mierzenie wydajności Ubuntu i innych systemów operacyjnych

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
uzi4u
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

mierzenie wydajności Ubuntu i innych systemów operacyjnych

Post autor: uzi4u »

Pytanie być może dla niektórych banalne, ale czego użylibyście (jakich testów*), gdybyście mieli porównać wydajność Ubuntu 9.04, Fedory 11 i OpenSolarisa. Test miałby dotyczyć zarówno zużycia procesora w czasie pracy systemu, operacji plikowych (np. kopiowania dużej ilości małych plików), wydajności jakichś tradycyjnych aplikacji typu GIMP, OpenOffice, być może jakieś testy obliczeniowe, ewentualnie może jakieś symulacje obciążenia webserwerem, czy czymś podobnym.

Test w założeniu miałby się odbyć na jednej maszynie o stałej konfiguracji, system operacyjny miałby być instalowany do każdego testu od zera.

pozdr.
G.

* - w sensie jest jakiś pakiet testowy, który można skądś ściągnąć, odpalamy i zapominamy o problemie, bo wszystko robi za nas
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Odp: mierzenie wydajności Ubuntu i innych systemów operacyjnych

Post autor: mario_7 »

http://www.phoronix-test-suite.com/

Jak poszukasz, to wiele wykresów z takich testów znajdziesz na stronie http://www.phoronix.com/
Awatar użytkownika
uzi4u
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

mario_7 pisze:Jak poszukasz, to wiele wykresów z takich testów znajdziesz na stronie http://www.phoronix.com/
No właśnie z tymi testami a właściwie ich wynikami mam pewne małe "ale". W wielu komentarzach pod testami natknąłem się na sytuację, że piszący zarzucają gościom z phoronixa, że testy są co najmniej dziwne, żeby nie użyć słowa "ustawione".
Przykładowe zarzuty dotyczą np tego, że przy kompilacji nie są używane flagi związane z optymalizacją pod nowe procesory, (mimo, że test odbywa się na C2D a nie 386) albo używane są flagi wymuszające jakieś archiwalne zgodności z 386 nie wiadomo po co itp itd.

Stąd zacząłem szukać czegoś co nie byłoby testem phoronixa a co pozwoliło by mi samemu przeprowadzić test na swoje potrzeby i wybadać ewentualne nowe docelowe środowisko na desktop :)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

Przecież Phoronix Test Suite jest open source, więc możesz go zmieniać jak chcesz - dodać, odjąć jakiekolwiek flagi, włączać, wyłączać jakiekolwiek opcje gdzie tylko chcesz...

Wybierz sobie te testy, które uważasz za najistotniejsze dla Ciebie i dostosuj je do swoich wymogów.
Awatar użytkownika
uzi4u
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

mario_7 pisze: Phoronix Test Suite [...] możesz go zmieniać jak chcesz - dodać, odjąć jakiekolwiek flagi, włączać, wyłączać jakiekolwiek opcje gdzie tylko chcesz
No, tego akurat nie wiedziałem. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Pozdr.
G.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”