Ubuntu 8.10 a sterowniki do starych ATI

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
bravo8
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Ubuntu 8.10 a sterowniki do starych ATI

Post autor: bravo8 »

Witam

Mam taki średnio leciwy komputer z zainstalowanym Ubuntu 8.10, używa go moja córka. Jest w nim dość już leciwa karta graficzna Ati Radeon 9200. Po instalacji system nie zgłaszał własnościowych sterowników od Ati, a te oryginalnie zainstalowane, są nie do przyjecia nawet na słabych grach 3D, po prostu grafika muli się . Postanowiłem zainstalować stery od Ati poprzez Synaptica. Wybrałem fglrx z zależnościami . Instalacja przebiegła poprawnie, ale po restarcie czarny ekran. Powiedzmy , że jakoś sobie z tym poradzę i uda mi sie odpalić xorg i wrócić do sterów mesa. Pytanie moje jest takie czy są jakieś jeszcze repozytoria z pakietami .deb do tej starej karty, czy może muszę ze strony Ati pobrać ati-driver-installer....run i zainstalować sterowniki manualnie. Czy jest szansa, że na tej karcie będą działały sterowniki Ati?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
miscoala
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: Ubuntu 8.10 a sterowniki do starych ATI

Post autor: miscoala »

Witam
mam ten sam problem tzn. mam troche archaicznego kompa z karta ATI Radeon 9200 i ster. orginalne z Ubuntu 8.10. Po instalacji wszystko pieknie dziala ale obraz jest niedoprzyjecia,w czasie scrolowania obraz "plywa" ,mimo to uruchomilem Cube i kostka sie obraca ale na calym ekranie.Ze stronki ATI sciagnalem sterownik do mojej karty mysle ze ostatni ( z roku 2006) ale jakos nie dalo sie go zainstalowac.Mysle ze zeby zainstalowac nowy sterownik nalezy najpierw wywalic stary.Mysle ze ktos sie odezwie i pomoze.
jawojx

Post autor: jawojx »

ATI ( teraz AMD ) olało swoich użytkowników posiadających starsze układy i nie wydało poprawnych ( poprawionych tak jak to robi NVidia ) sterowników dla kart starszych niż 9500 działających z nowym X.org-iem .Nie da się zainstalować starych sterowników do nowego X.orga , a nowe nie wspierają waszych kart , pozostaje zostać przy sterownikach otwartych .
Awatar użytkownika
miscoala
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

jawojx pisze:ATI ( teraz AMD ) olało swoich użytkowników posiadających starsze układy i nie wydało poprawnych ( poprawionych tak jak to robi NVidia ) sterowników dla kart starszych niż 9500 działających z nowym X.org-iem .Nie da się zainstalować starych sterowników do nowego X.orga , a nowe nie wspierają waszych kart , pozostaje zostać przy sterownikach otwartych .
jezeli zainstaluje ATI 9600 XT to bedzie miala nowszy sterownik :?:
jawojx

Post autor: jawojx »

Tak , jak będziesz miał kartę ATI 9600 XT będzie można zainstalować nowe sterowniki od producenta .
Awatar użytkownika
miscoala
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

super dzieki za pomoc ,juz zmieniam karty
Awatar użytkownika
adam_993
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: adam_993 »

Ja mam 9250. Właściwie na Ubuntu nie gram, ale czasami włączę sobie stare gry, np. Sudden Strike Forever i II, Anno 1602. A system chodzi całkiem nieźle, tylko czasami pojawiają się "schodki" lub widać, jak się odświeża połozenie okna.
Dałbym wiele za trochę młodszą kartę, np. 9550.
Awatar użytkownika
mr.suchy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: mr.suchy »

WIdze ze Ati automatycznie zainstaluje sie

Kod: Zaznacz cały

Automated installer and Display Drivers for X.Org 6.7, 6.8, 6.9, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, or 7.4
Jaki Xorg jest w Ubuntu 9.04 ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”