[php] Kompilacja ssh2 dla architektury 64

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
PiKey
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

[php] Kompilacja ssh2 dla architektury 64

Post autor: PiKey »

Witam serdecznie, mam poważny problem.
Od niedawana jestem szczęśliwym posiadaczem nowego sprzętu, więc zainstalowałem sobie 64 bitową wersję Ubuntu. Problem tkwi w bibliotece ssh2 dla PHP (np z PECL'a). Wcześniej na 32ce ssh2.so śmiagało elegancko, a teraz wywala warning (xampp):
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/lampp/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20060613/ssh2.so' - /opt/lampp/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20060613/ssh2.so: wrong ELF class: ELFCLASS64 in Unknown on line 0
Po "ELFCLASS64" domyśliłem się, że chodzi właśnie o to, że biblioteka nie obsługuje 64 bitów, da się to jakoś skompilować pod x86_64, bo z tego co szukałem na internecie to nie znalazłem żadnych wskazówek :(

Bardzo proszę o pomoc,
pozdrawiam
kamil4521
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Odp: [php] Kompilacja ssh2 dla architektury 64

Post autor: kamil4521 »

Najlepsze wyjście, to ściągnięcie źródeł i skompilowanie. Będziesz miał wówczas wersję 64-bitową. Możesz ściągnąć źródła aptem. Widziałem ostatnio w apcie ciekawą flagę, po której apt powinien ściągnąć źródła i je zbudować (chyba tworzy wówczas paczkę deb i ją instaluje).

Wpisz "apt-get --help". Tam masz flagę "-b", poczytaj o niej.
PiKey
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: [php] Kompilacja ssh2 dla architektury 64

Post autor: PiKey »

no i własnie problem w tym, że źródła zawsze się kompilują u mnie automatycznie, bo PECL już tak ma (sudo pecl install -f ssh2), a błąd i tak wywala przy pozniejszym uruchamianiu serwera

W apt nie ma tej paczki (chodzi nie o paczkę ogólną jako klient ssh, tylko jako rozszerzenie php).

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”