Brak dźwięku na Amilo Li3710

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
NergoX
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Brak dźwięku na Amilo Li3710

Post autor: NergoX »

Po instalacji systemu Ubuntu 9.04 w laptopie Amilo Li3710 nie ma dźwięku.
Szukałem rozwiązana problemu przez google, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Na Windows XP, Vista i 7 nigdy nie miałem takich problemów.

Polecenie lspci zwraca coś takiego:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 4 (rev 03)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 6 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation ICH9M/M-E SATA AHCI Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 03)
07:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 02)

Dodam jeszcze jedną informację - tylko głośniki nie odtwarzają dźwięku, kiedy podłączy się słuchawki - dźwięk jest.
flatron316
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Odp: Brak dźwięku na Amilo Li3710

Post autor: flatron316 »

Hej Nergo -poradziles sobie jakoś z tym dzwiekiem?
Mam to samo
Tylko nie wiem czy mi przez słuchawki idzie -bo akurat nie dysponuje słuchawkami

Jak dałes rade-napisz co i jak
Awatar użytkownika
gaco504
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: gaco504 »

Hej chłopaki! Chciałbym dołączyć się do tego wątku, ponieważ też jestem posiadaczem laptopa Fujitsu Siemens Amilo Li3710. Na pokładzie oczywiście Linux, tyle, że jest to Mint 7. Po podłączeniu do laptopa słuchawek, wzmacniacza itd. dźwięk jest bez zarzutu. Kiedy jednak pod laptop nie są podpięte żadne inne głośniki, dźwięk nie istnieje... Bardzo proszę o pomoc tak jak koledzy! (Rozwiązanie tego problemu na Ubuntu i na Linux Mint będzie takie samo, dlatego bardzo proszę o pomoc forumowiczów - ja też kiedyś miałem Ubuntu :D)
Awatar użytkownika
jgkurczak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: jgkurczak »

Masz chipset na ICH9
Żeby ruszyć dźwięk pewnie trzeba skompilować nową ALSĘ.
Ta w 9.04 nie obsługuje tego modelu dlatego nie ma dźwięku.
Pomocny będzie link : viewtopic.php?t=65146

Ściągnijcie paczki 1.0.21 bo to jest aktualna wersja. Powinno zadziałać.
Awatar użytkownika
gaco504
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dzięki!!! Jesteś wielki xD Wszystko zrobiłem wedle wskazówek... Nie udało mi się zrobić alsa-utils do wersji 1.0.21 jedynie, ale zrestartowałem alsę, zrestartowałem system i wszystko wstało... Muzyka na wzmacniaczu gra ślicznie jak wcześniej :) i wreszcie ożyły głośniczki w laptopie :) Jestem wam bardzo wdzięczny, nie spodziewałem się ze to zajmie jedynie 5 minut! Pozdrawiami dziękuję!! ;)
Awatar użytkownika
jgkurczak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: jgkurczak »

Na alsa-utils brakuje pewnie biblioteki libncursesw5-dev
Do pobrania stąd : viewtopic.php?p=639302

Ale jak śmiga to dobrze. Po prostu na przyszłość ;-)
Cieszę się że mogłem pomóc ;)
flatron316
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

gaco504 pisze:Dzięki!!! Jesteś wielki xD Wszystko zrobiłem wedle wskazówek... Nie udało mi się zrobić alsa-utils do wersji 1.0.21 jedynie, ale zrestartowałem alsę, zrestartowałem system i wszystko wstało... Muzyka na wzmacniaczu gra ślicznie jak wcześniej :) i wreszcie ożyły głośniczki w laptopie :) Jestem wam bardzo wdzięczny, nie spodziewałem się ze to zajmie jedynie 5 minut! Pozdrawiami dziękuję!! ;)
A mi cały dzien zajmuje i lipa ;(

sciagnąlem alse 1.0.21. pliki driver,lib i utils.
rozpakowałem do home/nazwa uzytkownika.
zainstalowałem zaleznosci i libncursesw5-dev

i przy wykonaniu komendy:

cd ~/alsa/alsa-driver-1.0.21
./configure
make
sudo make install
cd ..

