Jak uruchomić kartę ZTE MF330

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
przemm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Jak uruchomić kartę ZTE MF330

Post autor: przemm »

tomek333 pisze: sudo modprobe usbserial vendor=0x19d2 product=0x0001
tym, którym na 9.04 dalej karta nie działa polecam:

viewtopic.php?t=100335
jarek j
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: jarek j »

Witam panowie i panie .Na początku chciałbym zaznaczyć że programistą tominalu ja nie jestem tylko kierowcą ciężarówki ale chcę wam powiedzieć w jaki sposób ja połączyłem ten modem z netem.A więc próbowałem wszystkiego ale jak sie nie wie co dokladnie sie robi to ciężko powiedzieć w którym miejscu sie popełnia błąd. Ale zauważyłem jedno że po podaniu w terminalu jako root komendy gcom -d /dev/ttyUSB0 modem sie odpala i prosi o podanie pinu .Czyli o to chodziło.Zauważyłem też że w ubuntu 9.04 nie potrzeba wyładowywać żadnych modułów ponieważ modem jest widoczny odrazu po włożeniu do gniazda i dostaje właśnie ten port /dev/ttyUSB0.Czyli sprawa sie nam teraz sprowadza do właściwego skryptu komunikacyjnego żeby połączyć ten modem z resztą ale o tym nie mamy przecież zielonego pojęcia. Ale gdzieś w swej szamotaninie zauważyłem że program pana Przemka Kalickiego -pGPRS ma gotowe skrypty tylko nie może się połączyć z portem w którym jest masz modem ale gdy to połączenie już miałem za pomocą -gcom- to w wspomianym programie ustawiłem tylko sieć, port i kliknołem na połącz,nie podając pinu ponieważ zrobilem to już wcześniej w -gcom- i stał się cud modem śmiga aż miło.Uznałem że tą wiedzą powinienem się z wami podzielić ... Powodzenia.

EDIT:
Chciałbym jeszcze powiedzieć że nie zawsze po wydaniu komędy jako root gcom -d /dev/ttyUSB0 terminal zapyta nas o PIN .Nieraz trzeba troszkę odczekać po włożeniu modemu bo w przeciwnym wypadku zwróci nam coś podobnego -pin error- wtedu nie należy niepotrzebnie się stresować bo widocznie ten modem tak lubi i pewno nie spodoba mu sie jak będziemy go poganiać.
airwch
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: airwch »

Witam Panowie. Moze ktos ma jakas fajna metode, ktora moglby mi wyjasnic krok po kroku, bo jestem nowym uzytkownikiem ubuntu 9.10 i chcialbym zainstalowac ten modem.

W sumie duzo nie rozumiem- probowalem zrobic katalogi wedlug opisu kolegi, ale nie za bardzo te skrypty dzialaja.

czekam na wiadomosci i pozdrawiam jednoczesnie ;)
lol24h
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: lol24h »

Prosta sprawa

primo, zamist gcom, teraz nazywa się comgt. Nie ma jej w repo ;]
można ją dodać repo ręcznie lub po prostu zassać paczkę stąd:
http://is.archive.ubuntu.com/pool/universe/c/comgt/

Kod: Zaznacz cały

$ sudo dpkg -i comgt_0.32-2_i386.deb
(odpowiednio dla twojej wersji systemu)

najpierw odblokowujesz wpisując pin, bodajże comgt -d /dev/ttyUSB0
on rejestruje się do sieci.
A nastepnie najprosciej uzyj wvdial, nie trzeba jakichś specjalnych ustawień, jako urządzenie podajesz tak samo /dev/ttyUSB0

Niestety NetworkManager nie wykrywa tego modemu, przynajmniej jak ostatnio sprawdzałem, to by wszystko upraszczało :-/
airwch
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

O ! dzieki wielkie :D udalo mi sie wklepac pin i wrzucic to do systemu, z tej strony. wvdial musze poszukac ; D

Fakt, networkManager tego nie wykrywa. Probowalem to juz kilka razy skonfigurowac, bo myslalem, ze robie cos zle- ale jednak sie nie dalo. ;)

jeszcze raz dzieki za odpowiedz ;)

Dobra, juz znalazlem- gdzies bylo napisane, ze trzeba bedzie sie logowac na root'cie. Wiec zalogowalem sie jako root. Wpisalem w konsoli polecenie 'wvdial' i wywala mi cos takiego:

"root@igor-laptop:/home/igor# wvdial
--> WvDial: Internet dialer version 1.60
--> Cannot open /dev/modem: No such file or directory
root@igor-laptop:/home/igor# "

Z tego, co jest napisane, nie mam pliku, badz folderu. Przeszedlem do /dev/ i niestety, ale nie znalazlem zadnego pliku ani folderu 'modem'. [:

Mogłby ktoś mi z tym pomoc ? :D
lol24h
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: lol24h »

Domyślnie wvdial szuka urządzenia /dev/modem/ musisz to zmienić w domyślnej konfiguracji na /dev/ttyUSB0.

jak Ci się połączy zapoda Ci servery DNS, prawdopodobnie nie wpisze Ci ich do /etc/resolv.conf
zrób to recznie albo w konfiguracji wvdiala chyba można to ustawić by automatycznie dodawał pobrane DNSy (nie mogłem znaleźć)

Skonfiguruj podstawowe parametry, dla orange hasło i login internet, wystarczy tylko poniższe :

$ gedit /etc/wvdial.conf
[Dialer Defaults]
Modem = /dev/ttyUSB0
Phone = *99#
Username = internet
Password = internet
New PPPD = yes
airwch
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dobra. Problem rozwiazany. Dziekuje tak wiec ostatecznie wszystkim, ktorzy pomogli mi w rozwiazaniu jakze nurtujacego mnie problemu ;)

Troche zabawy z tym mialem, ale udalo sie jakis cza stemu ;)

Pozdrawiam :)

Mam jeszcze pytanie:

Witam ponownie.

Teraz mam taki problem, ze jestem w miejscu gdzie siec co chwila przelacza mi sie miedzy 2g, a 3g. Da rade zrobic jakos tak, aby wymusic laczenie sie modemu jedynie z siecia 3g ? ;)

Problem z 3g i 2g rozwiazany. Jak ktos bedzie potrzebowal, moge umiescic informacje, przejrzyscie napisane na tym forum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”