[Ubuntu 9.04] Brak możliwości odtwarzania filmów
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: [Ubuntu 9.04] Brak możliwości odtwarzania filmów
Szybszy to on jest, jest to wyraźnie odczuwalne. Ale czy lepszy?
Też myślę o tym żeby przeskoczyć o jedno wydanie w tył, tam problemów nie było żadnych.
Też myślę o tym żeby przeskoczyć o jedno wydanie w tył, tam problemów nie było żadnych.
- amiro
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
- Architektura: x86
Z oglądaniem filmów jest kłopot, zainstalowałam sobie Kaffeine i jakoś leci, ale chyba nie o to chodzi.
-
- Piegowaty Guziec
Witam,
Dziś upgradowałem do wersji 9.04 i miałem podobny problem. Pomogło przywrócenie starej wersji sterowników do kart INTELa. Procedura przywracania sterownków została opisana na stronie:
https://wiki.ubuntu.com/ReinhardTartler ... riverTo2.4
Pozdrawiam,
Artur
Dziś upgradowałem do wersji 9.04 i miałem podobny problem. Pomogło przywrócenie starej wersji sterowników do kart INTELa. Procedura przywracania sterownków została opisana na stronie:
https://wiki.ubuntu.com/ReinhardTartler ... riverTo2.4
Pozdrawiam,
Artur
- amiro
- Piegowaty Guziec
Pomaga zainstalowanie pakietów:
Sprawdzone na świeżym systemie.
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install debhelper em8300-headers gawk gettext html2text \
intltool-debian ladspa-sdk libaa1-dev libasound2-dev libatk1.0-dev libaudio-dev \
libaudio2 libaudiofile-dev libavahi-client-dev libavahi-common-dev libcaca-dev \
libcairo2-dev libcdparanoia-dev libcelt0 libdbus-1-dev libdbus-glib-1-dev libdirectfb-dev \
libdirectfb-extra libdts-dev libdv4-dev libenca-dev libenca0 libesd0-dev libexpat1-dev \
libfaac-dev libfaac0 libffado0 libfontconfig1-dev libfreebob0 libfreetype6-dev \
libfribidi-dev libggi-target-x libggi2 libggi2-dev libggimisc2 libggimisc2-dev \
libgif-dev libgii1 libgii1-dev libgii1-target-x libgl1-mesa-dev libglib2.0-dev \
libglu1-mesa-dev libgtk2.0-dev libice-dev libjack-dev libjack0 libjpeg62-dev \
liblzo-dev liblzo1 liblzo2-2 liblzo2-dev libmad0-dev libmail-sendmail-perl \
libmp3lame-dev libmp3lame0 libmpcdec-dev libmpcdec3 libncurses5-dev libogg-dev \
libopenal-dev libopenal1 libpango1.0-dev libpixman-1-dev libpng12-dev libpopt-dev \
libpthread-stubs0 libpthread-stubs0-dev libpulse-dev libpulse-mainloop-glib0 \
libsdl1.2-dev libslang2-dev libsm-dev libsmbclient-dev libspeex-dev libsvga1 \
libsvga1-dev libsys-hostname-long-perl libsysfs-dev libtheora-dev libtwolame-dev \
libtwolame0 libvorbis-dev libx11-dev libxau-dev libschroedinger-dev libstdc++5 \
libxcb-render-util0-dev libxcb-render0-dev libxcb1-dev libxcomposite-dev \
libxcursor-dev libxdamage-dev libxdmcp-dev libxext-dev libxfixes-dev libxft-dev \
libxi-dev libxinerama-dev libxml++2.6-2 libxrandr-dev libxrender-dev libxt-dev \
libxv-dev libxvidcore4-dev libxvmc-dev libxxf86dga-dev libxxf86vm-dev mesa-common-dev \
po-debconf sharutils x11proto-composite-dev x11proto-core-dev x11proto-damage-dev \
x11proto-fixes-dev x11proto-input-dev x11proto-kb-dev x11proto-randr-dev \
x11proto-render-dev x11proto-video-dev x11proto-xext-dev x11proto-xf86dga-dev \
x11proto-xf86vidmode-dev x11proto-xinerama-dev xtrans-dev zlib1g-dev \
libamrnb-dev libamrwb-dev libamrnb3 libamrwb3 liboil0.3-dev libcddb2-dev
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Dzięki zadziałało 

-
- Piegowaty Guziec
Niestety w wersji 9.04 są problemy ze sterownikami do kart graficznych Intela, o czym dość lakonicznie piszą w release notes (tam znalazłem link do procedury przywrócenia starych sterowników). U mnie problem objawiał się dwojako:
Tym razem pomogło zainstalowanie nowego jądra systemu 2.6.30, które ma ponoć poprawioną obsługę pamięci, co wpływa na działanie grafiki. Jak zainstalować nowe jądro, napisano tutaj. Nie miałem żadnych problemów z instalacją ani z działaniem systemu na nowym jądrze. Natomiast przyspieszenie X-ów jest wyraźnie widoczne.
Jeżeli ktoś chciałby dalej się bawić, można zajrzeć na tę stronę. Ale przy takiej zabawie dobrze mieć przy sobie dysk instalacyjny Ubuntu żeby odzyskać system jeżeli grafika się kompletnie zawiesi.
Pozdrawiam,
Artur
- nie działało rozszerzenie XV, umozliwiające płynne odtwarzanie filmów. Obszar filmu to był niebieski prostokąt
- generalnie grafika wolniej chodziła, co objawiało się głównie na stronach internetowych z dużą ilością flashów
Tym razem pomogło zainstalowanie nowego jądra systemu 2.6.30, które ma ponoć poprawioną obsługę pamięci, co wpływa na działanie grafiki. Jak zainstalować nowe jądro, napisano tutaj. Nie miałem żadnych problemów z instalacją ani z działaniem systemu na nowym jądrze. Natomiast przyspieszenie X-ów jest wyraźnie widoczne.
Jeżeli ktoś chciałby dalej się bawić, można zajrzeć na tę stronę. Ale przy takiej zabawie dobrze mieć przy sobie dysk instalacyjny Ubuntu żeby odzyskać system jeżeli grafika się kompletnie zawiesi.
Pozdrawiam,
Artur
- amiro
- Piegowaty Guziec
Podobnie jest z kartami Matroxa. Coś jest nie tak, bo Suse 11.1 świetnie je obsługuje, a Ubuntu w żaden sposób nie akceptuje Matroxów (xv).abieleck pisze:Niestety w wersji 9.04 są problemy ze sterownikami do kart graficznych Intela