Grzeje się touchpad Toshiba A300-1EH U9.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Grzeje się touchpad Toshiba A300-1EH U9.04
Witam forumowiczów
Wczoraj zaobserwowałem w mojej Tosi dziwne objawy... touchpad się grzeje podczas gdy reszta pozostaje w normie. sprawdzałem temperaturę przez acpi -V i utrzymuje się w granicach 45 st, temperatura dysku 41. Ciągle chodzą wentylatory, podczas gdy niema obciazenia procka działa ekg i firefox z 2 zakładkami..
Wie ktoś dlaczego tak się dzieje ??
Z góry dzięki za pomoc..
Wczoraj zaobserwowałem w mojej Tosi dziwne objawy... touchpad się grzeje podczas gdy reszta pozostaje w normie. sprawdzałem temperaturę przez acpi -V i utrzymuje się w granicach 45 st, temperatura dysku 41. Ciągle chodzą wentylatory, podczas gdy niema obciazenia procka działa ekg i firefox z 2 zakładkami..
Wie ktoś dlaczego tak się dzieje ??
Z góry dzięki za pomoc..
Linux user: #379968

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: Grzeje się touchpad Toshiba A300-1EH U9.04
Także posiadam Toshibe (model U400) i touchpad też się "grzeje" - ale raczej powiedziałbym, że jest cieplejszy niż obudowa obok niego (niektóre obszary są jednakowo ciepłe). Mozliwe że grzeją się układu które są zamontowane w pobliżu touchpada a jego konstrukcja wymagała użycia innego rodzaju materiałów niż reszta obudowy, co powoduje przenoszenie ciepła. Jednak da się go normalnie użytkować. W twoim przypadku jest podobnie czy temperatura nie pozwala na normalne użytkowanie?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Gorący nie jest da sie prowadzić myszke i użytkować ale wcześniej tego nie miałem, zaobserwowałem to dopiero jakiś tydzień temu. Wczoraj dla testów uruchomiłem Windowsa XP oglądałem film w HD i touchpad był o wiele chłodniejszy pomimo większego użycia procesowa itp... i wentylatorki częściej się włączają w Ubuntu niz w Windowsie... czy to może być coś z acpi ??? jak sadzisz ?

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Prawdę mówiąc nie wiem czy to może być wina acpi i nie umiem Ci pomóc. Z tego co wcześniej czytałem przed zakupem swojego lapka to touchpad podgrzewa się momentami nawet do 38 stopni C. A co do jego temperatury na windowsie to zauważyłem u siebie taką zależność - na winXP CPU i dysk jeśli nie były używane, były chłodniejsze niż na linuksie, ale na linuksie były chłodniejsze niż na viscie bez aero. Musiałbyś sam poszukać czym to może być spowodowane (jak masz podzespoły ATI/AMD to może być coś z tym bo z doświadczenia wiem, że to potrafi się zagrzać - patrz hp dv9000). Ostatnio, ze względu na kartę intela, nie siedzę na ubuntu.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Hmm jak mówisz ze wyczytałeś ze może się grzać do temperatury 38 stopni C. to może to normalne a masz gdzieś ten artykuł?? Poczytałbym z chęcią.

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt: