chciałbym napisać skrypt, który będzie mi wykonywał dowolną komendę wiersza poleceń z uprawnieniami root'a, ale wywołując go z poziomu zwykłego user'a. Hmm.. pytanie jak to zrobić? Nie chce korzystać przy tym z "sudo". Najlepiej aby (jeśli to możliwe) podać użytkownika root i hasło jako parametry przy uruchomieniu skryptu.
Próbowałem też w skrypice użyć komendy "su", ale otrzymuję informację:
Taki skrypt, o którym piszesz to byłaby spora dziura w zabezpieczeniach systemu.
Dałoby się to zrobić pisząc jakiegoś demona, który uruchamiałby się z systemem na prawach roota i czekał później na polecenia, ale czy na prawdę tego potrzebujesz?
Nie lepiej zastosować kdesu albo gksu do wywołania graficznego okna proszącego o hasło?
mario_7 pisze:Taki skrypt, o którym piszesz to byłaby spora dziura w zabezpieczeniach systemu.
Dałoby się to zrobić pisząc jakiegoś demona, który uruchamiałby się z systemem na prawach roota i czekał później na polecenia, ale czy na prawdę tego potrzebujesz?
Nie lepiej zastosować kdesu albo gksu do wywołania graficznego okna proszącego o hasło?
Gdyby ktoś tylko napisał taki program, coś w rodzaju pośrednika między systemem a użytkownikiem, taka swoista "powłoka systemowa", którą możnaby uruchomić na podwyższonych uprawnieniach
Nie widzę jakiegoś dużego problemu, żeby coś w rodzaju trojana wrzucić do rc.local, a później z niego korzystać.
Oczywiście jest to sprzeczne ze wszystkimi zasadami bezpieczeństwa systemu, ale da się, a przynajmniej tak mi się wydaje (bo osobiście nie testowałem).
mario_7 pisze:Taki skrypt, o którym piszesz to byłaby spora dziura w zabezpieczeniach systemu.
Nie bardzo rozumiem, dlaczego byłaby to dziura? Przecież, jeżeli ktoś poda hasło jako parametr to pozwala na skorzystanie z konta roota. No chyba, że zabezpieczenia są na tyle dobre, że znajomość hasła nie wystarcza
Skoro nie chcesz zapytania o hasło, to pewnie chciałbyś je mieć zapisane w wywołaniu polecenia - to jest dziura.
Hasło systemowe jest trzymane w bezpiecznym pliku.
Już nie wspominając, że taki program aż prosiłby się o ataki typu brute force
Tylko, że su ma kontrolę nadużycia, a w takim programie trzeba by było to dopiero stworzyć. Z resztą program w jakiś sposób musiałby sprawdzać czy hasło jest prawidłowe, a to zapewne nie byłaby metoda równie bezpieczna, jak ta w su, czy sudo.
A skrypt dotyczył będzie np. logowania na serwer FTP, zatem tutaj też należy podać hasło, lecz o niższym priorytecie, bo jest to hasło różne od hasła użytkownika root.