[bash]formatowanie logow tekstowych
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
[bash]formatowanie logow tekstowych
Witam mam taki problem:
Otóż mam plik tekstowy zapis poleceń wpisywanych w konsoli, musze ten plik odpowiednio sformatować, tzn logi te zwierają spacje, backspace zapisane w postaci ciągu znaków, tekst muszę sformatować tak by nie zawierał żadnych "krzaków" a tylko normalny zapis wprowadzanych poleceń.
Znalazłem do tego celu polecenie 'more' niestety nie mam zielonego pojęcia jak jego wynik zapisać do pliku, próbowałem tak:
more -d nazwa_loga > nazwa_pliku_wyjsciowego
ale niestety efekt jest w zasadzie żaden, spacje i backspace dalej są w postaci ciągu znaków, ktoś wie jak temu zaradzić?
btw. kiedy w konsoli wpisuje more -d nazwa_loga, polecenie zwraca poprawna wartość mogę to także ręcznie skopiować do pliku, niestety potrzebuje skrypt który będzie to robił i nie potrafię sobie z tym poradzić
Otóż mam plik tekstowy zapis poleceń wpisywanych w konsoli, musze ten plik odpowiednio sformatować, tzn logi te zwierają spacje, backspace zapisane w postaci ciągu znaków, tekst muszę sformatować tak by nie zawierał żadnych "krzaków" a tylko normalny zapis wprowadzanych poleceń.
Znalazłem do tego celu polecenie 'more' niestety nie mam zielonego pojęcia jak jego wynik zapisać do pliku, próbowałem tak:
ale niestety efekt jest w zasadzie żaden, spacje i backspace dalej są w postaci ciągu znaków, ktoś wie jak temu zaradzić?
btw. kiedy w konsoli wpisuje more -d nazwa_loga, polecenie zwraca poprawna wartość mogę to także ręcznie skopiować do pliku, niestety potrzebuje skrypt który będzie to robił i nie potrafię sobie z tym poradzić
Odp: [bash]formatowanie logow tekstowych
a nie:stugal pisze:
more -d nazwa_loga >> nazwa_pliku_wyjsciowego
?
-
- Piegowaty Guziec
w nowym pliku pojawia sie dokladnie to samo co znajduje się w logu, spacje i bakspace są zastąpione ciągami znaków,
wpadłem na pewien pomysł ale nei wiem jak go zrealizować tzn nie wiem czy sie da, mianowicie w VI wywołać komende more nazwa_loga i później całość zapisać do pliku tekstowego, jest taka możliwość ?
wpadłem na pewien pomysł ale nei wiem jak go zrealizować tzn nie wiem czy sie da, mianowicie w VI wywołać komende more nazwa_loga i później całość zapisać do pliku tekstowego, jest taka możliwość ?
To ja juz niestety nie wiem jak to zrobic
Nie czaje tez opcji "-d", ktorej uzyles? Do czego ja wykorzystujesz?

-
- Piegowaty Guziec
tzn pomyłka, more -d było do przewijanai treści tego loga w konsoli, do jego formatowania sluży polecenie echo -E, tylko nie wiem jak zrobić żęby za pomocą tego polecenia sformatować tekst w danym pliku a potem wynik tego formatowania zapisać do pliku,
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Architektura: x86
Wklej tutaj kawałek tego pliku jeśli możesz.
-
- Piegowaty Guziec
Kod: Zaznacz cały
[1mNAZWA[0m
ls - listuje zawartość katalogu
[1mSK[0mŁ[1mADNIA[0m
[1mls[0m [[4mopcja[24m]... [[4mplik[24m]...
[1mOPIS[0m
Dokumentacja niniejsza nie jest już utrzymywana i może być niedokładna
lub niekompletna. Autorytatywnym źródłem jest obecnie dokumentacja
Texinfo. Dostęp do niej uzyskasz wpisując w wierszu poleceń:
[1mpinfo[0m [1mls[0m
lub
[1minfo[0m [1mls[0m.
Ta strona podręcznika man opisuje polecenie [1mls[0m w wersji GNU.
[1mdir[0m i [1mvdir[0m są wersjami [1mls[0m o różnych domyślnych formatach wyjściowych.
Polecenia te wyświetlają informację o plikach (dowolnego typu, łącznie
z katalogami). Opcje i argumenty określające pliki mogą być używane w
dowolnej kolejności.
[24;1H[K:[24;1H[K [KESCESC[KOO[KBB[24;1H[24;1H[K Dla nieopcyjnych argumentów wiersza poleceń określających katalogi
[24;1H[K:[24;1H[K [KESCESC[KOO[KBB[24;1H[24;1H[K domyślnie [1mls[0m podaje zawartość katalogów, bez podkatalogów i z
[24;1H[K:[24;1H[K [KESCESC[KOO[KBB[24;1H[24;1H[K pominięciem plików o nazwach rozpoczynających się kropką. Dla innych