internet play - toshiba g450
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Odp: internet play - toshiba g450
Sprawdź MRU i MTU, chyba na tym modemie miałem podobne problemy i dobranie odpowiednich wartości pomogło.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
W których plikach należy szukać tych ustawień i jak należy je optymalnie dobrać? Czy mają to być dodatkowe wpisy w wvdial.conf?cb1986ster pisze:Sprawdź MRU i MTU, chyba na tym modemie miałem podobne problemy i dobranie odpowiednich wartości pomogło.
Mam ten modemik i w Ubuntu 8.10 doskonale się sprawdza, łączę się z internetem poprzez wvdial.
-
- Sędziwy Jeż
W przypadku pppd odpowiada za to plik /etc/ppp/options ( wvdial chyba posługuje się pppd w czasie zestawiania połączenia, nie jestem tego pewien, więc dotyczy to również i jego ). Należy dodać/odkomentować linijki:
Domyślna wartość w obu przypadkach wynosi 1500 (porcje danych po 1500 bajtów). W przypadku połączeń słabej jakości (GPRS, modem56k(ktoś jeszcze z nich korzysta
) itp.) można zmniejszyć nieco te wartości ( korzystając z GPRS zwykle ustawiałem 750 ), w przypadku szybkich i bardziej nie zawodnych zwiększyć. Proponuje metodę prób i błędów (wiem że nie jest to rozwiązanie zbyt finezyjne ). Z ustawianymi wartościami jednak nie należy przesadzać, ponieważ może to powodować że połączenia sieciowe będą nie stabilne ( w pewnym monecie połączenie może zawisnąć ).
Kod: Zaznacz cały
mru [wartość]
mtu [wartość]

-
- Serdeczny Borsuk
Dzięki za porady, jeszcze dzisiaj w nocy je zastsuję i dam znać o efektach.
EDIT:
Jestem po pierwszych testach. Maxymalną wartością jaką wpisywałem dla tych jednostek było 3000. W testerze http://www.speedtest.net prędkości pobierania (download) dochodziły tylko do ok. 0.5 Mbps czyli połowa tego co deklaruje Play. Być może w tym pliku trzeba też pozmieniać wartości innych jednostek - tu mam duże pole do eksperymentowania. Przynajmniej już wiem gdzie można to robić.
Najważniejsze, że tośka łączy internet w linuksie.
EDIT:
Jestem po pierwszych testach. Maxymalną wartością jaką wpisywałem dla tych jednostek było 3000. W testerze http://www.speedtest.net prędkości pobierania (download) dochodziły tylko do ok. 0.5 Mbps czyli połowa tego co deklaruje Play. Być może w tym pliku trzeba też pozmieniać wartości innych jednostek - tu mam duże pole do eksperymentowania. Przynajmniej już wiem gdzie można to robić.
Najważniejsze, że tośka łączy internet w linuksie.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
także pozmieniałem wartości na 3000 i nic się nie zmieniło, nadal net chodzi z połową prędkości
-
- Serdeczny Borsuk
Jakie maxymalne wartości dobierałeś? Czy może wiesz jaka jest bezpieczna, górna granica dla tych ustawień?dzemski pisze:także pozmieniałem wartości na 3000 i nic się nie zmieniło, nadal net chodzi z połową prędkości
Małe OT: jak łączysz się z netem tośką w Ubuntu - wvdialem czy też innym programem. Jest UMTSmon ale u mnie narazie nie działa. Koniec OT.
-
- Sędziwy Jeż
Może jakiś plik ogranicza prędkość portu?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Z tą Toshibą są jakieś problemy, bo po podłączeniu modemu Hauwei i odpaleniu wvdial necik śmiga z max prędkością, aż miło. Może wina leży w sterowniku samego modemu, albo w obsłudze USB.
-
- Serdeczny Borsuk
Trzeba też dokładnie przeszukać zagraniczne fora linuksowe, może tam znajduje się już rozwiązanie.
EDIT:
Ostatnio miałem kilka zerwanych połączeń, co do tej pory mi się nie zdarzyło, i wyświetleniem w FF strony OpenDNS-ów z informacją, że u nich nastąpiła drobna awaria. Dlatego zmieniłem zawartość plików resolv.conf - wstawiłem DNS-y Playa:
Zadziałało - nic nie zrywa połączeń. Tylko ta prędkość pozostała taka sama i np. przy pobieraniu z wzorcowej polskiej strony testowej
http://www.noc.gts.pl/
dowolnego pliku prędkość nie przekracza 62 KB/s
EDIT:
Ostatnio miałem kilka zerwanych połączeń, co do tej pory mi się nie zdarzyło, i wyświetleniem w FF strony OpenDNS-ów z informacją, że u nich nastąpiła drobna awaria. Dlatego zmieniłem zawartość plików resolv.conf - wstawiłem DNS-y Playa:
nameserver 89.108.195.20
nameserver 89.108.195.21
http://www.noc.gts.pl/
dowolnego pliku prędkość nie przekracza 62 KB/s
-
- Serdeczny Borsuk
Szukając optymalnych rozwiązań dla łączenia internetu w linuksie poprzez Toshiba G450 sprawdziłem jak wygląda to w PCLinuxOS. Tu jest też zainstalowany wvdial lecz ja posłużyłem się konfiguracją sieci GPRS/Edge/3G w Control Center. Aby skonfigurować tośke do łączenia z internetem po podłączeniu do komputera trzeba wysunąć programowo (eject) U-DISK. Następnie szukamy plików resolv.conf, jeden już jest w katalogu /etc tu wpisujemy DNS-y Playa i blokujemy chattr +i . Drugi tworzymy w katalogu /var/run/ppp i postępujemy tak samo jak z pierwszym. Nie musimy ładować modułu usbserial.Teraz możemy konfigurować tośke w New Network Interface gdzie pojawi się jako:
Toshiba Incorporated Toshiba--HSDPA modem
tworzymy profil dla Playa i łączymy się z internetem. Plik /etc/sysconfig/network-scripts/chat-ppp0 to:
To rozwiązanie trzeba zaadoptować dla Ubuntu 8.10 i 9.04
Toshiba Incorporated Toshiba--HSDPA modem
tworzymy profil dla Playa i łączymy się z internetem. Plik /etc/sysconfig/network-scripts/chat-ppp0 to:
ABORT BUSY
ABORT ERROR
ABORT 'NO CARRIER'
ABORT 'NO DIALTONE'
ABORT 'Invalid Login'
ABORT 'Login incorrect'
ABORT VOICE
ABORT 'NO ANSWER'
ABORT DELAYED
ABORT 'SIM PIN'
'' ATZ
OK-AT-OK 'AT+CPIN?'
OK-AT-OK 'AT+CMEE=2'
OK-AT-OK 'AT+CGDCONT=3,"IP","internet"'
OK-AT-OK 'AT+CGATT?'
OK 'ATDT*99***3#'
TIMEOUT 120
CONNECT ''
TIMEOUT 5
'~--' ''
-
- Serdeczny Borsuk
Zainstalowałem najnowsze Ubuntu 9.10 x86 i sprawdziłem jak łączy internet poprzez Toshibe G450.
Wreszcie Network Manager ją rozpoznaje i umożliwia połączenie internetowe. Jednak aby się połączyć trzeba wykonać następujące czynności:
1. Po podłączeniu tośki trzeba ją programowo wysunąć (eject) - diodka na wyświetlaczu zmienia kolor z zielonego na niebieski
2. Załadować moduł usbserial
3. W menu Network Manager wybrać:
Network Connections -> Mobile Broadband -> Add -> Toshiba Incorporated Toshiba--HSDPA Modem
4. Utworzyć profil dla Playa, można skorzystać z sugerowanego Play Online. Tu musiałem zmienić:
Editing Play -> IPv4 Setting -> Metod -> z Automatic (PPP) na Automatic (PPP) addresses only -> dopiero wtedy łączyło z internetem
5. W tej samej zakładce, w polu DNS Servers wpisać DNS-y Playa:
lub też gdy będą problemy z łączeniem wpisać OpenDNS-y
6. Nie ma potrzeby modyfikować pliku /etc/resolv.conf , gdyż NM sam dopisuje prawidłowe wartości
Wreszcie Network Manager ją rozpoznaje i umożliwia połączenie internetowe. Jednak aby się połączyć trzeba wykonać następujące czynności:
1. Po podłączeniu tośki trzeba ją programowo wysunąć (eject) - diodka na wyświetlaczu zmienia kolor z zielonego na niebieski
2. Załadować moduł usbserial
sudo modprobe usbserial vendor=0x930 product=0xd45
Network Connections -> Mobile Broadband -> Add -> Toshiba Incorporated Toshiba--HSDPA Modem
4. Utworzyć profil dla Playa, można skorzystać z sugerowanego Play Online. Tu musiałem zmienić:
Editing Play -> IPv4 Setting -> Metod -> z Automatic (PPP) na Automatic (PPP) addresses only -> dopiero wtedy łączyło z internetem
5. W tej samej zakładce, w polu DNS Servers wpisać DNS-y Playa:
89.108.195.20, 89.108.195.21
6. Nie ma potrzeby modyfikować pliku /etc/resolv.conf , gdyż NM sam dopisuje prawidłowe wartości