Sterowniki GeForce 5700 + Ubuntu Studio = odświeżanie 0Hz
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Sterowniki GeForce 5700 + Ubuntu Studio = odświeżanie 0Hz
Po świeżym formacie i instalacji US`a 9.04 zabrałem się do standardowwych działań.
ZAcząłem od sterów Grafiki, metodą "System -> Sterowniki". Zainstalowałem 174.
i tu się zaczynają schody...
Kiedy chciałem włączyć chociażby podstawowe efekty pulpitu, wyskakiwało mi że 'nie można'.
Kiedy wszedłem w stery jeszcze raz - system pokazywał mi że nie mam zaisntalowanych a po klknięciu 'włącz' chwile 'pomachał' paskiem że wyszukuje i potem nic. zamyka okno i już.
No to poszedłem inną drogą - przez synaptica wywaliłem wszystko co było z nvidii (no, i co sie okazało - że zainstalował [jak!?] sterowniniki 180, 174 i 94).
Potem, patrze - w "system -> sterowniki" nie ma propozycji w ogóle.
Myślę - ściągne z neta.
Odpaliłem tego 'run'`a to m wyjechał że skoro mam x`y włączone to on nic nie zrobi...
kiedy odpaliłem go z recovery mode - 'no file found'.
Jak mi się same x`y wyłączyły to z innej konsoli (ctrl+alt+5) odpaliłem instalator to pokazał że nie może skompilować kernela dla sterownika, czy jakoś tak...
i teraz najciekawsze - nie wiedzieć czemu, przy rozruchu systemu pokazuje mi ze są jakieś stery NVidii 174 ale jest FAILED. Kiedy chce zmienić rozdziałkę to pyta czu użyć narzędzi Karty graficznej. jak klikam piękne 'yes' ot wyjeżdza z komunikatem że nie są włączone i proponuje komendę 'nvidia-xconfig'.
Kiedy wstukuję to jako root - nic się nie dzieje. Kiedy odpalam normalne narzędzie US`a do Ekranu to mam odświeżanie pokazane na 0Hz...
A teraz rodz. jest 1280*1024
e... i co mam zrobić?
EDIT:
odświeżam!!
ZAcząłem od sterów Grafiki, metodą "System -> Sterowniki". Zainstalowałem 174.
i tu się zaczynają schody...
Kiedy chciałem włączyć chociażby podstawowe efekty pulpitu, wyskakiwało mi że 'nie można'.
Kiedy wszedłem w stery jeszcze raz - system pokazywał mi że nie mam zaisntalowanych a po klknięciu 'włącz' chwile 'pomachał' paskiem że wyszukuje i potem nic. zamyka okno i już.
No to poszedłem inną drogą - przez synaptica wywaliłem wszystko co było z nvidii (no, i co sie okazało - że zainstalował [jak!?] sterowniniki 180, 174 i 94).
Potem, patrze - w "system -> sterowniki" nie ma propozycji w ogóle.
Myślę - ściągne z neta.
Odpaliłem tego 'run'`a to m wyjechał że skoro mam x`y włączone to on nic nie zrobi...
kiedy odpaliłem go z recovery mode - 'no file found'.
Jak mi się same x`y wyłączyły to z innej konsoli (ctrl+alt+5) odpaliłem instalator to pokazał że nie może skompilować kernela dla sterownika, czy jakoś tak...
i teraz najciekawsze - nie wiedzieć czemu, przy rozruchu systemu pokazuje mi ze są jakieś stery NVidii 174 ale jest FAILED. Kiedy chce zmienić rozdziałkę to pyta czu użyć narzędzi Karty graficznej. jak klikam piękne 'yes' ot wyjeżdza z komunikatem że nie są włączone i proponuje komendę 'nvidia-xconfig'.
Kiedy wstukuję to jako root - nic się nie dzieje. Kiedy odpalam normalne narzędzie US`a do Ekranu to mam odświeżanie pokazane na 0Hz...
A teraz rodz. jest 1280*1024
e... i co mam zrobić?
EDIT:
odświeżam!!
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Sterowniki GeForce 5700 + Ubuntu Studio = odświeżanie 0Hz
przy startowaniu systemu wybierz recovery mode by uruchomić konsolę administratora:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get remove --purge nvidia-glx
sudo apt-get install nvidia-180-glx
sudo nvidia-xconfig
exit
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Chciałbym żeby to było takie proste...
ale:
viewtopic.php?t=110954
no dobra, tamten problem z OO usunąłęm (format)
ale to i tak nic nie zmieniło - instalator ze strony NVidii, nie działa (tzn nie umie skompilowac sobie jądra czy cuś) a te polecenia które podajesz nie działają - tj nie odnajduje takich plików.
wywaliłem z synaptica wszystkie sterowniki jakie znalazłem, zabiłem x`y a potem odpaliłem tego instalatora to mi właśnie z tym wyjechał - że nie może skompilować...
sam już nie wiem co robić...
ale:
viewtopic.php?t=110954
no dobra, tamten problem z OO usunąłęm (format)
ale to i tak nic nie zmieniło - instalator ze strony NVidii, nie działa (tzn nie umie skompilowac sobie jądra czy cuś) a te polecenia które podajesz nie działają - tj nie odnajduje takich plików.
wywaliłem z synaptica wszystkie sterowniki jakie znalazłem, zabiłem x`y a potem odpaliłem tego instalatora to mi właśnie z tym wyjechał - że nie może skompilować...
sam już nie wiem co robić...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Ubuntu studio ma inne jajko i chyba tu jest problem.
Mam to samo, nawet by mi nie przeszkadzały wbudowane stery ale obraz mi się na monitorze przesuwa za obręb widzialności
I pytanie czy ktoś ma propozycje co do zainstalowania sterowników na nie standardowym jajku.
Mam to samo, nawet by mi nie przeszkadzały wbudowane stery ale obraz mi się na monitorze przesuwa za obręb widzialności

I pytanie czy ktoś ma propozycje co do zainstalowania sterowników na nie standardowym jajku.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Witam
Zainstaluj paczkę linux-headers-$(uname -r), potem w konsoli
następnie:
potem - jeśli się zainstaluje (sterownik) w konsoli lub terminalu logujesz się na root'a i uruchamiasz
przed instalacją sterownika binarnego odinstaluj paczki nvidia* obecne w systemie.
Powinno pomóc.
Pozdr.

Zainstaluj paczkę linux-headers-$(uname -r), potem w konsoli
sudo -i
/etc/init.d/gdm stop
killall Xorg
cd /usr/src
chmod +x Nvi* # atrybut wykonalności dla pliku *.run zawierającego sterownik.
./Nvidia* # uruchamiasz instalator sterownika
nvidia-xconfig
Powinno pomóc.
Pozdr.

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt: