Edytor do grafiki rastrowej pod Linuxa
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Edytor do grafiki rastrowej pod Linuxa
Witam
Wiem, że tematów było wiele, jednak chciałbym aby ktoś z was polecił mi, jego zdaniem najlepszy program do tworzenia i edycji grafiki. Może być darmowy, jak i komercyjny.
Z góry mówię, że Gimp mnie nie interesuje.
Pozdrawiam
Wiem, że tematów było wiele, jednak chciałbym aby ktoś z was polecił mi, jego zdaniem najlepszy program do tworzenia i edycji grafiki. Może być darmowy, jak i komercyjny.
Z góry mówię, że Gimp mnie nie interesuje.
Pozdrawiam
- voxmortem
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Odp: Edytor Grafiki
jakiej grafiki? rastrowej, 3D czy wektorowej? Do ostatniej inkscape, do pierwszej jeśli nie Gimp to Photoshop lub Painter. Ostatnie dwa komercyjne, że hoho. Do 3D Blender, Bryce 5.5 z darmowych, 3DSmax i bodajże Maya z komercyjnych.
Swoją drogą nie wiem co nie gra Ci w Gimpie, dobry program.
Swoją drogą nie wiem co nie gra Ci w Gimpie, dobry program.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Rastrowa: Gimp
Wektorowa: Inkscape, Xara.
Grafika 3D: Blender
O ile Gimp sprawia czasem trochę trudności wg. niektórych, to jest to fajny program. Osobiście polecam Inkscape - naprawdę fajna aplikacja, której sam używam czasem i zawodowo. Aktualnie mam skompilowaną wersję developerską 0.47 - sporo pozytywnych zmian. Dodatkowo Inkscape jest łatwym do opanowania programem - przynajmniej solidnych podstaw, dzięki którym będziesz malował już co chcesz. Nauczyłem się go sam, bez tutoriali (choć wcześniej miałem doświadczenia z CorelDRAW na zajęciach z grafiki - może dlatego). Blender... to już wyższa szkoła jazdy, lecz aplikacja bardzo dobra - zobacz w internecie foto-realistyczne rendery właśnie w Blenderze utworzone - prawdziwa sztuka.
EDIT:
Wektorowa: Inkscape, Xara.
Grafika 3D: Blender
O ile Gimp sprawia czasem trochę trudności wg. niektórych, to jest to fajny program. Osobiście polecam Inkscape - naprawdę fajna aplikacja, której sam używam czasem i zawodowo. Aktualnie mam skompilowaną wersję developerską 0.47 - sporo pozytywnych zmian. Dodatkowo Inkscape jest łatwym do opanowania programem - przynajmniej solidnych podstaw, dzięki którym będziesz malował już co chcesz. Nauczyłem się go sam, bez tutoriali (choć wcześniej miałem doświadczenia z CorelDRAW na zajęciach z grafiki - może dlatego). Blender... to już wyższa szkoła jazdy, lecz aplikacja bardzo dobra - zobacz w internecie foto-realistyczne rendery właśnie w Blenderze utworzone - prawdziwa sztuka.
EDIT:
Dlaczego? To bardzo dobra aplikacja z toną możliwości. Można stworzyć nim naprawdę fachowe projekty. Niektórymi rzeczami sam byłem zaskoczony, że zostały stworzone w GIMP'ie - tak fachowymi projektami były.rex pisze:Z góry mówię, że Gimp mnie nie interesuje.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: Edytor do grafiki rastrowej pod Linuxa
Witam
Gimpa nie chce używać z tego względu, iż denerwuje mnie to rozrzucenie okienek po całym pulpicie i te dziwne ikonki.. Jestem przyzwyczajony do Photoshopa CS3 i w sumie dla tego szukam czegoś, gdzie będę mógł tworzyć grafikę podobnie jak w Photoshopie, a z tego co patrzałem, Adobe i CorelDRAW nie tworzą programów pod Linuxa, ale tylko pod Windows i Mac'a, a to mnie za bardzo nie interesuje.
