Instalacja Ubuntu na Lenovo Y530 - jak ???

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
MrSuse
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Instalacja Ubuntu na Lenovo Y530 - jak ???

Post autor: MrSuse »

Witam

Mam takie pytanie, gdyż nigdzie w sieci tego nie znalazłem a uznałem iż to będzie odpowiednie miejsce na takie pytanie, a mianowicie:

Jak zainstalować naszego kochanego Ubuntu 9.04PL Jurny Jarząbek tak by nie uszkodzić partycji OneKey Recovery ?

Czy potem będzie możliwe skorzystanie z tego przycisku i Vista przywróci mi się do pierwotnego stanu (fabrycznego tak jak to jest dotychczas) ?

Jak wygląda instalacja ?

Proszę o odpowiedź iż boję się zainstalować Ubu i uszkodzić ą partycję, a bardzo zależy mi na posiadaniu Ubu na moim laptopie wraz z Vistą ;-(

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam
MrSuse
...:::Lenovo IdeaPad Y530 -> Intel Core2Duo P7350 2.00GHz ,3GB Ram, 250GB HDD, Dolby Home Theater 4.1 + Vista + chęć posiadania Ubuntu 9.04 ;-( :::...
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Odp: Instalacja Ubuntu na Lenovo Y530 - jak ???

Post autor: grzepiotr »

Podczas instalacji Ubuntu będziesz miał funkcje:
1 Automatyczna przydzielenie miejsca na dysk ( wykorzystanie wolnej przestrzeni partycji Windowsa na instalacje Ubuntu)
2 Użyciu całego dysku na Ubuntu
3 Ręczne dzielenie dysku ( ustawianie systemu plików, swap ( przestrzeń wymiany) , i katalogu użytkownika)
Ubuntu is the Best Ubuntu Rules !!!!!
MrSuse
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

NIestety nic mi nie pomogłeś ;-(

Co i jak mam zrobić by nie zniszczyć Recovery i by później mi wrócił system do ustawień fabrycznych tak jak to jest możliwe teraz ???
...:::Lenovo IdeaPad Y530 -> Intel Core2Duo P7350 2.00GHz ,3GB Ram, 250GB HDD, Dolby Home Theater 4.1 + Vista + chęć posiadania Ubuntu 9.04 ;-( :::...
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Co prawda mam HP, ale to akurat jest nie ważne.
Tak jak napisał grzepiotr podczas instalacji ubuntu, będziesz miał 3 sposoby aby umieścić go na dysku. W twoim przypadku będzie to opcja 3 - Ręczne dzielenie dysku (koniecznie). Musisz wydzielić sobie osobne partycje (o dzieleniu dysku było już na tym forum). Mała rada - zapewne masz jedną partycję C i tą Recovery. Przed dzieleniem C, musisz ją najpierw przelecieć programem do defragmentacji.
Uwaga: jeżeli nigdy nie dzieliłeś dysku na partycję, poszukaj informacji o gparted - uruchomisz go z liveCD.
Po instalacji Ubuntu ciągle będziesz miał możliwość przywrócenia Visty z partycji Recovery. Opcja ta nawet powinna być widoczna w Grub'ie.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
MrSuse
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Czyli po tym jak zdefragmentuję dysk C: i podzielę go na partycje dla linuxa a po instalacji będę miał możliwość wyboru Visty bądź Ubuntu nadal będę miał możliwość powrotu do ustawień fabrycznych ? ? ? Nawet jeśli do laptopa nie byłą dołączona płytka Recovery Visty (Lenovo odzyskuje Vistę z ukrytej partycji za pomocą OneKey Recovery)

Czy muszę korzystać z Gparted czy mogę to zrobić już bezpośrednio podczas instalacji Ubuntu ?

Przepraszam, że tak długo o to pytam lecz chcę mieć pewność i nie chcę zniszczyć sobie Visty, którą bądź co bądź mam oryginalną i szkoda byłoby ją stracić, a zależy mi na Ubuntu i to bardzo ;-D

Pozdrawiam
brpitr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: brpitr »

Witaj!

