Hmm... czasem sam tak miewałem. Podczas włączania komputera w GRUB'ie wybierz recovery mode, potem konsolę roota i:
. Cokolwiek pomogło ? Ma to zrestartować ustawienia wyświetlania itd.
Hrluc - zależnie od karty. Ja posiadam x1250 i chociaż poszła już do Legacy i od 9.04 (lub innego distro nowego) będę musiał zapomnieć o sterownikach własnościowych, to ostanie Catalysty 9.3 chodzą mi bardzo sprawnie i sprawność określę na 10/10. Fakt - jeszcze rok temu naprawdę szło narzekać, ale teraz jest znośnie... czasami. W moim przypadku otwarte sterowniki również odpadają - zwyczajnie się nie spisują (a o sprawnym 3D pomarzyć mogę). No i jeszcze trochę trzeba się nagrzebać z nimi by zadziałały...
EDIT:
madam - odradzam instalowanie z repo. Niby to też własnościowy, ale starsza wersja. Może i będzie działał, ale jednak to starsza wersja sterownika. Ja się strasznie przejechałem w swoim czasie na sterach z repo - wydajność była poniżej krytyki. Dlaczego ? Bo w repo była jakaś wiekowa wersja, która ledwo działała z Compizem. Może w przypadku Nvidia sterowniki z repo dadzą radę, ale w ATi - raczej odradzę, ale spróbować może.