Witam wszystkich
sytuacja: laptop podłączony do zewnętrznego monitora.
laptop: 1280x800
monitor: nad laptopem, 1680x1050
laptop to XPS1330 z grafiką GF8400GS
Za żadne skarby nie mogę randra odpalić. Mogę:
- mieć jeden z dwóch monitorów
- odpalić TwinView, ale on tworzy prostokąt do wyświetlania i maksymalizuje okna na oba displaye naraz; przewijanie nie jest opcją
- odpalić dwa osobne screeny, ale wtedy nie można przeciągać okien (a byłoby miło) (przynajmniej tyle, że wtedy nie mam prostokąta i wszystko widzę)
xrandr powinien pozwolić na połączenie zalet 2) i 3) bez ich wad; problem w tym, że nie jestem w stanie go uruchomić. Xorg.conf nie ma za bardzo co podawać, bo moje próby nie nadają się do publikacji. Liczę na macherów na tym forum - chętnie poeksperymentuję, jeśli ktoś wspomoże mnie swoją wiedzą.
pzdr
Stasheck
Randr, NVidia i Heron
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: Randr, NVidia i Heron
Autor w PW wspomniał o tym, iż znalazł rozwiązanie - mam nadzieję, że opisze je poniżej...
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Randr, NVidia i Heron
Rozwiązanie to właściwie bardziej obejście problemu - okazało się, że nowe sterowniki Nvidii (używam 171) prawidłowo rozpoznają wielkość drugiego ekranu przy włączonym TwinView. Stąd wystarczy włączyć TwinView, żeby cieszyć się dwoma ekranami o różnych rozmiarach.
dziękuję za uwagę
dziękuję za uwagę