8.04 się wiesza.
- TearsHunter
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
8.04 się wiesza.
Witam! Ten problem pojawiał się już nieraz na forum aczkolwiek w nieco innej formie. Otóż problem polega na tym - mam uruchomionego ubuntu, a wraz z nim jest wvdial, kadu, firefox, rythmbox. W pewnym momencie użytkowania (różnie czasem po godzinie czasem po kilku) system się wiesza nic nie mogę zrobić klawiatura i myszka nie odpowiadają, a gdy muzyka idzie to ścina się ona i powtarzana jest w kółko jedna sekunda. Muszę wyłączać awaryjnie komputer. Ubuntu instalowałem świeże z tej samej płyty co poprzednio tylko że poprzednio tego problemu nie miałem. Szczerze powiedziawszy zgłupiałem i proszę was o radę.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: 8.04 się wiesza.
Czy w logach systemowych nie pozostaje żaden ślad po takim zawieszeniu? Może tam znajdziesz jakieś wskazówki dotyczące przyczyn niestabilności systemu...
Work less, climb more 

- TearsHunter
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Problem rozwiązany - nie wiem czemu, ale spowodowane było to... korzystaniem w rythmboxa x)! Cóż. Zainstalowałem Exaile i wszystko w porządku
.

- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Rhytmbox mógł co jakiś czas sprawdzać twoją bibliotekę utworów. Ten proces z reguły zajmuje sporo mocy procesora. Na przyszłość jak się wiesza to powinno być widać to po monitorze systemu, więc zanim dojdzie do kryzysu ctrl+alt+f1, logowanie tekstowe
F9 i sygkill dla procesu, który ci blokuje system. A gdy jest beznadziejnie, to albo ctrl+alt+backspace dla resetu grafiki, lub
by zatłuc odpalone przez siebie programy.
Z reguły daruje Ci to restart systemu kosztem tylko ponownego logowania (ctrl+alt+f7)
Kod: Zaznacz cały
htop
Kod: Zaznacz cały
killall -u user
Z reguły daruje Ci to restart systemu kosztem tylko ponownego logowania (ctrl+alt+f7)
LENOVO IP Y530, 2 GHz, 3GB DDR3, GeForce 9600M GS 512 MB
"Windows'a wypada raz na pół roku sformatować, linux'a raz na rok wyłączyć"
"Windows'a wypada raz na pół roku sformatować, linux'a raz na rok wyłączyć"
- TearsHunter
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
W tym rzecz, że monitor procesów (który mam zawsze na pasku) wskazywał normalne zużycie procesora.