Właśnie po raz 2 się przenoszę z Windowsa na Ubuntu, czekam na wyjście nowej wersji, i chce się zaopatrzyć w jakieś oprogramowanie.
Za pierwszym razem, przeniosłem się tak na obeznanie środowiska itp. W sumie odrazu mi się spodobało, i jedynie co mnie trzymało właśnie jeszcze w Windowsie, to był Photoshop CS3. Edytor do tworzenia witryn i programowania znalazłem, więc z tym problemów nie było.
Teraz takie pytanie.. padła odpowiedź:
Czy w Ubuntu 9.04 jest możliwość używania Photoshopa i czy ktoś spotkał się, ze sprzedażą tego programu pod Linuxa?
Pozdrawiam
Gimpa nie chce używać z tego względu, iż denerwuje mnie to rozrzucenie okienek po całym pulpicie i te dziwne ikonki.. Jestem przyzwyczajony do Photoshopa CS3 i w sumie dla tego szukam czegoś, gdzie będę mógł tworzyć grafikę podobnie jak w Photoshopie, a z tego co patrzałem, Adobe i CorelDRAW nie tworzą programów pod Linuxa, ale tylko pod Windows i Mac'a, a to mnie za bardzo nie interesuje.
Właśnie po raz 2 się przenoszę z Windowsa na Ubuntu, czekam na wyjście nowej wersji, i chce się zaopatrzyć w jakieś oprogramowanie.
Za pierwszym razem, przeniosłem się tak na obeznanie środowiska itp. W sumie odrazu mi się spodobało, i jedynie co mnie trzymało właśnie jeszcze w Windowsie, to był Photoshop CS3. Edytor do tworzenia witryn i programowania znalazłem, więc z tym problemów nie było.
Teraz takie pytanie.. padła odpowiedź:
Interesuje mnie ten kawałek.. w jaki sposób można Photoshopa CS3 używać na Ubuntu? Z tego co pamiętam jest program Wine, ale ostatnim czasem jak sprawdzałem na Ubuntu 8.04 czy działa PS CS3, to niestety włączał się i po chwili gasł, i stwierdziłem, że zatrzymam tę wersje Photoshopa co mam, i zaczekam aż Wine się rozwinie, ponieważ może aktualna wersja Photoshopa jaką posiadam, jest za "Nowa" dla aktualnej wersji Wine.voxmortem pisze: [...]jeśli nie Gimp to Photoshop...
Czy w Ubuntu 9.04 jest możliwość używania Photoshopa i czy ktoś spotkał się, ze sprzedażą tego programu pod Linuxa?
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Przetestuj GIMPshop. To GIMP z interface'm na wzór Photoshop'a.
- voxmortem
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
rex:
http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... n&iId=6584
to jest link do bazy danych programu wine, photoshop cs3 działa.
Przejrzyj ten link uważnie, nieraz można znaleźć tam informacje o tym jak skonfigurować wine, żeby program działał lub po prostu jak osiągnięto ten efekt.
Tu masz link do artykułu:
http://linuxnews.pl/photoshop-cs3-dziala-pod-wine/
Tutaj Wine Review: Photoshop:
tex_ass też dobrze prawi, spróbuj GIMPshopa- powinien być dostępny dla linuxa, a pewnie łatwiej będzie sprawdzić to niż zająć się odpalaniem PSa- układ graficzny, menu i zachowanie okien takie samo jak w produkcie Adobe
Przejrzyj ten link uważnie, nieraz można znaleźć tam informacje o tym jak skonfigurować wine, żeby program działał lub po prostu jak osiągnięto ten efekt.
tex_ass też dobrze prawi, spróbuj GIMPshopa- powinien być dostępny dla linuxa, a pewnie łatwiej będzie sprawdzić to niż zająć się odpalaniem PSa- układ graficzny, menu i zachowanie okien takie samo jak w produkcie Adobe
- FredDie
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Do edycji rastrowej grafiki jest jeszcze Krita, która moim zdaniem kiedyś może przeskoczyć Gimpa. Jednakże jest to natywny program dla KDE, nie dla Gnome.
