Dystrybucja na starszego laptopa
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Dystrybucja na starszego laptopa
Ja potrzebuje coś jeszcze lżejszego- mam laptopa Compaq Armada z 64mb ram i pentium II 233MHz oraz ok 4gb HDD .
Obecnie na tym sprzęcie działa win98 i łączy się z internetem przez wifi na pcimcia.
Obecnie na tym sprzęcie działa win98 i łączy się z internetem przez wifi na pcimcia.
- rafaloo
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
co do dysków do poczytaj o edycji fstabGrzegosh pisze:Więc, zainstalowałem LXDE, fluxboxa, E17.
Powiem szczerze, chyba LXDE przypadł mi do gustu najbardziej
Aczkolwiek, jest jeden problem, mianowicie, w każdym z tych środowisk nie mogę wejść na dyski inne niż systemowy. Jakieś problemy z montowaniem? Tylko to w sumie przeszkadza...
Aha, jeszcze pytanie, Ubuntu + LXDE będzie chodzić tak samo szybko jak np Debian + LXDE? Czy inne systemy? Chyba nie...
Kod: Zaznacz cały
sudo gedit /etc/fstab
EDIT:
nie ma już lżejszych możliwości ja na podobnym kompie instalowałem ubuntu+xfce mulił (lxde lepiej) ale z fluxboxem daje radedarekry pisze:Ja potrzebuje coś jeszcze lżejszego- mam laptopa Compaq Armada z 64mb ram i pentium II 233MHz oraz ok 4gb HDD .

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW. Niech inni na tym skorzystają.
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Damn Small Linux będzie śmigałdarekry pisze:Ja potrzebuje coś jeszcze lżejszego- mam laptopa Compaq Armada z 64mb ram i pentium II 233MHz oraz ok 4gb HDD .

-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
- Kontakt:
Wybacz, ale uważam że to jest banał, w dodatku błędny. Teza ta była może prawdziwa tak z... 7-8 lat temu, ale teraz spróbuj zrobić coś poważnego w takim np. SuSe znając tylko Slackware. Np; zainstaluj i skonfiguruj tam ldapsibul pisze:Hmm ale na Slacku nauczy się twardo pojętej wiedzy Linuksiarza. Będzie można powiedzieć przygotowanym uniwersalnie na linuksy, jak poznasz Slacka to na inych Linuksach nie będzie problemu.

Konsoli i narzędzi konsolowych można się nauczyć na dowolnej dystrybucji (sugeruję Debiana

Artur 'bzyk' Frydel.
In /dev/null no one can hear your scream.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
możesz też spróbować Debrisa, niedawno ukazała się notka na czytelnidarekry pisze:Ja potrzebuje coś jeszcze lżejszego- mam laptopa Compaq Armada z 64mb ram i pentium II 233MHz oraz ok 4gb HDD .
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... ris-linux/
Ludzie pijący alkohol są dla mnie niczym...
...niczym Bracia!
...niczym Bracia!

- ville_666
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
bede malo oryginalny
polecam moon os.distro oparte na uubntu 8.10 ze srodowiskiem lxde.wiec super lekkie a administracja nim to proste dobre ubuntu.sam testowalem.bardzo dobre i stabilne mimo ze malo znane.i rzeczywiscie wyjatkowo szybkie.prostota i ogroman wydajnosc.jesli lxde bedzie sie dalej rozwijdac to sam na nie przejde i nie za mala zasobozernosc tlyko wygode..bo mimo ze komp ma sie szybki to dobrze jest wykorzystywac zasoby do pracyw blenderze:-)

