowy w protokole Gadu-Gadu nie zdobędzie popularności, a lista kontaktów będzie świecić niemal pustkami (lecz są wyjątki). Powiem na swoim przykładzie - co z tego, że wolę Jabbera i Tlen (jako protokół), skoro wszyscy na mojej liście kontaktów (z 2 wyjątkami) są w Gadu-Gadu. Aby dogadać się w naszym kraju, trzeba mieć obowiązkowo komunikator z obsługą protokołu Gadu-Gadu. Osobiście mnie to burzy, ponieważ różne czasopisma, firmy, help-line online różnych produktów - wszystko ma swój numer, ale wyłącznie Gadu-Gadu. Dlatego bez niego ani rusz. Gdyby Tlen nie miał jego obsługi, nie wybiłby się nawet pod Windows (jak każdy komunikator, który nie jest do GG).

Awatar użytkownika
uncleho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

W twojej wypowiedzi jest dużo racji. Kiedyś AQQ pracowało na protokole bardzo podobnym do gadu. Jakiś czas temu zmieniło protokół na jabber. Może i właściciele gg kiedyś postanowią zmienić protokół na bezpieczniejszy i nowocześniejszy. Odnośnie mojej notki to podkreślam tylko dla ścisłości żeby nie odbierać tlena jako klienta gg. Tlen/Jabber dawał już dawno znacznie większe możliwości niż gg.
P.s. U mnie stosunek na liście kontaktów to 83 kontakty tlena i około setki gg ale to kwestia okresu siedzenia na czatach tlen.
Lamer prosi o wyrozumiałość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”