Kiedy używałem Debiana, bardzo użytecznym narzędziem było mi sgfxi ( http://smxi.org/ ). Jest to skrypt który instaluje każdy rodzaj karty graficznej w Debian. Niestety, chciałem tak samo uczynić z Ubuntu na który wróciłem lecz dostaję informację:
Próbowałem zainstalować swoją kartę graficzną z System > Administracja > Sterowniki, jednak tam jej nie znajduje. Pobrałem ze strony ATI sterowniki to mi wyskakuje kolejny błąd...root@ubuntu:# sgfxi
ERROR: (248) Sorry, Ubuntu isn't supported by this script
Exiting script now.
root@ubuntu:#
Karta niby jest zainstalowana jednak Ekran mi co jakiś czas jakby podskakuje, nie można używać Compiz-Fusion i przewijanie stron mi jakoś trudno chodzi.root@ubuntu:/usr/local/bin# cd /home/parox/Pobieraneroot@ubuntu:/home/parox/Pobierane# ./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.runCreated directory fglrx-install.rDZIXL
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.593...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
==================================================
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:i686:lib::none:2.6.28-13-generic; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro
Removing temporary directory: fglrx-install.rDZIXL
root@ubuntu:/home/parox/Pobierane#
Byłbym wdzięczny jeśli ktoś by mi w jaki kol wiek sposób pomógł.
Moja karta Graficzna to ATI Radeon X1200.
Pozdrawiam.