Instalacja Pidgina w wersji 2.5.8

Jak się dogadać?
bart13
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SOLVED] Instalacja Pidgina w wersji 2.5.8

Post autor: bart13 »

Witam, dzisiaj chciałem zainstalować pidgina w wersji 2.5.8, bo potrzebuję możliwości wysyłania obrazków w gg, a podobno ta wersja to dodaje. Spędziłem 2 godziny na instalacji tego, co configure chciał, i w końcu przeszedłem do make install. I tutaj ma jakiegoś errora (wkleję tą częśc z errorem) :

Kod: Zaznacz cały

make[2]: Wejście do katalogu `/home/bartek/Pulpit/pidgin-2.5.8/pidgin'
/bin/bash ../libtool --silent --tag=CC   --mode=link gcc  -g -g -O2 -export-dynamic  -o pidgin eggtrayicon.o pidgincombobox.o pidginstock.o gtkaccount.o gtkblist.o gtkcelllayout.o gtkcellrendererexpander.o gtkcellrendererprogress.o gtkcellview.o gtkcellviewmenuitem.o gtkcertmgr.o gtkconn.o gtkconv.o gtkdebug.o gtkdialogs.o gtkdnd-hints.o gtkdocklet.o gtkdocklet-x11.o gtkeventloop.o gtkexpander.o gtkft.o gtkidle.o gtkimhtml.o gtkimhtmltoolbar.o gtklog.o gtkmain.o gtkmenutray.o gtknotify.o gtkplugin.o gtkpluginpref.o gtkpounce.o gtkprefs.o gtkprivacy.o gtkrequest.o gtkroomlist.o gtksavedstatuses.o gtkscrollbook.o gtksession.o gtksmiley.o gtksound.o gtksourceiter.o gtksourceundomanager.o gtksourceview-marshal.o gtkstatusbox.o gtkthemes.o gtkutils.o gtkwhiteboard.o minidialog.o pidgintooltip.o -Wl,--export-dynamic -pthread -L/usr/local/lib -lgobject-2.0 -lgmodule-2.0 -lgthread-2.0 -lrt -lglib-2.0   -L/usr/local/lib -L//lib -ldbus-glib-1 -ldbus-1 -lgobject-2.0 -lglib-2.0   -pthread -L/usr/local/lib -lgstreamer-0.10 -lgobject-2.0 -lgmodule-2.0 -lgthread-2.0 -lrt -lxml2 -lglib-2.0   -lSM -lICE -lX11 -lXext   -lXss -lSM -lICE  -L/usr/local/lib -lgtkspell -lgtk-x11-2.0 -lgdk-x11-2.0 -latk-1.0 -lpangoft2-1.0 -lgdk_pixbuf-2.0 -lm -lpangocairo-1.0 -lgio-2.0 -lcairo -lpango-1.0 -lfreetype -lfontconfig -lgobject-2.0 -lgmodule-2.0 -lglib-2.0   -lstartup-notification-1   -lxml2   -L/usr/local/lib -lgtk-x11-2.0 -lgdk-x11-2.0 -latk-1.0 -lpangoft2-1.0 -lgdk_pixbuf-2.0 -lm -lpangocairo-1.0 -lgio-2.0 -lcairo -lpango-1.0 -lfreetype -lfontconfig -lgobject-2.0 -lgmodule-2.0 -lglib-2.0   ../libpurple/libpurple.la -lnsl -lresolv 
/usr/local/lib/libgio-2.0.so: undefined reference to `g_hostname_to_ascii'
/usr/local/lib/libgio-2.0.so: undefined reference to `g_hostname_is_non_ascii'
collect2: ld returned 1 exit status
make[2]: *** [pidgin] Błąd 1
make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/bartek/Pulpit/pidgin-2.5.8/pidgin'
make[1]: *** [install-recursive] Błąd 1
make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/bartek/Pulpit/pidgin-2.5.8/pidgin'
make: *** [install-recursive] Błąd 1
starego pidgina oczywiście wywaliłem. Da się to jakoś naprawić? Jeśli tak, to jak? Może jakiś brakujący pakiet?
EDIT1 : Ja ślepy jestem?!? Nie zauważyłem przylepca :/ Sorki
EDIT2 : A le w tym Pidginie co pobralem, to też się nie da dodawać obrazków :/ Da się wogóle jakoś dodać?
wibo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Odp: Instalacja Pidgina w wersji 2.5.8

Post autor: wibo »

Ja ostatnio również miałem problemy z instalacja tego jak i innych programów. Wszystko wysypywało mi się na make lub make install. W końcu po dłuższym czasie przeglądania google znalazłem odpowiedź na mój problem, jest nią pakiet checkinstall.

Instalując Pidgina 2.5.8 po configure wyklepałem "make && sudo checkinstall -D" wszystko poszło bez problemowo i przy okazji stworzyła się paczka deb :-)

Ja od tamtego czasu każdą aplikacje instaluje właśnie w taki sposób, bez większych problemów.
Mam nadzieję że w jakiś sposób tobie pomogłem i uda ci się to zainstalować.

Pozdrawiam
Wibo
bart13
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

niestety nic z tego :/ Mam teraz błąd
sudo: checkinstall: command not found
wibo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ponieważ najpierw musisz zainstalować ten pakiet, włącz synaptica i tam wyszukaj pakiet do zainstalowania. Dopiero potem ta komenda będzie działać ;-)
bart13
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

A jak zainstaluję już tego pidgina,to będą działały obrazki w gg??
wibo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Wiesz, to musisz sam sprawdzić ponieważ nie jestem w stanie tobie tego powiedzieć. Na razie spróbuj to zainstalować a dopiero potem można iść dalej ;-)
bart13
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dalej nie działa :/ mam taki sam bład jak w pierwszym poście :/ Pozatym, wydaje mi się, że ja używam teraz najnowszej wersji...
miveker
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: miveker »

Witam, jest gotowa paczka Pidgin 2.5.8 http://www.getdeb.net/app/Pidgin
ionash.
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: ionash. »

A czy nie prościej dodać sobie repozytorium pidgina?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”