Komputer odmawia współpracy z Windowsem(XP), wiec zainstalowałem Ubuntu. Na monitorze, wszystko ok. Podłączyłem go więc do telewizora(2 komputery, 1 monitor), podczas bootowania wszystko ok(czarno-biały obraz o nędznej rozdzielczości), ładowanie Ubuntu, pasek dobiegł końca i... pojawia się szum w telewizorze. Na XP pojawiał się ekran logowania. Próbowałem czego się da, ale nic się nie da z poziomu okienek. W "Ekran" widzę tylko monitor, telewizora nie wykrywa.
Połączenie jakiego używam: wyjście s-video z karty GF5200FX, przejściówka s-video>żółty cinch i podłączam żółtym cinchem do telewizora.
Telewizor CRT(o ile to coś zmieni), jest dość stary i ma wejście tylko na żółty i biały cinch, więc nie mam jak inaczej połączyć.
W Ubuntu jestem kompletnym laikiem, niestety narazie umiem tylko kopiuj-wklej.
Jeśli to bardziej problem software'owy niż hardware'owy, to proszę o przeniesienie.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc, Kariem.
Szum w TV po załadowaniu Ubuntu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: Szum w TV po załadowaniu Ubuntu
Jakie parametry ma ten telewizor? Pewnie trzeba ręcznie wklepać rozdzielczość i głębię w xorg.conf. Jeśli się dowiesz jakie to wtedy edytujesz i powinno działać.
Linux registered user #392473
- command_dos
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Szum w TV po załadowaniu Ubuntu
naciśnij alt+F2 i wpisz:
po wpisaniu hasła admina będziesz miał ustawienia nvidii, o ile własnościowe sterowniki do karty są dobrze zainstalowane. Tam znajdziesz ustawienia dotyczące dodatkowego monitora, coś a'la "external monitor". Byćmoże rozdzielczość na tym dodatkowym monitorze musisz zmniejszyć i/lub odświerzanie.
Kod: Zaznacz cały
gksu nvidia-settings
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -