Od jakiegoś czsu (czyli od kiedy go kupiłem) próbuję zmusić mojego samsunga do współpracy z komputerem. Niestety samsung nie wspiera w żaden sposób użytkowników Linuksa.
Jak do tej pory udało mi się:
Połączyć u800 przez bluetooth z komputerem. Kmobiletools łączy się z telefonem, pokazuje stan baterii i sygnału. Mogę bezpośrednio wysłać smasa. Jednak odczyt/zapis kontaktów oraz smsów jest niemożliwy.
Po przestawieniu ustawień usb telefonu w tryb Qualcomm mogę połączyć się programem bitpim. Dostęp jest wyłącznie do systemu plików. Transfer jest bardzo wolny, ale do wgrywania aplikacji java jeszcze da się to przeżyć.
Do wymiany plików z telefonem używam Digikam. Należy przestawić tryb usb telefonu na media player. Digikam rozpoznaje telefon jako aparat (chociaż czasem nie chce). Jest to trochę kłopotliwy sposób na zarządzanie plikami w telefonie ale jak na razie najszybszy. Wgranie utworu mp3 zajmuje kilka sekund!!! Nie jak w przypadku bluetootha lub bitpima gdzie trwa to kilka minut.
Znalazłem jeszcze gphotofs który pięknie montuje mojego samsunga ale tylko w trybie do odczytu
Udało się

Amarok nie wykrywa telefonu jako urządzenia mediów.
Jeżeli ktoś znalazł jakiś program do zarządzania u800 to niech podzieli się swoją wiedzą. Ja ciągle szukam i jak coś znajdę to na pewno napiszę.
Najbardziej zależy mi na możliwości zamontowania systemu plików przez usb i przeglądania książki adresowej/sms przez bt.