VirtualBox + bridge?

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Momok
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

VirtualBox + bridge?

Post autor: Momok »

Witam, mam dość duży problem i probuje na sto różnych sposobów i za cholerę nie mogę go rozwiązać :D Otóż, na VB zainstalowałem sobie Win XP, posiadam 2 publiczne adresy ip, jeden jest przypisany do eth0 dla linuxa a drugi chce przypisać do xp'ka na VBoxie. Próbowałem w opcji NAT zmieniać IP na ten drugi lecz nie działa za cholerę internet, przy HOST-only również, zostaje opcja bridged adapter, teoretycznie chciałem to zrobić tak, że ten drugi adres ip przypisuje do eth0:0 ale VBox niestety nie wykrywa tego podinterfejsu. Ma ktoś może jakiś pomysł jak to wykonac? :D
CeKaU
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: VirtualBox + bridge?

Post autor: CeKaU »

przydziel mu eth0 a w XP wpisz ręcznie IP maskę bramkę itp tego drugiego publicznego adresu

VB potrzebuje jakiegoś fizycznego interfejsu na którym będzie działać ale adresy może mieć zupełnie inne niż oryginalny eth0
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: dk75 »

dodatkowo VBox nie rozpoznaje aliasów więc "eth0:0" to dla niego nieistniejące urządzenie

Jak napisał CeKaU@ brigde musi się mostkować z urządzeniem które ma połączenie do sieci - eth0 ma więc to je musisz wpisać a nie nazwę do utworzenia nowego.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Momok
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Momok »

W tym problem, że po zbridgowaniu połączeń i odpaleniu maszyny urywa się kontakt z nią - wszystko jest robione zdalnie i zostaje tylko zdalny reset. Próbowałem również najpierw ustawić adres ip w windowsie a poźniej bridge lecz sytuacja wyglada tak samo.
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: dk75 »

jak widzę próbujesz wbić gwóźdź w beton przy użyciu nożyczek - niby da się w ten gwóźdź nożyczkami walić i niby coś tam w ścianę wchodzi ale to nie to

VirtualBox jest wirtualizacją dla endusera na jego własnej fizycznie dostępnej maszynie.
Nigdy nie miał i chyba nie będzie miał możliwości zarządzania wirtualizacją zdalnie.
Od tego są VMware, XEN i OpenVZ

Dlatego tak nic nie zrobisz. Jak koniecznie chcesz uruchomić VBox z brigde na tej maszynie to musisz do niej podejść i postukać w jej klawiaturę. Inaczej się nie da.

Natomiast jeśli odpuścisz sobie VBox to podobno proste w obsłudze i szybkie jest OpenVZ, następne pod względem wydajności jest XEN ale trochę upierdliwe w konfiguracji a VMware to taki pomost między wirtualizacją na hoście ( XEN, OpenVZ ) a wirtualizacją na userspace ( VBox ) - nie jest za szybki a i konfiguracja nie jest za miła ( jak się nie zapłaci za pakiet komercyjny ) ale za to ma obsługę emulacji 3D ( jak VBox ) i można go obsłużyć zdalnie ( jak XEN/OpenVZ ).

Twój wybór.

PS: niech zgadnę - zanabyłeś drogą wynajęcia serwer OVH z Ubuntu 8.04 ale z zainstalowanym desktopem. Podstawowy błąd "zielonych". Serwer zdalny ze środowiskiem graficznym - to nie może dobrze działać i w dodatku krępuje dalszy rozwój. Jeśli na tak obciążonej maszynie ( nie czarujmy się - XServer to potężny cocksucker i do tego wyświetlanie poprzez sieć... ) postawisz maszynę wirtualną to będzie smędziła a jak postawisz ich więcej ( przepraszam - jedna maszyna wirtualna na serwerze? to po co ci serwer? ) to wrócisz do czasów i486 z zegarem 16MHz - you'll love it ;P
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”