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
... co nie oznacza wcale, iż nie uda się go uruchomić pod GNOME... po prostu "pociągnie za sobą" porcję bibliotek i innych programów, ale działać powinien(...)Jednakże jest to natywny program dla KDE, nie dla Gnome.

Work less, climb more 

- Carnophage
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
O czyms nie wiem czy gimpshop jest od dawna martwym projektem? I bazuje na starej wersji gimpa bez wielu modyfikacji i mozliwosci?voxmortem pisze: tex_ass też dobrze prawi, spróbuj GIMPshopa- powinien być dostępny dla linuxa, a pewnie łatwiej będzie sprawdzić to niż zająć się odpalaniem PSa- układ graficzny, menu i zachowanie okien takie samo jak w produkcie Adobe
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
te rozrzucanie okienek po pulpicie w Gimpie to załatw wciskając Tab, zminimalizują się okinka a zostanie tylko okno edycji na całym ekranie, wciskasz Tab ponownie i znowu masz wszystkie okna, bardzo wygodne,
co do Photoshopa to wersja CS4 też działa pod wine bezproblemowo
a GimpShop martwy jak wyżej napisano, nie używaj
co do Photoshopa to wersja CS4 też działa pod wine bezproblemowo
a GimpShop martwy jak wyżej napisano, nie używaj
- witek
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 16.04
http://pixel.info.pl/ płatne ale w rozsądnej cenie. Minusem jest dość wolny rozwój 

-
- Sędziwy Jeż
GIMPshop chyba raczej ma trochę inną numerację, poza tym osoby używające linuksa na co dzień i tak odpalą raczej zwykłego GIMP'a, więc możliwe że jest rozwijany nieco wolniej.
- Carnophage
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Najnowsza wersja jaka udalo mi sie odszukac z pomoca google ma numerek 2.2.11 i jest datowana na 17.05.2006. Gimp 2.2.11 pochodzi z 13.04.2006tex_ass pisze:GIMPshop chyba raczej ma trochę inną numerację, poza tym osoby używające linuksa na co dzień i tak odpalą raczej zwykłego GIMP'a, więc możliwe że jest rozwijany nieco wolniej.
Ostatni wpis na blogu autora pochodzi z 05.04.2007 i wspomina cos o przyszlej wersji 2.2.14
Gimpshop umarl.
- voxmortem
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
zwracam honor, rzeczywiście umarł. Z gimpshopem miałem do czynienia za gimpa 2.4 jakoś, więc nie pamiętam. Opcja z tabem jest fajna w gimpie, ale tak naprawdę okienka przeszkadzają tylko przy niewielkich monitorach/rozdzielczościach. Pracując w 1600x900 nie sprawiają kłopotu, odzwyczaiłem się od tej opcji.
Gimp jest o tyle gorszy od PS, że obsługuje tylko RGB. Wtyczki CMYK do niego wydają się nie działać albo być projektami w fazie beta i bez widoków na zakończenie. Sprawia to kłopot właściwie jedynie przy projektach dla drukarni typu baner reklamowy/nadruk na koszulkę. Normalne obrazki/plakaty/ulotki w drukarniach przyjmują bez problemów w RGB, przynajmniej ja takowych nie miałem.
Gimp jest o tyle gorszy od PS, że obsługuje tylko RGB. Wtyczki CMYK do niego wydają się nie działać albo być projektami w fazie beta i bez widoków na zakończenie. Sprawia to kłopot właściwie jedynie przy projektach dla drukarni typu baner reklamowy/nadruk na koszulkę. Normalne obrazki/plakaty/ulotki w drukarniach przyjmują bez problemów w RGB, przynajmniej ja takowych nie miałem.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dzięki wielkievoxmortem pisze:rex:

Pozdrawiam I dzięki wielkie jeszcze raz.
-
- Sędziwy Jeż
Faktycznie, GIMPshop-a szlag trafił, ale może kiedyś go ekshumują?