słuchawka przez bluetooth
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
słuchawka przez bluetooth
Witam,
Mam problem z podlaczeniem sluchaweczki od sony-erica przez bluetooth. Asus A3L + 6.06 + sluchaweczka przez bluetooth. Sam modol w laptopie jest sprawny bo z telefonem lacze sie bezproblemowo. Kwestia tylko skozystania ze sluchawki. Nie za bardzo wiem jak sie za to zabrac, w windzie bluetooth byl rozponawany jak urzadzenie dzwiekowe (w VOip-ie), tutaj nie wiem jak to bedzie (jest).
Pozdrowionka i jesli ktos wie jak to podlaczyc to prosze o info.
Mam problem z podlaczeniem sluchaweczki od sony-erica przez bluetooth. Asus A3L + 6.06 + sluchaweczka przez bluetooth. Sam modol w laptopie jest sprawny bo z telefonem lacze sie bezproblemowo. Kwestia tylko skozystania ze sluchawki. Nie za bardzo wiem jak sie za to zabrac, w windzie bluetooth byl rozponawany jak urzadzenie dzwiekowe (w VOip-ie), tutaj nie wiem jak to bedzie (jest).
Pozdrowionka i jesli ktos wie jak to podlaczyc to prosze o info.
:]
- yacup
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
Odp: słuchawka przez bluetooth
To ja się może podłączę. Postępowałem wg tej instrukcji
Mam słuchawkę SonyEricsson HBH-610a i ... niestety utknąłem w tym miejscu:
moduł załadowany, urządzenie w Bluetooth Manager sparowane i podłączone (poniżej screen). W Skypie nie działa, a nawet go wiesza
To jest błąd Skype ?? Czy coś innego ?? Jakim innym programem mogę spróbować ?? Może zadziała ??
proszę o sugestie
yacup
Edit: próbowałem w VLC: nie działa
Mam słuchawkę SonyEricsson HBH-610a i ... niestety utknąłem w tym miejscu:
Kod: Zaznacz cały
jakub@laptop:~$ btsco -v XX:XX:XX:XX:XX:XX (<- tutaj zmieniłem adres słuchawki)
btsco v0.42
Device is 1:0
Voice setting: 0x0060
Can't connect RFCOMM channel: Connection refused
To jest błąd Skype ?? Czy coś innego ?? Jakim innym programem mogę spróbować ?? Może zadziała ??
proszę o sugestie
yacup
Edit: próbowałem w VLC: nie działa
U mnie wygląda to tak, połączenie jest sparowane, włączając Skype zaczyna szumieć w słuchawce (więc połączenie jest) a wyłączając Sk.. przestaje szumieć. Ale .. rozmowy testowej nie słyszę w słuchawce a przełączając na głośniki i zostawiając sam mikrofon też nie słyszę siebie. Więc u mnie jest to problem i ze Skype (nawet na mikrofonie na kablu nie słyszę siebie - słyszę tylko testową kobitkę
) i problem z przekazywaniem dźwięku do słuchawki.
Długo kombinowałem z mikserem i na razie nic. Przy 7.5 miałem podobnie, tzn. słyszałem wszystko poza sobą i wtedy jakoś sobie poradziłem (ale to był zwykły mikrofon). Niestety ni cholery nie mogę sobie przypomnieć jak to zrobiłem
.Jak sobie z tym poradzę to naskrobię tu.
Dodam tylko, że walczę ze słuchawką Sony Ericsson HBH-602.
----------------------------------------------------------------------------
więc problemy z samym Skypem (brak słyszalności normalnego mikrofonu) rozwiązałem instalując nieco starszą wersję Skype (ale za to stabilną).
Najpierw zachaszowałem standardowy wpis w repo dla skype
#deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free
a następnie dodałem ten wpis
deb http://debian.bootsplash.de unstable main
deb-src http://debian.bootsplash.de unstable main
instalacja i wszystko gra
niestety jeszcze nic nie słyszę w słuchawce blu...

Długo kombinowałem z mikserem i na razie nic. Przy 7.5 miałem podobnie, tzn. słyszałem wszystko poza sobą i wtedy jakoś sobie poradziłem (ale to był zwykły mikrofon). Niestety ni cholery nie mogę sobie przypomnieć jak to zrobiłem

Dodam tylko, że walczę ze słuchawką Sony Ericsson HBH-602.
----------------------------------------------------------------------------
więc problemy z samym Skypem (brak słyszalności normalnego mikrofonu) rozwiązałem instalując nieco starszą wersję Skype (ale za to stabilną).
Najpierw zachaszowałem standardowy wpis w repo dla skype
#deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free
a następnie dodałem ten wpis
deb http://debian.bootsplash.de unstable main
deb-src http://debian.bootsplash.de unstable main
instalacja i wszystko gra
niestety jeszcze nic nie słyszę w słuchawce blu...

- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
próbuję podłączyć słuchawkę bluetooth z komputerem wg tego http://stateless.jogger.pl/2008/01/09/u ... ualizacja/ sposobu i dochodzę do
skąd mam ja wziąć bo tam jej nie ma
Komputer wykrywa mi słuchawkę i mam jej adres ale nie doszłam jeszcze jak mam powiazać ją z komputerem i wybrać z listy o której pisze powyżej.
no i utknęłam na tej ikonie w zasobniku systemowymKlikamy prawym przyciskiem na ikonę Bluetooth w zasobniku systemowym i wybieramy "Przeglądanie urządzeń...". Odnajdujemy naszą słuchawkę na liście, zaznaczamy i klikamy "Połącz". Zostaniemy poproszeni o wprowadzenie kodu urządzenia. Jest to zazwczaj 0000 lub 1234 (można sprawdzić w instrukcji słuchawki). Słuchawka zostanie związana z komputerem i wyskoczy błąd, że nie można jej przeglądać. W porządku, w końcu to nie OBEX, chodziło tylko o jak najprostsze graficzne związanie urządzenia z komputerem. Niestety trzeba będzie jeszcze zdobyć adres Bluetooth słuchawki. W tym celu przełączamy słuchawkę znów w tryb wiązania, otwieramy terminal i wydajemy polecenie "hcitool scan". Po chwili uzyskamy adresy wykrywalnych urządzeń w pobliżu komputera, łącznie z naszą słuchawką. Kopiujemy ten adres i tworzymy plik:

Komputer wykrywa mi słuchawkę i mam jej adres ale nie doszłam jeszcze jak mam powiazać ją z komputerem i wybrać z listy o której pisze powyżej.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
- yacup
- Wytworny Kaczor
następnie zakładka 'Ogólne;, zaznacz ;''stałe wyświetlanie ikony'' albo ''...tylko gdy adapter jest dostępny''
- figa
- Zakręcona Traszka
no i mam to zafajkowane a ikony nie ma
Z tyłu w usb komputera mam wpięte bluetooth i mi mruga, jak właczę słuchawkę na tryb który pozwala ją wyszukać to polecenie mi ją znajduje i podaje jej numer i nazwę
i to jest wszystko co umię zrobić.
I co dalej ??
To urządzenie do bluetooth co jest wpiete chyba działa skoro komputer wykrywa słuchawkę.
Z tyłu w usb komputera mam wpięte bluetooth i mi mruga, jak właczę słuchawkę na tryb który pozwala ją wyszukać to polecenie
hcitool scan
i to jest wszystko co umię zrobić.
I co dalej ??

To urządzenie do bluetooth co jest wpiete chyba działa skoro komputer wykrywa słuchawkę.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
- yacup
- Wytworny Kaczor
no to zrób windowsową sztuczkę, nic nie wyciągaj z USB, nie wyłączaj żadnego bt tylko ....
.....
.....
zrestartuj kompa
może się uda
A masz na panelu "obszar powiadamiania"???
.....
.....
zrestartuj kompa
może się uda
A masz na panelu "obszar powiadamiania"???
- figa
- Zakręcona Traszka
mam obszar powiadamiania i restart kompa niestety nic nie pomógł
dalej ikonki nie ma i w system/preferencje/bluetooth nie widzi mi tej słuchawki choć włączone mam usługi audio service - running
może odinstalować jakieś pakiety związane z bluetooth i zainstalowac od nowa ? nie wiem czy to może coś dać ??
EDIT:
zainstalowałam program blueman !! nie mylić z bluemon i udało mi się zainstalować tą słuchawkę i działa mi w skype - próbowałam rozmowe testową i słychać w obie strony

może odinstalować jakieś pakiety związane z bluetooth i zainstalowac od nowa ? nie wiem czy to może coś dać ??
EDIT:
zainstalowałam program blueman !! nie mylić z bluemon i udało mi się zainstalować tą słuchawkę i działa mi w skype - próbowałam rozmowe testową i słychać w obie strony

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Witam!
Mam problem innego typu. Skojarzyłem słuchawkę, załączyłem skype i wszystko słyszę, natomiast nie mogę skonfigurować mikrofonu. Próba z rozmową była tylko słyszana przeze mnie. Prosze o pomoc co mam zrobić, żeby działał mikrofon. Szukałem rozwiązania w alsie ale nic nie znalazłem- mikrofon ustawiony na najwyższą głośność.
Słuchawka Samsung WEP210
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Paweł
Mam problem innego typu. Skojarzyłem słuchawkę, załączyłem skype i wszystko słyszę, natomiast nie mogę skonfigurować mikrofonu. Próba z rozmową była tylko słyszana przeze mnie. Prosze o pomoc co mam zrobić, żeby działał mikrofon. Szukałem rozwiązania w alsie ale nic nie znalazłem- mikrofon ustawiony na najwyższą głośność.
Słuchawka Samsung WEP210
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Paweł
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
ja też mam problem, żeby zaczął działać mikrofon w słuchawce bluetooth...
- figa
- Zakręcona Traszka
zmieniłam słuchawkę / ten sam typ tylko inny numer / i teraz mam Hardy Heron i mam problem taki że jak uruchamiam Skype / w ustawieniach jest wybrany dźwięk bluetooth / to system mi się zawiesza, klawiatura mruga 2 diodami capslock i jeszcze jedną obok / numlock nie mruga / i nie pozostaje nic innego tylko fizyczny restart przyciskiem
bo nic nie działa.
Może ktoś ma na to jakąś radę ?
Bez tej słuchawki Skype działa ale chcę ją uruchomić.

Może ktoś ma na to jakąś radę ?
Bez tej słuchawki Skype działa ale chcę ją uruchomić.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 21.04
- Środowisko graficzne: MATE
- Kontakt:
ja zainstalowalem tez blueman . Wybieram w skype bluetooth i nie dziala. Komunikat ze problem z karta dzwiekowa . Polecenie przyłącz usługę wejścia ... nieudane . Moim zdaniem brakuje przejscia pomiedzy sluchawką a jakims mikserem .
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
viewtopic.php?t=102418. W skype ustawcie wszystko na pulse, a w kontroli głośności PA streamy na słuchawkę. Proste.