SSH jako karta dźwiękowa
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
SSH jako karta dźwiękowa
Mam pomysł, ale nie wiem jak go zrealizować:
Chciałbym oglądać filmy na laptopie, a dźwięk mieć na wieży podłączonej do serwera.
Po prostu chciałbym, żeby serwer robił za "zdalną kartę dźwiękową".
W sieci SSH śmiga ślicznie i czy taka konstrukcja jest możliwa??
Chciałbym oglądać filmy na laptopie, a dźwięk mieć na wieży podłączonej do serwera.
Po prostu chciałbym, żeby serwer robił za "zdalną kartę dźwiękową".
W sieci SSH śmiga ślicznie i czy taka konstrukcja jest możliwa??
[ciach]
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: SSH jako karta dźwiękowa
z laptopa zrób ssh na serwer z forwardowaniem Xów
na laptopie dodaj serwer do acces listy serwera X
na serwerze ustaw display na laptopa
(uwaga, cyferki 0.0 mogą być inne, sprawdzisz jakie robiąc na laptopie echo $DISPLAY)
na serwerze uruchom film
Kod: Zaznacz cały
ssh -Y serwer
xhost + serwer
export DISPLAY=laptop:0.0
na serwerze uruchom film
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Inne
Możesz też zainstalować PulseAudio, które pozwala na odtwarzanie dźwięku po sieci, bez ssh.
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
@bogaczew: W ten sposób będziesz forwardować jedynie X-y, czyli obraz, w dodatku wydajność takiego rozwiązania może pozostawiać sporo do życzenia.
Żeby dźwięk przesyłać przez sieć, lepiej odtwarzać film na lokalnym komputerze, a sam dźwięk przesyłać przez choćby PulseAudio, jak napisano wyżej. Ewentualnie może być inny serwer dźwięku, jak ESD czy MAS.
EDIT:
EDIT: poprawka: głupim, przecież jeżeli film odtworzy się na serwerze, dźwięk będzie grał na serwerze;) Jednak problem wydajności pozostaje (obraz potrzebuje więcej pasma niż dźwięk).
Żeby dźwięk przesyłać przez sieć, lepiej odtwarzać film na lokalnym komputerze, a sam dźwięk przesyłać przez choćby PulseAudio, jak napisano wyżej. Ewentualnie może być inny serwer dźwięku, jak ESD czy MAS.
EDIT:
EDIT: poprawka: głupim, przecież jeżeli film odtworzy się na serwerze, dźwięk będzie grał na serwerze;) Jednak problem wydajności pozostaje (obraz potrzebuje więcej pasma niż dźwięk).
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
mój sposób jest na tyle prosty że można w minutę sprawdzić czy wydajność będzie OK. u mnie jest. a jak nie będzie, to można kombinować dalej. nie chciałoby mi się konfigurować systemu tak żeby dźwięk z wybranych programów leciał na serwer. ale jak kto lubi...
-
- Sędziwy Jeż
Z własnego doświadczenia wiem, że PulseAudio się do czegoś takiego sprawdza. A konfiguracja nie zabiera więcej jak 5~10 minut. http://lookoutman.wordpress.com/2008/10 ... buntu-804/ - jak zainstalować PA(ja w 9.04 nie musiałem nic z FF robić) + na serwerze modyfikujesz pliki /etc/default/pulseaudio i /etc/pulse/default.pa, aby włączyć PA jako daemona i ustawić dostęp przez sieć.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
bogaczew, w Twoim sposobie są lagi jak stąd do Pekinu...
cb1986ster wyjaśnisz dokładnie jak to zrobić dla mojego przypadku??
dzięki wszystkim za zainteresowanie problemem...
cb1986ster wyjaśnisz dokładnie jak to zrobić dla mojego przypadku??
dzięki wszystkim za zainteresowanie problemem...
[ciach]
-
- Sędziwy Jeż
1. Zainstaluj PA na serwerze i kliencie wg:
http://lookoutman.wordpress.com/2008/10 ... buntu-804/
W moim przypadku nie musiałem nic robić po dodaniu do grup użytkowników.
2. Jeśli coś nie działa sprawdź:
viewtopic.php?t=91204&highlight=pulse+audio
Dalej przejdź jeśli wszystko jest OK, na obu maszynach.
3. Włącz applet wybierania urządzenia (Programy->Dźwięk i obraz->PulseAudio Device Chooser), najwygodniej jest skonfigurować go, aby włączał się automatycznie( klika na ikonę na tacce -> Preferencess... -> Zaznacz box`a przy "Start applet on session login" ). Bardzo ułatwia życie. Innym ciekawym ułatwiaczem jest applet do ustawiania głośności poszczególnych aplikacji wprost z paska http://www.ubucentrum.net/2009/07/kontr ... lnych.html
4. NA SERWERZE: W pliki/etc/default/pulseaudio zmień linie:
na
5. NA SERWERZE: Sprawdź czy system wie że ma startować PA(prawie na pewno wie, ale i tak można sprawdzić jeśli coś nie idzie), czyli sprawdź czy w katalogu /etc/rc2.d/ masz plik będący dowiązaniem do skryptu startowego w /etc/init.d. Najłatwiej wykonaj:
Powinno pojawić się coś w stylu:
Jeśli nie ma to wykonaj:
aby utworzyć.
5. NA SERWERZE:
W pliku /etc/pulse/default.pa zmień linie:
na powiedzmy:
Oczywiście zmień opcje dostępu na odpowiednie dla Ciebie. W moim przypadku mam bezpieczną sieć w domu dlatego pozwalam sobie na wolny dostęp z całej sieci 192.168.0.0. Jeśli nie obawiasz się, że ktoś będzie odtwarzał coś na Twoim sprzęcie na złość Tobie i że nie będzie podłączać się pod Twój mikrofon
to możesz również udostępnić anonimowy dostęp dla całej sieci.
6. NA SERWERZE: Przeloguj się na konsole tekstową i:
- Zatrzymaj GDM`a (wyloguje Cię sesji graficznej, więc jeśli coś robisz to zapisz to!)
- Uruchom serwer PulseAudio
- Uruchom znów GDM`a
Od tego momentu serwer powinien startować razem z systemem. Nawet jeśli nie zaloguje się nikt to serwer będzie działać.
6. NA KLIENCIE: Kliknij na aplet, na tacce systemowej -> Default Server -> pulse@nazwa_serwera
Od tego momentu, aż do końca sesji(lub przełączenia się na serwer o nazwie Default), nowo odtwarzany dźwięk będzie słyszany na serwerze, a nie kliencie-laptopie. Jeśli wcześniej uruchomiłeś jakiś odtwarzacz lub inne źródło dźwięku to nie przełączy się ono na serwer więc pamiętaj o wyborze serwer przed włączeniem muzyki
http://lookoutman.wordpress.com/2008/10 ... buntu-804/
W moim przypadku nie musiałem nic robić po dodaniu do grup użytkowników.
2. Jeśli coś nie działa sprawdź:
viewtopic.php?t=91204&highlight=pulse+audio
Dalej przejdź jeśli wszystko jest OK, na obu maszynach.
3. Włącz applet wybierania urządzenia (Programy->Dźwięk i obraz->PulseAudio Device Chooser), najwygodniej jest skonfigurować go, aby włączał się automatycznie( klika na ikonę na tacce -> Preferencess... -> Zaznacz box`a przy "Start applet on session login" ). Bardzo ułatwia życie. Innym ciekawym ułatwiaczem jest applet do ustawiania głośności poszczególnych aplikacji wprost z paska http://www.ubucentrum.net/2009/07/kontr ... lnych.html
4. NA SERWERZE: W pliki/etc/default/pulseaudio zmień linie:
PULSEAUDIO_SYSTEM_START=0
PULSEAUDIO_SYSTEM_START=1
ls -l /etc/rc2.d/*pulse*
lrwxrwxrwx 1 root root 20 2009-09-06 18:36 /etc/rc2.d/S50pulseaudio -> ../init.d/pulseaudio
sudo ln -s /etc/init.d/pulseaudio /etc/rc2.d/S50pulseaudio
5. NA SERWERZE:
W pliku /etc/pulse/default.pa zmień linie:
#load-module module-esound-protocol-tcp
#load-module module-native-protocol-tcp
#load-module module-zeroconf-publish
load-module module-esound-protocol-tcp auth-anonymous=1 auth-ip-acl=127.0.0.1;192.168.0.0/24
load-module module-native-protocol-tcp auth-anonymous=1 auth-ip-acl=127.0.0.1;192.168.0.0/24
load-module module-zeroconf-publish

6. NA SERWERZE: Przeloguj się na konsole tekstową i:
- Zatrzymaj GDM`a (wyloguje Cię sesji graficznej, więc jeśli coś robisz to zapisz to!)
sudo /etc/init.d/gdm stop
sudo /etc/init.d/pulseaudio start
sudo /etc/init.d/gdm start
6. NA KLIENCIE: Kliknij na aplet, na tacce systemowej -> Default Server -> pulse@nazwa_serwera
Od tego momentu, aż do końca sesji(lub przełączenia się na serwer o nazwie Default), nowo odtwarzany dźwięk będzie słyszany na serwerze, a nie kliencie-laptopie. Jeśli wcześniej uruchomiłeś jakiś odtwarzacz lub inne źródło dźwięku to nie przełączy się ono na serwer więc pamiętaj o wyborze serwer przed włączeniem muzyki