Szum w TV po załadowaniu Ubuntu

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Kariem
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Szum w TV po załadowaniu Ubuntu

Post autor: Kariem »

Komputer odmawia współpracy z Windowsem(XP), wiec zainstalowałem Ubuntu. Na monitorze, wszystko ok. Podłączyłem go więc do telewizora(2 komputery, 1 monitor), podczas bootowania wszystko ok(czarno-biały obraz o nędznej rozdzielczości), ładowanie Ubuntu, pasek dobiegł końca i... pojawia się szum w telewizorze. Na XP pojawiał się ekran logowania. Próbowałem czego się da, ale nic się nie da z poziomu okienek. W "Ekran" widzę tylko monitor, telewizora nie wykrywa.

Połączenie jakiego używam: wyjście s-video z karty GF5200FX, przejściówka s-video>żółty cinch i podłączam żółtym cinchem do telewizora.

Telewizor CRT(o ile to coś zmieni), jest dość stary i ma wejście tylko na żółty i biały cinch, więc nie mam jak inaczej połączyć.

W Ubuntu jestem kompletnym laikiem, niestety narazie umiem tylko kopiuj-wklej.

Jeśli to bardziej problem software'owy niż hardware'owy, to proszę o przeniesienie.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc, Kariem.
Czubek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Szum w TV po załadowaniu Ubuntu

Post autor: Czubek »

Jakie parametry ma ten telewizor? Pewnie trzeba ręcznie wklepać rozdzielczość i głębię w xorg.conf. Jeśli się dowiesz jakie to wtedy edytujesz i powinno działać.
Linux registered user #392473
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Szum w TV po załadowaniu Ubuntu

Post autor: command_dos »

naciśnij alt+F2 i wpisz:

Kod: Zaznacz cały

gksu nvidia-settings
po wpisaniu hasła admina będziesz miał ustawienia nvidii, o ile własnościowe sterowniki do karty są dobrze zainstalowane. Tam znajdziesz ustawienia dotyczące dodatkowego monitora, coś a'la "external monitor". Byćmoże rozdzielczość na tym dodatkowym monitorze musisz zmniejszyć i/lub odświerzanie.
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”