hm... myślałem, że może UDEV daemon nie działa ale działa więc czemu żadnych zdarzeń "udevadm monitor --environment" nie pokazuje? Przecież choćby zdarzenia kernela powinny być widoczne...
Czy wcześniej ci płytki CD działały?
Coś robiłeś z systemem?
Według jakiegoś opisu uruchamiałeś jakieś komendy?
Nie wiem czy to cokolwiek pomoże, ale problem powstał po tym jak wyłączyłem komputer bez wyłączania systemu (to był wypadek przy pracy:)).
Po robieniu tych wszystkich rzeczy, które mi poleciliście zmieniło się tyle, że teraz płyta się nie montuje nawet przy uruchamianiu systemu, więc jakiś wpływ to miało (to nie jest żaden zarzut).
# This file maintains persistent names for CD/DVD reader and writer devices.
# See udev(7) for syntax.
#
# Entries are automatically added by the 75-cd-aliases-generator.rules
# file; however you are also free to add your own entries provided you
# add the ENV{GENERATED}=1 flag to your own rules as well.
# DVD-RAM_UJ-850S (pci-0000:00:02.5-scsi-0:0:0:0)
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:02.5-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="cdrom", ENV{GENERATED}="1"
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:02.5-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="cdrw", ENV{GENERATED}="1"
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:02.5-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="dvd", ENV{GENERATED}="1"
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:02.5-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="dvdrw", ENV{GENERATED}="1"
# DVD-RAM_UJ-850S (pci-0000:00:02.5-scsi-0:0:1:0)
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:02.5-scsi-0:0:1:0", SYMLINK+="cdrom1", ENV{GENERATED}="1"
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:02.5-scsi-0:0:1:0", SYMLINK+="cdrw1", ENV{GENERATED}="1"
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:02.5-scsi-0:0:1:0", SYMLINK+="dvd1", ENV{GENERATED}="1"
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:02.5-scsi-0:0:1:0", SYMLINK+="dvdrw1", ENV{GENERATED}="1"
Wyczyściłem uruchomiłem system jeszcze raz i nic. Nie zapisał się od nowa. A płyta jak się ją wkłada do napędu to słychać, że się kręci, ale nic się nie dzieje.
Mam tylko płytę z linuxem 6.06. i uruchamianie systemu z nią w napędzie nic nie daje.
Stuprocentowej pewności nie ma.
Musialbyś sobie pożyczyć jakiś napęd i podłączyć zamiast tego .
Wtedy była by pewność albo z tym iść do kolegi czy gdzieś i go zapiąć i zobaczyć.
Choć tu może też się okazać że napęd jest dobry a u Ciebie nie działa bo może taśma walnięta albo coś z płytą główną.
Trzeba metodą eliminacji dojść do sedna sprawy.
Choć raczej stawiał bym na napęd bo jest wykrywany a nie czyta płyt.
Sam też tak miałem.
Dwie nagrywarki dvd poszły na szmelc.
ja tam widzę, że "70-persistent-cd.rules" po wyczyszczeniu nie jest wypełniany ( pozostaje pusty ) i UDEVADM nie pokazuje napędu ( a to wcześniej było ) - przeczytaj jeszcze raz: viewtopic.php?p=626168#p626168 viewtopic.php?p=623759#p623759
Napisal nie zapisal sie od nowa (cztałem szybko i odczytalem odwrotnie).
Tu akurat wydaje mi się że może być problem z taśmą.
Często jak padają napędy to normalnie są w systemie a nie odczytują (widzą plyt)
Tu nawet w skrajnym przypadku może być tak że wystarczy wyjąć i wsadzić porządnie jeszcze raz taśmę w obu slotach dla pewności.