Zdalny pulpit - połączenie do komputera w sieci wewnętrznej

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
kruchy.jr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Zdalny pulpit - połączenie do komputera w sieci wewnętrznej

Post autor: kruchy.jr »

Czy jest jakiś odpowiednik Team Viewera dla linuxa?

Postaram się wytłumaczyć motywację pytania. Jeśli komputer do którego jest potrzeba połączenia jest widoczny przez ip przez internet, nie ma problemu(vnc, nx).

Jeśli komputer, do którego chce się połączyć jest za jakimś routerem czy czymś w tym rodzaju to wchodzi w grę tunelowanie/forwardowanie, ale trzeba mieć dostęp do tego routera.

A jak się połączyć do komputera, który jest za routerem, do którego nie mamy dostępu? - to jest główne pytanie. Jeszcze jeśli łączący jest widoczny przez internet to chyba można zakombinować z połączeniem do widocznego komputera przez ssh z opcją -R. Ale to jest średnio wygodne i jeszcze nie sprawdziłem czy to na pewno zadziała.

Stąd pytanie czy jest coś prostego w stylu teamviewera, żeby móc się łączyć zdalnym pulpitem pomiędzy komputerami nie widocznymi przez ip?
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Odp: Zdalny pulpit - połączenie do komputera w sieci wewnętrznej

Post autor: frytek »

ssh i forward portów, tak jak napisałeś. to działa.
albo przez openvpn, ale to w sumie też tunel.
albo bez ssh/tunelu, po prostu inicjujesz połączenie z serwera vnc z prywatnej sieci na klienta w trybie listen.

warunek: jedna ze stron musi być na adresie publicznym (lub mieć forwardnięty port): albo klient, albo serwer.

wiem, że kolega łączył się przez hamashi, ale tam chyba też jest wymagany przynajmniej jeden adres publiczny? musi tak być, albo musi istnieć ktoś z adresem publicznym, kto będzie robił za przekaźnik.

innych, niekomercyjnych rozwiązań w stylu NAT-to-NAT nie znam.
kruchy.jr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: kruchy.jr »

Domyślam, że forward działa, po opisie w manie i pobieżnych testach. Ale jestem ciekawy czy jest co jest łatwe w użytku dla osób posiadających niewielką wiedzę o komputerach. Bo ustawianie forwardów już jest trochę skomplikowana i żeby to zrozumieć, gdzie co podać w parametrach, wymaga sporo skupienia. Ja sobie mogę ustawić, ale wytłumaczyć komuś jak to działa i co ma zrobić nie jest już takie proste.
Awatar użytkownika
leon1313
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: leon1313 »

Hamachi ? \Ale nie wiem, czy działa po 8.10. Pod poprzednią wersją (8.04)były problemy..
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
Awatar użytkownika
kamilek_snk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: kamilek_snk »

Potrzebuje polaczyc sie z komputerem na, ktorym TeamViewer zostal skonfigurowany, TeamViewer przez wine mi nie odpala.
Czy sa jakies alternatywy ?
sector
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64

Post autor: sector »

temat troche stary i znalazlem go przez google, ale chcialem jedynie powiedziec, ze jest juz wersja TeamViewera dla Linuxa ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”