wyawala mi :

siwy@siwy-laptop:~$ cd ~/alsa/alsa-driver-1.0.21
bash: cd: /home/siwy/alsa/alsa-driver-1.0.21: No such file or directory
siwy@siwy-laptop:~$ ./configure
bash: ./configure: No such file or directory
siwy@siwy-laptop:~$ make
make: *** Nie podano obiektów i nie znaleziono makefile. Stop.
siwy@siwy-laptop:~$ sudo make install
[sudo] password for siwy:
make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `install'. Stop.
siwy@siwy-laptop:~$

zreszta po innych komendach też

Ktoś wie co robię nie tak?Może nie w to miejsce wypakowałem czy jak?
Jak ty sobie poradziłeś Gaco ?

oczywiscie tam zmienilem nr sterów na 1.0.21
Awatar użytkownika
gaco504
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Tak "jgkurczak" brakowało biblioteki libncursesw5-dev. Doinstalowałem ją i wszystko działa bardzo stabilnie :) Instalacja przebiegła bezproblemowo. Wszystkie informacje zgromadzone w tym temacie w zupełności wystarczają do rozwiązania problemu z brakiem dźwięku przy nie podłączonych słuchawkach/kolumnach itd.

Hmm witaj "flatron316" to może najpierw zapytam tak... Czy ściągnąłeś te 3 pliczki i rozpakowałeś każdy z nich do home/nazwa_użytkownika/alsa/? Powinieneś mieć 3 KATALOGI: alsa-driver-1.0.21 , alsa-lib-1.0.21a , alsa-utils-1.0.21 i doinstaluj bibliotekę o której mowa wcześniej
flatron316
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

EDIT

Czy ściągnąłeś te 3 pliczki i rozpakowałeś każdy z nich do home/nazwa_użytkownika/alsa/?

ODP.
Dzieki juz wszystko działa.Dopiero sie ucze linuxa i dlatego popełniłem błąd.
Po sciągnięciu nie utworzyłem w home/nazwa_użytkownika/ katalogu alsa tylko były 3 pliki "luzem" :-D ze sie tak wyraze-więc ta komenda nie znajdowała katalogu alsa w home.

ruszyło poprawnie po :

cd ~/alsa-driver-1.0.21
./configure
make
sudo make install
cd ..

Dzwiek jest -dzieki za pomoc.
Takie moje przemyslenia-mało jest w necie stron co wyjasniają podstawy linuxa -ale tak łopatologicznie-takie od których sie powinno zaczac i dlatego jest on taki mało popularny chyba.To co jest to jest takie raczej dla ludzi obeznanych z tematem -a im to chyba nie potrzebne bo i tak to wiedzą.A jak sie na forum jakims pytasz to cię odsyłają własnie do tych podstaw-które BTW podstawami nie są.
Przy rozpakowaniu np programów i tworzeniu katalogów początkującemu (czyli mi) nie są potrebne wyjasnienia do flag itp.Bo jak mi się nie rozpakuje i zainstaluje to po pół godzinie linuxa rzucę i wrócę do windy.Miałobybyć krótko i na temat -komenda ,gdzie rozpakowac,jak zainstalowac,i tyle.
Napisac"przeczytaj makefile txt i postępuj zgodnie z nim" -to może fachowcowi starczy.
Ja nie wiem jak zinterpretowac ten text i co w nim jest czym więc poprostu daję sobie spokój.
A może poprostu jestem za głupi na linuxa :craz::craz::craz:

pzdr flat
Awatar użytkownika
gaco504
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ja też nie jestem jakimś orłem w Linuksie nie myśl sobie :P ale wszystko co powinno być i działać to działa i udało mi się jakoś ustawić. Nie pamiętam wszystkich rozwiązań, bo Linux jest na tyle stabilny, że jak sam go nie popsujesz to będzie działał latami. Hehe dobrze, że masz już dźwięk :D to jest dobry przykład na to, że Linucha da się dostosować niemal do każdego komputera. Ja wypakowałem te wszystkie 3 pliczki do utworzonego wcześniej katalogu alsa w katalogu domowym xD aby komendy mogły zadziałać bez konieczności ich edycji. No i wydaje mi się, że tak jest mniej bałaganu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”