Spróbuję ci to wytłumaczyć na przykładzie mojej sieci, bo ona akurat udostępnia obie możliwości.
Jest sobie urządzenie mojego dostawcy, które dla połączeń
statycznych udostępnia adres:
192.168.1.2
a dla
dynamicznych:
172.0.0.1
to jest
gateway czyli brama.
Jeśli chcę połączyć się z siecią "statycznie" to w moim interfaces piszę:
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The wlan0 network STATIC
auto wlan0
iface wlan0 inet static
wireless-mode Managed
wireless-essid [url]http://www.OGGY.pl_(1)_509809379[/url]
wireless-key open 1111111111
address 192.168.1.184
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.2
Adres IP, maskę, bramę, klucz dla szyfrowania "otwartego WEP hex" oraz essida czyli nazwę sieci podał mi dostawca.
On też podał mi adres DNS który umieściłem w resolv.conf:
nameserver 192.168.1.2
W tym szczególnym przypadku adres DNS jest taki sam jak brama ... no tak jest w tej sieci, ale można stosować DNSy TP SA, jakichś uczelni, instytucji itp. Ważne żeby działało.

W razie gdyby sieć była, ale nie byłoby jakichś usług albo byłby kłopot z otwarciem niektórych stron, do resolva można dodać max 4 różne adresy DNS. Zapisuję te pliki w tym brzmieniu, restartuję komputer, karta w oparciu o zapisane parametry łączy się z siecią.
To było statycznie ... ale mogę też łączyć się dynamicznie, przy użyciu DHCP.
Wtedy w interfaces piszę :
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# First wifi interface_DHCP
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wireless-mode Managed
wireless-essid [url]http://www.OGGY.pl_(1)_509809379[/url]
wireless-key open 1111111111
Jak widzisz nie podaję żadnych IP, masek czy gateway`ów, karta "sama" ściąga je z serwera przy użyciu DHCP. Podaję tylko w jakim trybie ma działać karta, z jaką siecią chcę się połączyć i jakiego klucza użyć.
Można wpisać znany sobie adres bramy do resolv.conf:
i tam:
nameserver 172.0.0.1
albo ściagnąć parametry z serwera wydając komendę:
Teraz to zastosuj. Jesteś swoim własnym dostawcą, jak ustawiłeś router ? Oczekuje na połączenie karty o "sztywno" zdefiniowanych parametrach jak w opcji I czy rozdziela parametry po DHCP jak w opcji II ? Jaki jest jego adres, czyli gateway ? Jak ustawiłeś na nim DNSy, są takie jak adres routera, czy jakieś "zewnętrzne" ?
Mój interfejs sieciowy to
wlan0, twój to chyba
pan0 ...
Mam nadzieję, że udało mi się przekazać o co chodzi i uda ci się uruchomić tą sieć.
Jeśli nie, to trzeba się zastanowić co się podziało, masz połączenie pod M$ czyli karta jest sprawna ... miałeś pod Ubuntu, ale coś klękło i nie masz. Karta niby działa, ale jakoś nie do końca ... albo nadal szukasz przyczyny przekopując system, albo idziesz na całość => format partycji
/,
/home nie ruszasz, po zajmującej kwadrans instalacji Ubuntu masz jasność.
Wiem, to nie honor, tak się pod linuksem nie postępuje.
.