Skróty globalne w odtwarzaczach muzyki na Gnome (Rhythmbox lub inny)

Grafika, film, dźwięk.
pawdom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Skróty globalne w odtwarzaczach muzyki na Gnome (Rhythmbox lub inny)

Post autor: pawdom »

Witam,

Interesuje mnie jakiś odtwarzacz muzyki na Gnome, który miałby opcję skrótów globalnych tak jak Amarok - tak abym mógł sterować odtwarzaczem używając przycisków, którymi chcę.
Kiedy miałem KDE sterowałem Amarokiem używając mojego telefonu Sony Ericson W890i poprzez Bluetooth. W telefonie mam aplikację do sterowania zdalnego i działa bez problemów na Ubuntu.
Na Gnome też działa sterowanie zdalne ale nie moge w Rhythmbxie ustawić skrótów. Mogę co najwyżej sterować myszką.
W Gnome jest aplikacja do tworzenia skrótów systemowych ale nie wiem jak dodać skrót tak żeby Rhythmbox go odczytywał jako odpowiednią komendę
Znalazłem taki program Exile, który ma wtyczkę skrótów globalnych, ale tam trzeba w konfiguracji wpisać nazwę przycisku, który chcemy użyć do danej komendy, a ja nie wiem co wpisać żeby #5 w komórce działał jak PLAY w Rhythmboxie. W Amaroku dodawanie skrótów było analogiczne do konfiguracji sterowania w grach - czyli wybieram z listy komendę a póżniej wciskam klawisz który ma tą komendę wywoływać.

Będę wdzięczny za pomoc bo lubie z łóżka na śpiocha muzyki słuchać;)
Awatar użytkownika
JoeBuck
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Skróty globalne w odtwarzaczach muzyki na Gnome (Rhythmbox lub inny)

Post autor: JoeBuck »

Wygodną w konfiguracji wtyczkę posiada Audacious. Dokładnie tak, jak chcesz - wybierasz z listy i wciskasz klawisz (tylko trzeba uważać, przez pomyłkę Play/pause przypisałem do lewego przycisku myszy - masakra ;) ). Nie wiem jak się będzie sprawował z bluetoothem, ale chyba nie powinien mieć większych problemów.

Pozdrawiam
pawdom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: pawdom »

Dzięki, faktycznie Audacious ma taką wtyczkę. Nawet próbowałem z nim ale jakoś jej wcześniej nie znalazłem;) Działa tak jak chciałem - pełne sterowanie odtwarzaczem za pomocą komórki. Dzięki raz jeszcze.
PeeR
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: PeeR »

Szukałem kiedyś jak to zrobić w Rhythmboxie skróty globalne aż w końcu samemu udało mi się to zrobić.

Po pierwsze trzeba wpisać w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

rhythmbox-client --help
i tam wyświetlą nam się wszystkie interesujące nas polecenia do Rhythmbox'a. Wystarczy teraz tyko dodać do skrótów systemowych w systemie po kolei te komendy które nas interesują i ustawić dla tej komendy skrót klawiszowy np:

Kod: Zaznacz cały

rhythmbox-client --volume-up
i mamy pozgłaszanie :smile:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”