Monitoring poczty

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
uranos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Monitoring poczty

Post autor: uranos »

Witam

Zarejestrowałem się na forum aby znaleźć porady i wysłuchać opinii innych użytkowników, którzy korzystają z podobnych rozwiązań.
W czym rzecz, w mojej małej firmie chciałbym monitorować pocztę pracowników i zastanawiam się jakie jest najlepsze rozwiązanie w tej kwestii.
Troche pocztytałem i popatrzyłem na oferty providerów ale nie wiem na co się zdecydować.
Zacznijmy od tego co chciałbym zobaczyć na ekranie monitora:
- Interfejs przez www
- Możliwość szukania według dat albo adresów email
- Jakie nazwy mają załączniki dodawane do listów
- Od kogo i do kogo był kierowany mail

Nie zależy mi na przeglądaniu treści listów.
Z tego co się zorientowałem to np. dostawca "kei.pl" udostępnia logi z serwera poczty ale są w postaci surowej więc jak to log trochę trzeba namęczyć wzrok aby znaleźć to czego szukam, chyba że są narzędzia o których nie wiem, które to ułatwiają i prezentują w przejrzysty sposób.
Czytałem tez o MailWatch'u ale do tego trzeba by mieć serwer dedykowany, który przekłada się na koszty.

Reasumując mam do wyboru licznych providerów (których jak wiadomo nie przetestuje i którzy nie podają informacji czy maja taka funkcjonalność jak monitoring poczty), lub wykupić serwer dedykowany i postawić na nim swój własny serwer poczty i www (tylko co na nim instalować?).
Może osoby zaglądające tu miały taki sam problem i rozwiązały go i są zadowolone z tego rozwiązania, czekam na wszystkie komentarze, opinie, porady co dobre a co bee.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”