[solved] xubuntu 8.04 bluetooth

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
dolin2k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86
Kontakt:

[solved] xubuntu 8.04 bluetooth

Post autor: dolin2k »

Witam :)
zna ktoś jakiś program do obsługi interfejsu bluetooth pod xfce?
mam bluemon i bluez-utils ale ni cholery nie mogę się połapać, chodzi mi tylko o przesył plików.. Pod gnome wszystko było cacy, od razu po instalacji w zasobniku pojawiała się ikonka i wszystko działało jak należy, lsusb poprawnie wyświetla :

Kod: Zaznacz cały

Bus 002 Device 002: ID 0a12:0001 Cambridge Silicon Radio, Ltd Bluetooth Dongle (HCI mode)
także urządzenie powinno działać, ale ni cholery nie wiem jak to zrobić, żeby wyszukać urządzenie i coś doń wysłać/odebrać..
dodam jeszcze, że telefon widzi laptopa, jednak po próbie wysłania czegokolwiek na laptopie nic się nie dzieje, telefon próbuje kilkadziesiąt sekund i wyświetla że transfer plików się nie powiódł..
zwykle robiłem to pod windą, ale się posypała i nie chce mi się jej stawiać od nowa, gdyż mam netbooka i nie mam w nim napędu cd i jest to troszkę czasochłonne.
bardzo proszę o pomoc, jest to dla mnie dość pilne...

@edit:

poradziłem sobie, wystarczyło w terminalu wklepać:

Kod: Zaznacz cały

bluetooth-applet
i pojawiła mi się taka sama, w pełni funkcjonalna ikonka jak w gnome :)

pozdrawiam, Dolin :)
www.nasze-netbooki.pl - Pierwsze w Polsce forum użytkowników komputerów ultramobilnych. Zapraszam serdecznie :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”