Wiem, że takich tematów na forum było wiele ale przeczytałem wszystkie i nadal nie moge znaleźć rozwiązania. Mój problem wygląda tak- posiadam dwie karty dzwiękowe, jedna zintegrowana HDA INTEL, druga Audigy SE CA0106. Linuxa mam 3 dni, pierwszy raz- z całą konfiguracją się uporałem, został tylko dźwięk. Otóż nie działa mi dźwięk 5.1 karta Audigy jest podzielona na 4 kanały i co z tego że wybiore jeden skoro działają mi albo tylko przednie, albo tylko tylnie głośniki. Gdy wybieram tą opcje ogolną ASLA i testuję ją wyskakuje mi taki komunikat
Kod: Zaznacz cały
audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink: Nie udało się otworzyć urządzenia dźwiękowego do odtwarzania.
Mimo iż karta działa na odzielnych kanałach, a test
przebiega pomyślnie dla każdego z głośników. Już mam pojęcia co robić, a najlepsze jest to, że przez jakiś moment udało mi sie to skonfigurować i był 5.1 oraz dzwięk w Firefoxie(kolejny problem). Proszę o jakieś rady. Możliwe, że nie mam ustawionej mojej karty jako domyślnej ale nie wiem jak to się robi. Z góry dziękuje za pomoc.
EDIT
Uporałem się z problemem.

Problemem było to że źle zrozumiałem oznaczenia domyślnej karty:
myślałem że 1 to domyślna kierując się oznaczeniami 1-true 0- false.

Zmieniłem to przez
sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf