Konwertowanie czcionki

Grafika, film, dźwięk.
Saint JimmY7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Brak

Konwertowanie czcionki

Post autor: Saint JimmY7 »

Witam. Mam problem: muszę dostarczyć do grawerowania czcionkę w formacie EPS. Znacie jakieś programy które bezpośrednio/pośrednio prze konwertują front True Type do EPS:?:
Awatar użytkownika
qulak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Odp: Konwertowanie czcionki

Post autor: qulak »

Saint JimmY7 pisze:Witam. Mam problem: muszę dostarczyć do grawerowania czcionkę w formacie EPS. Znacie jakieś programy które bezpośrednio/pośrednio prze konwertują front True Type do EPS:?:
Nie ma takich programów bo to nie możliwe :) ...żeby się za długo się nie rozpisywać. Grawerowi chodzi zapewne o to że masz dostarczyć czcionki / tudzież gotowy napis w tzw. "krzywych".

Teraz.. jak to zrobić?? Proponuje byś zainstalował program do grafiki wektorowej Inkscape

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install inkscape
Po instalacji odpalasz ten program (Programy->Grafika->Inkscape).
1. Wciskasz F8 aby uaktywnić narzędzie do wprowadzania tekstu. Kliknij kursorem gdzieś w środku białego prostokąta.
2. Pojawi się kursor - a z lewej strony na pasku pojawi się pole wyboru czcionki i jej rozmiaru.
3. Wybierz krój jaki masz "dać" grawerowi - i napisz tekst jaki ma być na grawerce.
4. Po zakończeniu edycji tekstu wciśnij F1.
5. Kursor zmieni kształt na strzałkę - kliknij nią tekst jaki napisałeś.
6. Z głównego paska menu wybierz Ścieżki->Obiekt na ścieżkę
7. Z głównego paska menu wybierz Plik->Zapisz jako
8. Będzie tam lista formatu plików, wybierasz .eps
9. Klikasz zapisz... Pojawi się okno opcji - nic nie zmieniasz...
10. Cieszysz się gotowym plikiem EPS ze skrzywionym napisem jaki ma trafić do grawera.

I jeszcze dwie uwagi - Twój grawer to (wybacz że tak mówie) straszny laik bo równie dobrze przecież jeżeli Ty mu zaniesiesz swoją czcionkę w pliku .ttf I podasz tekst - to sam powinien zrobić sobie z tego krzywe ;)
Dwa - pamiętaj - podałem Ci najszybszy sposób - ale np. nie uwzględniłem np. rozmiarów w jakich masz to przygotować etc... - więc jeśli zrobisz napis wielkości 80 pkt - zwróć na to uwagę grawerowi że może się on cokolwiek nie zmieścić na małej powierzchni.

Jakbyś potrzebował z Tym jeszcze pomocy pisz na prv.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”