Samsung U800 Pod (K)Ubuntu

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
apito
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Samsung U800 Pod (K)Ubuntu

Post autor: apito »

Witam.
Od jakiegoś czsu (czyli od kiedy go kupiłem) próbuję zmusić mojego samsunga do współpracy z komputerem. Niestety samsung nie wspiera w żaden sposób użytkowników Linuksa.

Jak do tej pory udało mi się:

Połączyć u800 przez bluetooth z komputerem. Kmobiletools łączy się z telefonem, pokazuje stan baterii i sygnału. Mogę bezpośrednio wysłać smasa. Jednak odczyt/zapis kontaktów oraz smsów jest niemożliwy.

Po przestawieniu ustawień usb telefonu w tryb Qualcomm mogę połączyć się programem bitpim. Dostęp jest wyłącznie do systemu plików. Transfer jest bardzo wolny, ale do wgrywania aplikacji java jeszcze da się to przeżyć.

Do wymiany plików z telefonem używam Digikam. Należy przestawić tryb usb telefonu na media player. Digikam rozpoznaje telefon jako aparat (chociaż czasem nie chce). Jest to trochę kłopotliwy sposób na zarządzanie plikami w telefonie ale jak na razie najszybszy. Wgranie utworu mp3 zajmuje kilka sekund!!! Nie jak w przypadku bluetootha lub bitpima gdzie trwa to kilka minut.

Znalazłem jeszcze gphotofs który pięknie montuje mojego samsunga ale tylko w trybie do odczytu

Udało się :) Skompilowałem wersję 0.4 gphotofs i mogę już zapisywać na telefon. Polecam wszystkim. Wreszcie mogę wykorzystać 1GB pamięci telefonu.

Amarok nie wykrywa telefonu jako urządzenia mediów.

Jeżeli ktoś znalazł jakiś program do zarządzania u800 to niech podzieli się swoją wiedzą. Ja ciągle szukam i jak coś znajdę to na pewno napiszę.

Najbardziej zależy mi na możliwości zamontowania systemu plików przez usb i przeglądania książki adresowej/sms przez bt.
|Acer Ex5220 | CM 530 1,73GHz | 2GB RAM | X3100 | BCM94311MCG|

http://knb.uek.krakow.pl
7pgxw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Odp: Samsung U800 Pod (K)Ubuntu

Post autor: 7pgxw »

Do kompilacji tego programu są potrzebne jakieś dodatkowe biblioteki?
Matys
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Matys »

Polecam sposób po przez program gphotofs. Po zainstalowaniu programu należy podłączyć tel i zamontować dysk

Kod: Zaznacz cały

sudo mount -a gphotofs /media/u800

lub

Kod: Zaznacz cały

sudo gphotofs /media/u800

Najlepiej przeglądać tel jako root. Wielkie dzięki apito za te sposoby bo już myślałem , że nie będę mógł wykorzystać pamięci tel , a tu jednak udało się :)
Awatar użytkownika
apito
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: apito »

Witajcie

Skoro Samsung nic nie daje to postanowiłem sam jakoś dobrać się do telefonu.

Jest to początek tworzenia a więc funkcjonalność jest znikoma.
Na chwilę obecną program potrafi pobrać wszystkie rekordy z książki telefonicznej i zrzucić je
do plików vCard.
Na liście jest podgląd imienia oraz numerów telefonów prywatnych (komórka i domowy). Większa funkcjonalność przewidywana w przyszłości.

Zapraszam do testowania.

Projekt chwilowo umieściłem tutaj http://code.google.com/p/qsamsungpc/
|Acer Ex5220 | CM 530 1,73GHz | 2GB RAM | X3100 | BCM94311MCG|

http://knb.uek.krakow.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”