Jak ustawić uprawnienia plików by nikt nie mogł ich zmienić?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Jak ustawić uprawnienia plików by nikt nie mogł ich zmienić?
Jak ustawić uprawnienia plików na rwxrwx--- by nikt poza właścicielem nie mógł ich zmienić a użytkownicy z grupy mogli je dowolnie odczytywać, zapisywac i wykonywać oprócz zmiany uprawnień..
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Jak ustawić uprawnienia plików by nikt nie mogł ich zmienić?
Kod: Zaznacz cały
chmod 770 nazwa_pliku
-
- Piegowaty Guziec
No właśnie. T
tylko czy da się tak by było 770 ale by grupa nie mogła zmienić tych uprawnień.
Dzięki za Odp.
tylko czy da się tak by było 770 ale by grupa nie mogła zmienić tych uprawnień.
Dzięki za Odp.
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
uprawnienia może zmienić tylko właściciel plików i root. więc spokojnie
-
- Piegowaty Guziec
OK.
Ale włażnie że uprawnienia są zmieniane.
Opisze problem może dokładniej:
1. Postawiłem serwer plików na ubuntu, utworzyłem paru użytkowników, uruchomiłem sambe i zaczeło działać.
2. Użtkownicy innych kompów z windą zaczeli korzystać z plików po sambie na potrzeby jednego programu. Ten program zaistalowany jest na kompach windy. Program oczywiście zmienia pliki na serwerze ale nie zmienia ich praw.
3. Postanowiłem spróbowac przenieść tych użytkowników z Windy na Ubuntu zaistalowałem wine uruchomiłem program na którego pracy mi zależy i program zaczą działać oczywiście zmieniając pliki na serwerze
4. Jak wczesniej korzystałem połączeń Samby tak teraz do połaczenia Ubuntu - Ubuntu skorzystałem z SSH. Logowałem się na tym samym użytkowiniem samby jak i po ssh który jest na serwerze
5. No i powstał problem użytkownik na nowo uruchomionym Ubuntu z odpalonym programem windowsowskim zmienił mi uprawnienia plików na serwerze i inni już nie mogą z tych plików korzytać.
Tak chciałem przenieść wszysto na Ubuntu i klops musze na razie korzytać z tej. p... Windy
Prosze o pomoc jak to obejść bym jednak wszystkich przesadził na normalny system.
Jescze raz zaznacze ten sam użytkownik logował się po sambie jak i po ssh. Po sambie było spoko a po ssh wytępuje wyżej opisany błąd. NIe chciałbym korzystać z samby jak wszystkich przeniose na ubunciaka wydaje mi się że było by to bez sensu... a może się myle
Ale włażnie że uprawnienia są zmieniane.
Opisze problem może dokładniej:
1. Postawiłem serwer plików na ubuntu, utworzyłem paru użytkowników, uruchomiłem sambe i zaczeło działać.
2. Użtkownicy innych kompów z windą zaczeli korzystać z plików po sambie na potrzeby jednego programu. Ten program zaistalowany jest na kompach windy. Program oczywiście zmienia pliki na serwerze ale nie zmienia ich praw.
3. Postanowiłem spróbowac przenieść tych użytkowników z Windy na Ubuntu zaistalowałem wine uruchomiłem program na którego pracy mi zależy i program zaczą działać oczywiście zmieniając pliki na serwerze
4. Jak wczesniej korzystałem połączeń Samby tak teraz do połaczenia Ubuntu - Ubuntu skorzystałem z SSH. Logowałem się na tym samym użytkowiniem samby jak i po ssh który jest na serwerze
5. No i powstał problem użytkownik na nowo uruchomionym Ubuntu z odpalonym programem windowsowskim zmienił mi uprawnienia plików na serwerze i inni już nie mogą z tych plików korzytać.
Tak chciałem przenieść wszysto na Ubuntu i klops musze na razie korzytać z tej. p... Windy
Prosze o pomoc jak to obejść bym jednak wszystkich przesadził na normalny system.
Jescze raz zaznacze ten sam użytkownik logował się po sambie jak i po ssh. Po sambie było spoko a po ssh wytępuje wyżej opisany błąd. NIe chciałbym korzystać z samby jak wszystkich przeniose na ubunciaka wydaje mi się że było by to bez sensu... a może się myle
- thalcave
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86
Plik o nazwie plik z UID: root i GID: users i uprawnieniami: 777
Więc może ten programik usuwa pliki i tworzy nowe, a nie je modyfikuje?
chmod o= plik
chmod: changing permissions of `plik': Operation not permitted
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
trebor_kr, jak tak jest to poczytaj o umaskthalcave pisze:Plik o nazwie plik z UID: root i GID: users i uprawnieniami: 777Więc może ten programik usuwa pliki i tworzy nowe, a nie je modyfikuje?Kod: Zaznacz cały
chmod o= plik chmod: changing permissions of `plik': Operation not permitted
-
- Piegowaty Guziec
Wielkie dzięki kolegom.
Przemyśle obydwie uwagi, niestety teraz nie moge ich spróbować wprowadzić w życie - programik intesywnie pracuje.
Programik pracuje na tych plikach jak na bazie, wiec chyba cały czas je nadpisuje.
Sprawdze to i dam znac jeszcze raz wielkie dzięki
EDIT:
Dalszy ciąg zapasów.....
Poszedłem za radą kolegów ustawiłem pliki na serwerku jako root z grupą users i maską 777 i podmontowałem je kolejny raz za pomocą sshfs z opcją unmask=000.
Jaka moja radośc była, że pliki zobaczyłem w folderze lokalnym niezmienione w czystej formie takie jakie były ustawione na serwerku. Odpaliłem programik widowsowski po wine troszke pochodził i zamknąłem. Sprawdziłem na kompie lokalnym pliki niezmienione co do uprawnień i maski ... Aleeeeeeeee jakaż radość moja była przedwczesna na serwerku niestety zostały zmienione znowu na rw-r--r-- .............
Szczenka mi opadła.
Reasumująć podmotowane pliki zostały lokalnie nie zmienione co do uprawnień a te orginalne na serwerku zmieniły maske i właściciela....
:pt36::?:
Wykonuje telefon do gościa ktory mi ów programik zrobił i go pytam czy może tak jak tu sugerował Kolega thalcave ów programik kasuje i wstawia owe pliki programiku na nowo... a on mówi że nieeeeee......
No i ściana.
Myśle myśle i co dodam. --- w sambie które te pliki udostępnia dla zasobu udostępnianego mam ustawione atrybuty dla nowych plików ustawione na 775.
Więć chyba wychodzi na to że Kolega thalcave miał rację... a może nie... no już nie wiem..
Co by tu zrobić ?
Może jest takie ustawienie w serwerze ssh takie jak w sambie aby z "klucza" ustawć atrybuty na 775 dla nowych plików. Owszem pewnie bym zaczął mieć inne poblemy z innymi plikami ale to bym sobie jakoś poradził z tym
Czekam na wszelkie sugestie i z góry dziękuję.
Przemyśle obydwie uwagi, niestety teraz nie moge ich spróbować wprowadzić w życie - programik intesywnie pracuje.
Programik pracuje na tych plikach jak na bazie, wiec chyba cały czas je nadpisuje.
Sprawdze to i dam znac jeszcze raz wielkie dzięki
EDIT:
Dalszy ciąg zapasów.....
Poszedłem za radą kolegów ustawiłem pliki na serwerku jako root z grupą users i maską 777 i podmontowałem je kolejny raz za pomocą sshfs z opcją unmask=000.
Jaka moja radośc była, że pliki zobaczyłem w folderze lokalnym niezmienione w czystej formie takie jakie były ustawione na serwerku. Odpaliłem programik widowsowski po wine troszke pochodził i zamknąłem. Sprawdziłem na kompie lokalnym pliki niezmienione co do uprawnień i maski ... Aleeeeeeeee jakaż radość moja była przedwczesna na serwerku niestety zostały zmienione znowu na rw-r--r-- .............
Szczenka mi opadła.
Reasumująć podmotowane pliki zostały lokalnie nie zmienione co do uprawnień a te orginalne na serwerku zmieniły maske i właściciela....

Wykonuje telefon do gościa ktory mi ów programik zrobił i go pytam czy może tak jak tu sugerował Kolega thalcave ów programik kasuje i wstawia owe pliki programiku na nowo... a on mówi że nieeeeee......
No i ściana.
Myśle myśle i co dodam. --- w sambie które te pliki udostępnia dla zasobu udostępnianego mam ustawione atrybuty dla nowych plików ustawione na 775.
Więć chyba wychodzi na to że Kolega thalcave miał rację... a może nie... no już nie wiem..
Co by tu zrobić ?
Może jest takie ustawienie w serwerze ssh takie jak w sambie aby z "klucza" ustawć atrybuty na 775 dla nowych plików. Owszem pewnie bym zaczął mieć inne poblemy z innymi plikami ale to bym sobie jakoś poradził z tym
Czekam na wszelkie sugestie i z góry dziękuję.
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
jak zmieniły właściciela to prawie na pewno zostały skasowane i utworzone od nowa. moze jakis inny proces na serwerze to zrobił. sprawdz kiedy zostały utworzone te plik i i zobacz czy w tej okolicy nie jest puszczane cos z crona np.
-
- Piegowaty Guziec
Niestety wychodzi na to że user kasuje pliki na serwerze i zapisuje na nowo i to standardowo dając uprawnienia rw-------. Czy jest możliwe zeby jakoś ustawić aby user nowo tworzone pliki lub modyfikowane przez niego zapisywał z uprawnieniami rwxrwx--- to by chyba rozwiązało problem.
Dzięki z góry za podpowiedź,
Dzięki z góry za podpowiedź,
- thalcave
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJ
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.hasło: umask
GNU/Linux user
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za radę, ale nie działa ... 
Poczytałem o umask i dla pewności ustawiłem na serwerku w pliku /etc/profile kod umask 002. Sprawdziłem poleceniem umask i wyszła maska 0002 czyli ok. NO i oczywiście nic z tego nie wyszło..... Dalej po połączeniu przez ssh zmienia pliki na maske 022..
No już nie wiem......

Poczytałem o umask i dla pewności ustawiłem na serwerku w pliku /etc/profile kod umask 002. Sprawdziłem poleceniem umask i wyszła maska 0002 czyli ok. NO i oczywiście nic z tego nie wyszło..... Dalej po połączeniu przez ssh zmienia pliki na maske 022..
No już nie wiem......
- majka
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
A może komenda cos da? Wtedy nikt nie może robić zmian w danym pliku (nawet ROOT)
chattr +i plik
-
- Piegowaty Guziec
Ale własnie o to chodzi aby plik mogł być zmieniany przez właściciela i przez grupe, ale żeby nie zmieniał maski dostępu do pliku... oczywiście plik podmontowany z serwera na kliencie.