Skype - nie działa mikrofon

Jak się dogadać?
pawdom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Skype - nie działa mikrofon

Post autor: pawdom »

Witam,

Podczas rozmowy przez Skype ja słyszę dźwięk ale mój rozmówca nie słyszy mnie. Mam laptopa Asus X50SL i problem występuje zarówno na wbudowanym jak i zewnętrznym mikrofonie. W alsamixer wszystko wydaje się być ustawione OK.
Po odpaleniu skype'a z konsoli program otwiera się ale jest tam taki kod:

Kod: Zaznacz cały

ufo@ufo-laptop:~$ skype
ALSA lib pcm_bluetooth.c:1569:(audioservice_expect) BT_GET_CAPABILITIES failed : Input/output error(5)
ALSA lib pcm_bluetooth.c:1569:(audioservice_expect) BT_GET_CAPABILITIES failed : Input/output error(5)
Będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04
Architektura: x86_64

Odp: Skype - nie działa mikrofon

Post autor: Adlatus »

pawdom pisze:W alsamixer wszystko wydaje się być ustawione OK.
A jak masz ustawiony dźwięk w opcjach Skypa?
pawdom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

W skype mam ustawione na urządzeniu wejścia "HDA SIS966 (plughw:SIS966,6)" a reszta jest na Default Device. Jak na wejściu dam Default to jest to samo czyli mikrofon nie działa, a jak dam cokolwiek innego to jest gorzej bo wogóle Skype nie nawiązuje połączenia wykazując "Problem z przetwarzaniem audio"
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04

Post autor: Adlatus »

pawdom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety powyższe rozwiązanie nie pomogło pomimo tego, że błędy wyglądają podobnie. W przypadku opisywanym na linku od Ciebie chodziło raczej o odtwarzanie dźwięku, a u mnie wszystko słychać OK tylko mój głos wogole nie dochodzi. Na Skype Call Testing Service wszystko słyszę ale mój głos się nie nagrywa.
----
Dodatkowo zauważyłem, że problem nie dotyczy tylko Skype - w rejestratorze dźwięku również nie mogę się nagrać. Jestem pewien, że to nie wina mikrofonu.
-----
Po włączeniu przechwytywania dźwięku mikrofon zaczął działać, ale mój głos w skype był opóźniony - problem nie ustępował niezależnie od tego jakiego serwera dźwięku używałem. Ostatecznie pomogło całkowite odinstalowanie pulseaudio i użycie bezpośrednio alsy. Znalazłem to rozwiązanie na jednym z angielskojęzycznych for ubuntu i faktycznie zadziałało.
daniel_raq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: daniel_raq »

Mialem ten sam problem jednak u mnie pomoglo w Regulacji głośności >> Przełączniki na Mikrofon Nagrywanie i obyło usuwania
Awatar użytkownika
axen
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: axen »

Proponuję zmienić na mic w ustawieniach dzwięku
Ja robiłem zawsze to łopatologicznie jak nie działało wybieralem ustawienia w skype dzwoniłem do skype test call jak nie szlo się usłyszeć to przestawiałem w skypie kolejne urządzenie i tak do skutku :) Jak się wreszcie udało to już wiedziałem które urządzenie w ustawieniach skype działa i dalej nie bylo problemu :)
odkryłem google.pl i miałem Świat u stóp
www.astin.cba.pl
pawdom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Pisałem powyżej, że nagrywanie udało mi się uruchomić - właśnie poprzez odpowiednią konfigurację mixera. Ale pomimo tego, że już nagrywało mi głos to był on opóźniony. Dlatego właśnie usunąłem pulseaudio. Teraz już nie ma żadnych problemów z dźwiękiem.
umcs
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: umcs »

Jedno wielkie EDIT (wina mikrofonu)
"Gdyby Hans nie zabił żony i nie dostał wyroku to coś by było z tego Reiser4"
ODPOWIEDZ