Pulpit zdalny Ubuntu -->XP
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Pulpit zdalny Ubuntu -->XP
Mam 2 komputery z XP i z Ubuntu. Chciałbym mieć dostęp do pulpitu mojego komputera z XP, ale BIERNY. Narzędzie Przeglądarka zdalnych pulpitów ma opcję "tylko podgląd", ale nie działa. Jak wpisze w terminalu "rdesktop: ip" to pulpit zdalny działa, ale nie jest to bierny widok. Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Odp: Pulpit zdalny Ubuntu -->XP
Żeby móc oglądać pulpit przez przeglądarkę pulpitów musisz mieć zainstalowane vnc na xp.
- SPGM1903
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
jeżeli korzystam z neostrady to trzeba jakieś dodatkowe kroki wykonać?
tez bowiem chciałbym się połączyć z XP pracując na Ubuntu.
próbowałem połączyć się z komputerem z radiówką za pomocą Zdalnego podłaczenia pulpitu (z poziomu XP na VirtualBox). nie udało się.
czytałem, że fakt posiadania neostrady komplikuje sytuację i nalezy sie zarejestrować na no-ip.pl
czy jest jakaś strona, która w sposób w miarę zrozumiały potrafiłaby mnie pokierować co gdzie i jak kliknąć, wpisać?
tez bowiem chciałbym się połączyć z XP pracując na Ubuntu.
próbowałem połączyć się z komputerem z radiówką za pomocą Zdalnego podłaczenia pulpitu (z poziomu XP na VirtualBox). nie udało się.
czytałem, że fakt posiadania neostrady komplikuje sytuację i nalezy sie zarejestrować na no-ip.pl
czy jest jakaś strona, która w sposób w miarę zrozumiały potrafiłaby mnie pokierować co gdzie i jak kliknąć, wpisać?

- FredDie
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Ja używam wbudowanego klienta w Ubuntu (tsclient), mam neostradę (+livebox) i łączę się XP Pro w innym mieście gdzie mam Netię. Oczywiście używam domeny z no-ip.com, żeby nie mieć problemu ze zmiennymi IP. Rozwiązanie znalazłem na tym forum. Poszukaj, a na pewno znajdziesz...
- SPGM1903
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
zależy mi także na informacji jakie oprogramowanie musi mieć ten XP, bym mógł się podłączyć. 

- icyhot12
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
najlepiej takie jakie ma linux
Wyżej było napisane

# Registered Linux user number 490592
# Asus Z53S + Archlinux
# Asus Z53S + Archlinux

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
VNC. Lub za pomocą Klienta Usług Terminalowych ale wtedy masz pełny pulpit, nie zapomnij pod Windowsem włączyć udostępniania pulpitu zdalnegoSPGM1903 pisze:zależy mi także na informacji jakie oprogramowanie musi mieć ten XP, bym mógł się podłączyć.