Sam mam lenovo. Po instalacji będziesz miał w grubie dwie pozycje z Vistą, partycja recovery będzie prawdopodobnie na sda3 . Uwaga! najlepiej ukryj ją wstawiając # przed wpisami odnoszącymi sie do niej w menu.list (/boot/grub/menu.lst) bo przypadkowe wybranie spowoduje przywrócenie Visty z recovery i niestety potem będą b. duże problemy z przywróceniem gruba (u mnie skończyło się to ponowną instalacją linuksa) . I jeszcze jedno: potrzebna Ci będzie płyta instalacyjna Visty (obojętnie jakiej, nie musisz nawet mieć do niej klucza), bo po zmniejszeniu partycji z Vistą przy pomocy gparted vista niestety nie wstanie i będziesz musiał użyć tej płytki i wybrać opcje naprawy systemu.

A tak na marginesie lenovo świetnie się spisuje pod ubuntu, wszystko działa :) nawet usypianie i hibernacja.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Przemek88
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: Przemek88 »

Nie wiem czy jeszcze potrzebujesz pomocy ale najlepiej użyć do tego gParted ja mam tego samego laptopa. W gParted zmniejszyłem partycje C i utworzyłem dwie kolejne a potem to juz przy instalacji tylko wybrałem co gdzie ma być i wszystko działa do dziś. W menu grub bedziesz miał wszystkie systemy razem z recovery wszystko działa.
Awatar użytkownika
Robur
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: Robur »

A ja z mojego Y530 usunąłem vistę zaraz po zakupie. Mam za to więcej miejsca w home ;-). Polecam takie rozwiązanie.
Why use Windows, since there is a door?
isaak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: isaak »

Robur pisze:A ja z mojego Y530 usunąłem vistę zaraz po zakupie. Mam za to więcej miejsca w home ;-). Polecam takie rozwiązanie.
Witam w klubie :) zrobiłem dokładnie tak samo :)

natomiast co do systemu.
Mam ten sam laptop, jak sie boisz o partycję recowery to przecież lenovo umożliwia ci nagranie płyty z tą partycją służącą do późniejszego przywracania systemu.

Instalacja przebiega szybko i bezboleśnie, ograniczając się do wybrania partycji, loginu i hasła natomiast pozostałe kroki to klikanie dalej... :) jedyne co będziesz usiał zrobić to ustawić dźwięk, ale jest na naszym forum dobry torturial, pozdrawiam
Cuthbert75
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 17.10

Post autor: Cuthbert75 »

Chciałbym wrócić do tematu intalacji linuksa na Y530.

U siebie zrobiłem to w ten sposób, że po zminiejszeniu głównj partycji z vistą, założyłem sobie kolejną partycję primary z linuksem. Uprzedzajac zarzuty o prawidłowym podziale partycji wyjaśniam, że nie dzieliłem partycji na home, boot itp bo linux na laptopie ma być tylko do celów ściśle użytkowych i testowych jakbym kiedyś, gdzieś potrzebował aplikacji z linuksa a własciwy system użytkowy jest na komp. stacjonarnym.

Za radą jednego z tutoriali jak nie stracić funkcjonalności OKR ustawiłem flagę boot na partycję z linuksem i tam też zainstalowałem gruba. Dzięki temu rozwiązaniu po zmianie spowrotem flagi boot na partycję z vistą nie pojawia mi się wcale menu grub i wszystko chodzi jak wcześniej.

Problemy pojawiają się przy przy startowaniu z drugiej partycji z gruba.
1. Przez 2 dni walczyłem co jest nie tak, że nie chce mi się zainstalować SP2 do Visty i okazało się że chodzi o ustawienia flagi boot. Problem rozwiązany ale piszę o nim jakby kogoś też to męczyło.

2. Przestała działać Hibernacja w Viście a wydanie komendy powoduje jednosekundowe przygaśnięcie ekranu i powrót do ekranu logowania. Oczywiście jak przywrócę flagę boot na pierwotną partycję funkcjonalność Hibernacji powraca. Wygląda mi na to że Vista przy hibernacji zapisuje sobie coś standardowo do boot loadera i w sytuacji gdy zamieszam z partycjami nie mozę tego zrobić.

Z uwagi na powyższe mam pytanie do forumowiczów co można z tym zrobić? Ew czy istnieje bezpieczny sposób instalacji gruba w MBR tak aby można go było potm usunąć bez płyty instalacyjnej Visty, której nie posiadam z uwagi na OneKeyRecoVery. A może zostawić gruba na drugiej partycji a do bootloadera visty dodać w jakiś sposób odwołanie do 2 partycji?

Rozwiązaniem jest wykorzystanie bootloadera visty, który umożliwia m in dodawanie wpisów innych systemów. Bardzo wygodny jest programik EasyBCD umożłiwiający edycję wpisów w BCD.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”