Nie mogę się zalogować
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Nie mogę się zalogować
Witam.
Dzisiaj zainstalowałem Ubuntu 9.04 PL. Następnie zainstalowałem aktualizacje, zrestartował się komputer. Uruchomiłem panel logowania Ubuntu. Nie mogę poruszać myszką, choć widzę kursor. Wpisuję nazwę użytkownika, potem hasło. Okno z hasłem robi się trochę "szare", tak jakby system miał się za chwilę włączyć. Ale nic się nie dzieje. Mogę kliknąć F10 - wtedy wyskakuje menu, mogę teoretycznie wyłączyć system itp. jednak gdy próbuję to zrobić ekran staje się zaraz potem czarny, widać tylko kursor, ale komputer się nie wyłącza. Mogę też kliknąć Caps Lock - wtedy wyskakuje komunikat, że Caps Lock jest włączony. Ale system wciąż nie chce się włączyć !
Dzisiaj zainstalowałem Ubuntu 9.04 PL. Następnie zainstalowałem aktualizacje, zrestartował się komputer. Uruchomiłem panel logowania Ubuntu. Nie mogę poruszać myszką, choć widzę kursor. Wpisuję nazwę użytkownika, potem hasło. Okno z hasłem robi się trochę "szare", tak jakby system miał się za chwilę włączyć. Ale nic się nie dzieje. Mogę kliknąć F10 - wtedy wyskakuje menu, mogę teoretycznie wyłączyć system itp. jednak gdy próbuję to zrobić ekran staje się zaraz potem czarny, widać tylko kursor, ale komputer się nie wyłącza. Mogę też kliknąć Caps Lock - wtedy wyskakuje komunikat, że Caps Lock jest włączony. Ale system wciąż nie chce się włączyć !
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Odp: Nie mogę się zalogować
Włączyłem naprawianie plików systemowych z recovery mode, starsza wersa - bez aktualizacji już działa, ta z aktualizacjami - nadal nie, nie mogę na ten nowszej nawet włączyć tego trybu odzyskiwania.
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
spróbuj przy oknie logowania wcisnąć ctrl+alt+f1 i zalogować się w konsoli.
LENOVO IP Y530, 2 GHz, 3GB DDR3, GeForce 9600M GS 512 MB
"Windows'a wypada raz na pół roku sformatować, linux'a raz na rok wyłączyć"
"Windows'a wypada raz na pół roku sformatować, linux'a raz na rok wyłączyć"
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
a może masz kartę grafiki ATI? Jedną z tych:
viewtopic.php?t=100741
Wygląda na to, że udaje ci się zalogować, ale nie wstaje grafika.
viewtopic.php?t=100741
Wygląda na to, że udaje ci się zalogować, ale nie wstaje grafika.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Blackbox
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Właśnie ja mam grafikę w swoim lapku i też mi się coś takiego dzieje. już kilka razy przeinstalowywałem system i ciągle to samo. Przy włączaniu na ekranie logowania podaje login i hasło a on mi wraca ponownie do tego samego miejsca. Wie może ktoś jak to zrobić? naprawdę potrafi to zirytować człowieka. Mam tylko jednego kompa w domu i dzięki temu błędowi nie wyłączam go w ogóle.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Miałem to samo na Fedorze (raz, ale miałem), rozwiązaniem okazało się usunięcie ~/.gconf. Usunąłem, środowisko odpaliło się na nowo i nigdy się to nie powtórzyło.m4oz pisze:Właśnie ja mam grafikę w swoim lapku i też mi się coś takiego dzieje. już kilka razy przeinstalowywałem system i ciągle to samo. Przy włączaniu na ekranie logowania podaje login i hasło a on mi wraca ponownie do tego samego miejsca. Wie może ktoś jak to zrobić? naprawdę potrafi to zirytować człowieka. Mam tylko jednego kompa w domu i dzięki temu błędowi nie wyłączam go w ogóle.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Blackbox
- Kontakt:
Niestety. Cały czas to samo.Jusko pisze:Miałem to samo na Fedorze (raz, ale miałem), rozwiązaniem okazało się usunięcie ~/.gconf. Usunąłem, środowisko odpaliło się na nowo i nigdy się to nie powtórzyło.