Tuner USB LV5T po instalacji brak /dev/video0

Grafika, film, dźwięk.
slawny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: Xfce

Tuner USB LV5T po instalacji brak /dev/video0

Post autor: slawny »

Witam wszystkich,
Mam problem z tunerem USB LV5T. Po kilku dniach próby instalacji za pomocą sterowników ze strony producenta do chipsetu AF9015, okazało się że tuner ten wypuszczany był również z chipsetem RTL2832. Dzięki informacji które znalazłem na czeskich stronach udało się zainstalować pomyślnie w systemie.
W chwili obecnej system rozpoznaje urządzenie, instaluje moduł RTL2832, tworzy /dev/dvb/adapte0/ z plikami demux0, dvr0, frontend0, net0, oraz analogicznie /dev/dvb/adapter1/ i to koniec sukcesów.
Po instalacji oprogramowania do TV (próbowałem z TVTime, MMS, MythTV) nie mam sygnału. Komunikat który otrzymuję to "Nie można otworzyć urządzenia device=/dev/video0". Nie mam już pomysłów co można z tym zrobić. Przeszukałem wszystkie fora jakie znalazłem, oraz baaaardzo dużo stron z googli, niestety nie mam rozwiązania. Walczę już ponad tydzień czasu bez efektu.
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły do przećwiczenia, lub wie jak to uskutecznić to bardzo proszę o pomoc.
Znalazłem bardzo dużo stron z podobnymi pytaniami, myślę że wątek zainteresuje wielu posiadaczy tego sprzętu.

Z góry dziękuję za pomoc.

EDIT:
Poszedłem o krok do przodu dzięki programowi w_scan upewniłem się że karta jest zainstalowana, przeskanował dostępne pasmo i pokazał 7 znalezionych stacji. Próbowałem spiąć to z mplayerem za pomocą

Kod: Zaznacz cały

./mplayer dvb://TVP1
ale niestety nie miałem obrazu, choć widać było że jest sygnał i pobiera dane na bieżąco.

Pomocy!!! Jak spiąć to z Tvtimem, mms, lub mythtv lub czymś innym? Jak przekierować /dev/dvb/adapter0 aby programy czytały to jako źródło?

Jak są potrzebne jakieś zrzuty, logi to mówcie udostępnię wszystko.
Sloan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Tuner USB LV5T po instalacji brak /dev/video0

Post autor: Sloan »

Komunikat który otrzymuję to "Nie można otworzyć urządzenia device=/dev/video0".
Przecież Ty nie masz takiego urządzenia. Polecam "man mplayer, man TvTime" itd, tam są rozwiązania, jak przekazać parametry podczas uruchamiania programu.
errare humanum est
slawny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety w "man" nie wszystko jest opisane. Wyczytałem na stronach, że karty TV z chipsetem RTL2832U są obsługiwane dopiero w jądrze 2.6.31, stąd prawdopodobne problemy z obrazem. Niestety w chwili obecnej posiadam zainstalowaną wersję 2.6.31 Karmic Koala i niestety cofnąłem się o krok do tyłu gdyż nawet w_scan nie chce działać, gdyż najprawdopodobniej ma nowsze biblioteki.

Mam pytanie, czy ktoś zainstalował jakąkolwiek kartę DVB-T i używa jej z powodzeniem do oglądania TV pod Linuxem? Jeśli tak to proszę o jakieś wskazówki, albo instrukcję co powinienem zrobić krok po kroku po instalacji karty. Jak skonfigurować oprogramowanie (TvTime, mplayer lub inny) do oglądanie TV??? Docelowo chciałbym korzystać z My Media System, lub MythTV

Jak pisałem wcześniej, jak są potrzebne jakieś zrzuty, logi to mówcie udostępnię wszystko.

W oczekiwaniu na pomoc, rozpoczynam instalację od początku po raz kolejny, może tym razem coś zaskoczy :)
tusek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: tusek »

@Slawny
potrzebujesz jeszcze pomocy z odpaleniem?
jeśli listę kanałów z w_scan skopiowałeś do ~/.mplayer/channels.conf
a następnie z mplayer dvb://TVP1 nic nie daje?
piszesz, ze masz /dev/dvb/adapter0 i /dev/dvb/adapter1
więc możesz też spróbować poleceniem

mplayer dvb://2@TVP1
i ew wklej logi co takiego wypisuje mplayer w obu przypadkach...
dodatkowe pytanie: z jakiego nadajnika chcesz odbierać te stacje? głównie chodzi mi o to czy to będzie mpeg2 czy mpeg4?
marcosx2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: marcosx2 »

Używam TVTime do oglądania analogowej telewizji (tuner USB avermedia a828 ).

/dev/video0 to u mnie jest wbudowana kamera internetowa, a /dev/video1 to mój tuner.

Przestawiłem ręcznie w opcjach tvtime (/etc/tvtime/tvtime.xml) z video0 na video1 i tvtime działa.

Jeżeli chodzi o telewizję cyfrową dvb to używałem kaffeine bez żadnych problemów.
slawny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witajcie,

Posunąłem się z pracami dużo do przodu, tzn. problem z TV jest nadal, ale zacząłem rozumieć o co chodzi. Urządzenie /dev/video0 występuje tylko w przypadku kart analogowych, do DVB-T tworzy się /dev/adapter0/... i /dev/adapter1/... . Karta którą posiadam LIFEVIEW DVB-T LV5T współpracuje dopiero z jądrem 2.6.31, dlatego wcześniej nie miałem obrazu. Po zainstalowaniu nowego Ubuntu 9.10, z jądrem 2.6.31 udało mi się zobaczyć obraz ale tylko w Kaffeine.
Korzystam z nadajnika w Raszynie (MPEG4), ale obraz tnie się praktycznie cały czas.
Do chwili obecnej nie udało mi się uruchomić innego programu do TV. Chciałem uruchomić centrum multimedialne za pomocą My Media System, ale na razie działa wszystko oprócz TV, co miało być głównym Pluginem.

Próbowałem walczyć z mplayer. We wcześniejszej wersji Ubuntu, karta pobierała dane z nadajnika, był widoczny strumień pobieranych danych, ale bez wizji. W 9.10, już nie zaskoczyło. Podegrałem plik do ~/.mplayer/channels.conf, i uruchamiałem za pomocą

mplayer dvb://TVP1
, ale też bezskutecznie.
Postaram się dzisiaj, lub jutro wkleić logi z mplayer,, mam nadzieję że powie Wam to więcej niż mi.

Dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc.
tusek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: tusek »

widzę, że z samą obsługą urządzenie nie powinno być problemu
http://linuxtv.org/wiki/index.php/DVB-T_USB_Devices
ewentulanie mozesz popatrzec czy masz świeży firmware w /lib/firmware
http://www.otit.fi/~crope/v4l-dvb/af901 ... are_files/

problemem mogą być kodeki do mpeg4....
Ostatecznie sprawdź

$ ./tzap -c ~/.mplayer/channels.conf TVP1 -r
[zostaw działające w konsoli]
$ cat /dev/dvb/adapter0/dvr0 > /tmp/recording.ts
powinno sie do pliku /tmp/recording.ts zapisac strumien...
voviczek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: voviczek »

Mam taki sam tuner, ale nie udało mi się go nawet zainstalować. Czy autor tematu może podać adresy tych czeskich stron, gdzie było opisane w jaki sposób przeprowadzić instalację?
m_kooziol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: m_kooziol »

Ja też mam powyższy tuner zainstalowałem go według http://wiki.ubuntu.cz/MSI%20DigiVox%20m ... Dern%C3%A1
Moduł RTL2832, tworzy /dev/dvb/adapte0/ oraz /dev/dvb/adapte0/ ale w_scan oraz kaffeine nie znajduje żadnych kanałów. Na windzie wszystko jest ok.

Może ktoś mnie nakierować co może być nie tak?
lycio90
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.10

Post autor: lycio90 »

Witam, niedawno kupiłem sobie urządzenie do odbioru mpeg-4. Problem jest w tym że nie wiem jakich kodeków użyć do mojej karty graficznej aby mieć obraz. Sęk w tym że ściąga mi sam głos bez obrazu. Mam kartę graficzną ati radeon 2600 xt . używam programu total media 3.5. Bardzo proszę o pomoc. Dodam jeszcze żę gdy włączę w tym programie nagrywanie to na komputerze zapisuje mi się plik w super jakości z obrazem i fonią. A w programie total media 3,5 nie widzę obrazu. czarny obraz z głosem. Wgrywałem już kodeki k-lite i też nie pomogło
slawny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

lycio90 pisze:Witam, niedawno kupiłem sobie urządzenie do odbioru mpeg-4. Problem jest w tym że nie wiem jakich kodeków użyć do mojej karty graficznej aby mieć obraz. Sęk w tym że ściąga mi sam głos bez obrazu. Mam kartę graficzną ati radeon 2600 xt . używam programu total media 3.5. Bardzo proszę o pomoc. Dodam jeszcze żę gdy włączę w tym programie nagrywanie to na komputerze zapisuje mi się plik w super jakości z obrazem i fonią. A w programie total media 3,5 nie widzę obrazu. czarny obraz z głosem. Wgrywałem już kodeki k-lite i też nie pomogło
Kolego chyba to nie to forum co trzeba wybrałeś. Próbujemy tutaj uruchomić LV5T na Linuksie :)

Co do tunera, temat dalej nie rozwiązany :(
mitek76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Tuner USB LV5T po instalacji brak /dev/video0

Post autor: mitek76 »

Ja tez dlugo walczylem z LV5T na linux'ie (po zakupie okazalo sie ze jest na chipie RTL2832 i kernel nie ma do niego wsparcia).
W koncu udalo sie.
W moim przypadku uruchamialem tuner na SheevaPlug (ARM5T) z linux'em 2.6.38.2 (ale na wczesniejszej 2.6.37.1 tez dzialal).
Drivery 20101124_RTL2832_2836_2840_LINUX+RC sciagnalem z http://www.turnovfree.net/~stybla/linux ... b/lv5tdlx/.
Po skopiowaniu do odpowiedniego katalogu w kernelu i wykompilowaniu kernela z modulami, tuner zostal rozpoznany i dziala swietnie.
Do obslugi uzywam tvheadend (http://www.lonelycoder.com/hts/tvheadend_overview.html) ktory rowniez musialem wykompilowac na ARM'a.
Jedna bardzo wazna uwaga - mimo ze karta po zainstalowaniu driverow widoczna jest jako dwa urzadzenia (/dev/dvb/adapter0 i /dev/dvb/adapter1) to dziala tylko jedno na raz.
w_scan wymaga parametru -a 0, czyli ma kozystac z adapter0. Jesli nie podam parametru -a 0 to w_scan nie znajduje kanalow.
Podobnie w tvheadend dodajemy multiplex'y tylko do jednego adaptera.
Innych aplikacji nie uzywalem, ale mysle ze ta zasada (z jednym adapterem) powinna pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”