Sieć dostaję przez radio, dostawca jest na etapie szukania rozwiązania idealnego więc mam do wyboru kilka równorzędnych możliwości:
1. konfigurację w oparciu o sztywno zdefiniowane parametry (podaję w Network Managerze albo Wicd: nazwę sieci, IP, maskę, bramę, adres serwera DNS i domenę wyszukiwania, kluczyk w postaci "1111111111" i hula.
2. konfigurację w oparciu o parametry uzyskiwane automatycznie od dostawcy, tu określam tylko w NM albo Wicd nazwę sieci, podaję kluczyk w postaci "1111111111" i też hula.
3. konfiguracje jak w pkt 1 i 2 ale z użyciem protokołu PPPoE, gdzie podaję jeszcze login i password i też hula.
Jeśli to istotne zarówno wlan0 jak i wlan1 działają na sterownikach M$, przez ndiswrappera. Obie karty są sprawne, na Intrepidzie, JJ i Mincie oraz pod M$ wszystko działa jak trzeba.
Szyfrowanie pod M$ ustawiam jako "Open" i "WEP 40/128", pod menedżerami Ubuntu jako "WEP hex".
Ponieważ mam w maszynie drugą kartę radiową wlan1, która ma udostępniać sieć na laptopa zmuszony jestem skonfigurować sieć ręcznie, przez edycję odpowiednich plików = > NM jest w stabilnym, sprawdzonym i dopieszczonym:lol: 8.04 skopany aż miło a Wicd nie daje możliwości konfiguracji więcej niż jednej karty wifi.
Próbuję tak dla statycznych :
Albo tak dla DHCP:# sudo gedit /etc/network/interfaces
# LOOPBACK
auto lo
iface lo inet loopback
# STATIC WLAN_ZERO
iface wlan0 inet static
wireless-essid [url]http://www.OGGY.pl_(1)_509809379[/url]
wireless-key 1111111111
wireless-mode Managed
wireless-channel 1
address 192.168.1.184
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.2
auto wlan0
# DLA STATIC WLAN_ZERO konfiguracja DNS przez:
# sudo gedit /etc/resolv.conf
# search local.pl
# nameserver 192.168.1.2
Przy obu ustawieniach karta działa, iwlist scann pokazuje dostępne sieci, jednak nie mogę się połączyć z "moją", karta w ifconfig widoczna jest jako działająca w modzie "Auto" a nie "Managed", Firefox próbuje otwierać strony WWW ale nie może się połączyć, ping nie dochodzi nigdzie.# DHCP_WLAN_ZERO
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wireless-essid [url]http://www.OGGY.pl_(1)_509809379[/url]
wireless-key 1111111111
# DLA DHCP_WLAN_ZERO konfiguracja DNS pobierana automatem z serwera
# plik /etc/resolv.conf PUSTY
Spójrzcie proszę na te konfigi, powiedzcie mi czego tu brakuje, co jest źle, dlaczego to nie działa ?