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Siema,
odświeżę trochę,mam lapka z 2,6ghz prockiem ale to stary Celeron więc wydajność prawie żadna.Do tego 512mb ramu,20gb dysk i integra Intela.Chcę umieścić na nim Linuksa ponieważ Winda chodzi wolno,aczkolwiek chodzi też o bycie legalnym.Czy Mint to jedyne wyjście,chcę system który będzie szybki i chciał bym żeby działał w miarę możliwości bez zbędnego konfigurowania.Myślałem też o Ubuntu 9.04 i jakieś lekkie środowisko do tego.
Pozdro
odświeżę trochę,mam lapka z 2,6ghz prockiem ale to stary Celeron więc wydajność prawie żadna.Do tego 512mb ramu,20gb dysk i integra Intela.Chcę umieścić na nim Linuksa ponieważ Winda chodzi wolno,aczkolwiek chodzi też o bycie legalnym.Czy Mint to jedyne wyjście,chcę system który będzie szybki i chciał bym żeby działał w miarę możliwości bez zbędnego konfigurowania.Myślałem też o Ubuntu 9.04 i jakieś lekkie środowisko do tego.
Pozdro
Laptop:Hp Pavilion Dv6920ea
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
U mnie na PIII 1,3GHz 256RAM windows xp śmiga aż miło. Xp to bardzo mało wymagający system - jeżeli chodzi o sprzęt. Pamiętaj że to jest system z prawie dzisięcioletnią tradycją. W dzisiejszych konfiguracjach sprzętowych nie powinno z nim być żadnego wydajnościowego problemu.
Jeżeli nie działa Ci na tak wypasionym sprzęcie to znaczy że masz coś źle skonfigurowane.
Jeżeli nie działa Ci na tak wypasionym sprzęcie to znaczy że masz coś źle skonfigurowane.
Artur 'bzyk' Frydel.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Sorry za dosadność ale chyba problemy z oczami,to że chodzi wolno to jedna rzeczy.ta mniej ważna,chodzi bardziej o bycie legalnym.
Laptop:Hp Pavilion Dv6920ea
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Hmm... a od kiedy to posiadanie systemu Windows XP jest nielegalne?
Jeżeli masz problemy z oczami to pędź do okulisty - przesiadywanie przy komputerze na pewno nie poprawi Twojego wzroku
Jeżeli masz problemy z oczami to pędź do okulisty - przesiadywanie przy komputerze na pewno nie poprawi Twojego wzroku

Artur 'bzyk' Frydel.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Bez dogryzania sobie Panowie...
jawor121 poczytaj ten wątek od początku, znajdziesz w nim sporo informacji.
jawor121 poczytaj ten wątek od początku, znajdziesz w nim sporo informacji.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Ja mam pytanko takie...
Mianowicie muszę na konfiguracji sprzętowej
[ Procesor: P III 800 MHz ]
[ Pamięć RAM: 256 MB ]
[ Dysk twardy: 40 GB ]
postawić dwa systemy, i jednym z nich z konieczności musi zostać XP, a na drugiego przydałby się jakiś unix. Problem polega na tym, że nie jest to komputer pierwszej świeżości, i jest wolny. Stąd też chciałem zadać pytanie, jakiego linuxa zainstalować jako drugi system operacyjny, żeby miał wsparcie multimediów (np. by miał poinstalowane niewolne kodeki itp) ?! Mint 3.0 w Xfce niestety strasznie przycinał...
Ma ktoś jakiś pomysł ?
postawić dwa systemy, i jednym z nich z konieczności musi zostać XP, a na drugiego przydałby się jakiś unix. Problem polega na tym, że nie jest to komputer pierwszej świeżości, i jest wolny. Stąd też chciałem zadać pytanie, jakiego linuxa zainstalować jako drugi system operacyjny, żeby miał wsparcie multimediów (np. by miał poinstalowane niewolne kodeki itp) ?! Mint 3.0 w Xfce niestety strasznie przycinał...
Ma ktoś jakiś pomysł ?
- Jarni
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Odmłodziłem ostatnio FS Lifebook E6540 PIII 600 MHz, 256 MB i 6 GB HDD. Postawiłem na XFCE z uwagi na dobry kompromis pomiędzy wyglądem, używalnością a wydajnością. Mój sekret tkwi w płycie netboot https://help.ubuntu.com/community/Insta ... /MinimalCDDżolero pisze:Ja mam pytanko takie...
Ma ktoś jakiś pomysł ?
Tak instaluję system bazowy, później:
Kod: Zaznacz cały
apt-get install xfce4 xfce4-goodies gdm

Otwarcie Thunara to jakaś sekunda od kliknięcia, miejscami ten stary laptok jest szybszy od stacjonarnego z CF i wodotryskami.
Ps. Podpowiem tylko że miałem z nim porażki z dystrybucjami z jajkiem wyższym niż 2.6.26
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
Zainstalowałem MINT 7 na lapciaku Toshiba Tecra s1: 1,6GHz procek, 512 ram.
Zastanawia mnie jednak fakt, dlaczego ten system działa mi wolniej niż UBUNTU 9.04?
Jeszcze dodam,że MINT odpalony jako live cd śmigał szybciej aniżeli zainstalowany na twardym dysku?
Może ktoś ma jakiś pomysł?
Zastanawia mnie jednak fakt, dlaczego ten system działa mi wolniej niż UBUNTU 9.04?
Jeszcze dodam,że MINT odpalony jako live cd śmigał szybciej aniżeli zainstalowany na twardym dysku?
Może ktoś ma jakiś pomysł?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
Polecam LXDE . Tu są zdjęcia http://lxde.org/image/tid/1
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
Walczyłem z różnymi wersjami i najlepiej sprawuje się MINT 6 FLUXBOX. Maszynka śmiga jak strzała 
Minusem jest jednak to, iż wiele napisów nie jest spolszczonych i jeszcze muszę ustawić "sieć" tzn.otoczenie sieciowe, bo tego w standardzie.

