Huawei E169 + Play + Ubuntu 9.04 - zawieszający się modem
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Huawei E169 + Play + Ubuntu 9.04 - zawieszający się modem
Witam,
od kilku miesięcy mam problem z modemem Huawei E169 działającym w sieci Play. Modem odnajduje, instaluje i łączy się z siecią bez najmniejszych problemów. Jednak po pewnym czasie net przestaje działać. "Formalnie" połączenie nadal funkcjonuje, ale łączność z siecią jest kompletnie utracona. Kiedy do tego dojdzie, jedynym ratunkiem jest restart systemu. NM (ani inne aplikacje do obsługi połączenia, które testowałem) nie są w stanie się rozłączyć i ponownie połączyć: po próbie rozłączenia bardzo zamulają albo zupełnie przestają odpowiadać. Nie pomaga też wyjęcie i ponowne podłączenie modemu ? po takim zabiegu modem nie tylko się nie łączy, ale dodatkowo nie mogę sprawdzić jego statusu przez lusb, które nie wyświetla żadnych informacji.
Jak już wspomniałem nie jest to problem samego NM, bo problem pojawia się też, gdy używam innych aplikacji. Nie jest to również problem modemu, który wcześniej bez zarzutu działał na innej maszynie chodzącej pod Ubuntu 8.10.
Bardzo zastanawiające jest to, że szybkość padania modemu wyraźnie zależy od ilości aplikacji korzystających z łącza. Gdy uruchomiony jest jeden program, modem może funkcjonować bez zarzutu przez wiele godzin; gdy uruchomię więcej niż 3 programy, żywotność rzadko kiedy przekracza kilka minut...
Czy macie może pomysł, co może powodować taki problem i jak go rozwiązać? Przeszukuję sieć, ale niestety bez żadnych rezultatów... Podejrzewam, że problem jest związany z obsługa USB przez system, ale nie mam pojęcia jak sobie z tą sprawą poradzić.
Mój sprzęt to ASUS M3N78-EM z Phenomem II X3 710, 4GB ramu.
Z góry dzięki!
od kilku miesięcy mam problem z modemem Huawei E169 działającym w sieci Play. Modem odnajduje, instaluje i łączy się z siecią bez najmniejszych problemów. Jednak po pewnym czasie net przestaje działać. "Formalnie" połączenie nadal funkcjonuje, ale łączność z siecią jest kompletnie utracona. Kiedy do tego dojdzie, jedynym ratunkiem jest restart systemu. NM (ani inne aplikacje do obsługi połączenia, które testowałem) nie są w stanie się rozłączyć i ponownie połączyć: po próbie rozłączenia bardzo zamulają albo zupełnie przestają odpowiadać. Nie pomaga też wyjęcie i ponowne podłączenie modemu ? po takim zabiegu modem nie tylko się nie łączy, ale dodatkowo nie mogę sprawdzić jego statusu przez lusb, które nie wyświetla żadnych informacji.
Jak już wspomniałem nie jest to problem samego NM, bo problem pojawia się też, gdy używam innych aplikacji. Nie jest to również problem modemu, który wcześniej bez zarzutu działał na innej maszynie chodzącej pod Ubuntu 8.10.
Bardzo zastanawiające jest to, że szybkość padania modemu wyraźnie zależy od ilości aplikacji korzystających z łącza. Gdy uruchomiony jest jeden program, modem może funkcjonować bez zarzutu przez wiele godzin; gdy uruchomię więcej niż 3 programy, żywotność rzadko kiedy przekracza kilka minut...
Czy macie może pomysł, co może powodować taki problem i jak go rozwiązać? Przeszukuję sieć, ale niestety bez żadnych rezultatów... Podejrzewam, że problem jest związany z obsługa USB przez system, ale nie mam pojęcia jak sobie z tą sprawą poradzić.
Mój sprzęt to ASUS M3N78-EM z Phenomem II X3 710, 4GB ramu.
Z góry dzięki!
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 8.04
Odp: Huawei E169 + Play + Ubuntu 9.04 - zawieszający się modem
Po pierwsze to nalezy zrozumiec w jaki sposob dziala twoj modem. Na dzien dobry w momencie kiedy "gasnie Ci internet" sprawdz czy przypadkiem nie sypią się błedy - wpisz dmesg w konsoli. Nastepnie sprawdz czy wogole sesja PPP jest ustanowiona - wpisz ifconfig i zobacz czy masz interfejs ppp0 - jesli jest to znaczy ze cos nie tak jest z samym modemem. Ogolnie z Huawei'ami sa dziwne problemy - rowniez pod Windą. Potrafia sie przegrzewac i gubic sesje i inne cuda.
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
Nie pomagam poza forum!
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
I napisz jakimi innymi programami oprócz NM łączyłeś się z internetem. Czy próbowałeś konsolowym wvdialem ?
-
- Piegowaty Guziec
Tak - próbowałem vwdialem, ale efekt był taki sam jak z NM...
Zgodnie z Waszymi radami wklepałem dmesg i po padnięciu połączenia pojawiły się takie dodatkowe wiersze:
Czy te błędy w ostatnich liniach mogą mieć związek z moim problemem? Nie mogę wkleić całego pliku, bo jest za duży. Czy wklejenie jakiegoś innego fragmentu byłoby pomocne?
Ifconfig pokazuje mi działający ppp0 nawet po padnięciu modemu. Interfejs znika po wyjęciu modemu z portu lub po wyłączeniu całej sieci w NM.
Z góry dzięki za dalszą pomoc!:)
Zgodnie z Waszymi radami wklepałem dmesg i po padnięciu połączenia pojawiły się takie dodatkowe wiersze:
Kod: Zaznacz cały
[ 36.890630] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
[ 36.890634] Buffer I/O error on device sr0, logical block 0
[ 36.890637] Buffer I/O error on device sr0, logical block 1
[ 36.890640] Buffer I/O error on device sr0, logical block 2
[ 36.890642] Buffer I/O error on device sr0, logical block 3
[ 36.890644] Buffer I/O error on device sr0, logical block 4
[ 36.890645] Buffer I/O error on device sr0, logical block 5
[ 36.890647] Buffer I/O error on device sr0, logical block 6
[ 36.890649] Buffer I/O error on device sr0, logical block 7
[ 36.896050] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
[ 36.896053] Buffer I/O error on device sr0, logical block 0
[ 36.896055] Buffer I/O error on device sr0, logical block 1
Ifconfig pokazuje mi działający ppp0 nawet po padnięciu modemu. Interfejs znika po wyjęciu modemu z portu lub po wyłączeniu całej sieci w NM.
Z góry dzięki za dalszą pomoc!:)
-
- Serdeczny Borsuk
Kod: Zaznacz cały
[ 36.890645] Buffer I/O error on device sr0, logical block 5
[ 36.890647] Buffer I/O error on device sr0, logical block 6
[ 36.890649] Buffer I/O error on device sr0, logical block 7
Nie pomagam poza forum!
Nie pomagam poza forum!
-
- Piegowaty Guziec
Cały dmesg jest za duży by umieścić go na forum, więc wrzuciołem go tu.
Czy problem z dyskiem o którym wspominasz może wynikać z faktu, że ubuntu nie radzi sobie z dyskiem 128mb, który jest "w zestawie" z modemem?
pzdr
Czy problem z dyskiem o którym wspominasz może wynikać z faktu, że ubuntu nie radzi sobie z dyskiem 128mb, który jest "w zestawie" z modemem?
pzdr
-
- Serdeczny Borsuk
Wg mnie oznaczałoby to nieprawidłowe działanie NM w Ubuntu 9.04panpawelek pisze:Witam,
... Nie jest to również problem modemu, który wcześniej bez zarzutu działał na innej maszynie chodzącej pod Ubuntu 8.10. ...
-
- Serdeczny Borsuk
Kernel Ubuntu wykrywa modem jako urzadzenie szeregowe /dev/ttyUSB0 wiec powinno dzialać. Więc problem raczej leży w sesji PPP.
Nie pomagam poza forum!
Nie pomagam poza forum!
-
- Piegowaty Guziec
A co można w takiej sytuacji zrobić? Szukać innych aplikacji do obsługi sesji ppp? Możecie coś polecić?
-
- Serdeczny Borsuk
Czy próbowałeś ?ączyć się poprzez UMTSmon? U mnie ten program się nie sprawdza pomimo, że rozpoznaje tośke, to nie może zarejestrować sieci. NM też nie widzi Toshiby, jedynie ratuje mnie wvdial ze sztywno ustawionymi OpenDNS-ami.
-
- Serdeczny Borsuk
Ja do GPRSu uzywam KPPP 

Nie pomagam poza forum!
Nie pomagam poza forum!