Minusem jest jednak to, iż wiele napisów nie jest spolszczonych i jeszcze muszę ustawić "sieć" tzn.otoczenie sieciowe, bo tego w standardzie.
-
- Sędziwy Jeż
Witam ponownie ! Jarni a co powiesz na Polskiego Linuxa KATE OS ?! znalazłem kilka przydatnych informacji i prawdę powiedziawszy wygląda to w miarę konkretnie:
Ta oferta wydaje się opłacalna
Co o tym myślicie ?
jest także coś co tygrysy lubią najbardziejWymagania sprzętowe (minimalne)
* procesor klasy i486
* 32 MB RAM
* 300 MB przestrzeni dyskowej
* karta VGA
* karta dźwiękowa (opcjonalnie)
* CDROM (bootowalny), floppy
Wymagania sprzętowe (zalecane)
* procesor w architekturze x86, 600 mhz
* 256 MB RAM
* 4 GB przestrzeni dyskowej
* karta VGA
* karta dźwiękowa (opcjonalnie)
* CDROM (bootowalny), floppy
.Najważniejsze cechy systemu
[...] aplikacje multimedialne, pozwalające od razu po instalacji cieszyć się z dóbr, jakie dają nam współczesne formaty plików audio/video [...]
Ta oferta wydaje się opłacalna

Co o tym myślicie ?
- t7x4id
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
No wiesz..Dżolero pisze:Witam ponownie ! Jarni a co powiesz na Polskiego Linuxa KATE OS ?! znalazłem kilka przydatnych informacji i prawdę powiedziawszy wygląda to w miarę konkretnie:
jest także coś co tygrysy lubią najbardziej
.
Ta oferta wydaje się opłacalna![]()
Co o tym myślicie ?
Jeśli chodzi o wymagania sprzętowe to chyba Slackware ma to samo. A porównuję go właśnie do tego systemu, bo tam też masz kodeki do filmów zaraz po instalacji:)
KateOS jest naprawdę dobrym systemem, niemniej nie polecam go dla użytkowników, którzy chcą mieć wszystko gotowe od razu, bo na pewno tak nie będzie:) A konfiguracja może okazać się kłopotliwa dla niezaawansowanych użytkowników, choć dokumentacja jest niezła:)
Aha, i nie wierz we wszystko co piszą ludzie - najlepiej jest poprostu samemu zainstalować i wtedy na 100% się przekonasz czy Ci leży, czy nie;)
PS: Zastanawiałem się czy nie zainstalować tego systemu, ale z powodu lenistwa zainstalowałem ubuntu;) Choć nie wiem czy to był dobry wybór mając na względzie to, że są wakacje i czasu mam trochę:)
H4ck th3 p14n3t!;)
"Mess with the best, die like the rest."
"Mess with the best, die like the rest."
-
- Sędziwy Jeż
Cześć t7x4id !
Zainteresowałem się Slackware, jednak http://jakilinux.org/linux/slackware/ ta strona mówi, że jest to raczej dla bardziej zaawansowanych użytkowników dystrybucja, więc nie wiem czy się za nią zabiorę.
Dodam jeszcze, że zanim cokolwiek zacznę działać (instalacja itp) to najpierw musze ściągnąć obraz dysku z netu, przenieść go na penie, wypalić itp <~ długą droge przechodzą pliki zanim się pojawią na płytce, tak więc wolę to zrobić, raz a porządnie niż ściągać 3 systemy
Możesz w takim bądź razie polecić coś dla początkujących, z wgranymi kodekami i niewolnymi formatami, z lekkim środowiskiem graficznym ?
Zainteresowałem się Slackware, jednak http://jakilinux.org/linux/slackware/ ta strona mówi, że jest to raczej dla bardziej zaawansowanych użytkowników dystrybucja, więc nie wiem czy się za nią zabiorę.
Dodam jeszcze, że zanim cokolwiek zacznę działać (instalacja itp) to najpierw musze ściągnąć obraz dysku z netu, przenieść go na penie, wypalić itp <~ długą droge przechodzą pliki zanim się pojawią na płytce, tak więc wolę to zrobić, raz a porządnie niż ściągać 3 systemy

Możesz w takim bądź razie polecić coś dla początkujących, z wgranymi kodekami i niewolnymi formatami, z lekkim środowiskiem graficznym ?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Masz zapewne ubuntu na płytce, skoro siedzisz na nim, musiałeś go zainstalować
Co Ci szkodzi zainstalować go na słabszej maszynce, doinstalować LXDE i sprawdzić jak chodzi?