Napisy do filmu wyświetlane na czarnym tle
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Napisy do filmu wyświetlane na czarnym tle
Czy jakiś odtwarzacz pozwala na odtwarzanie filmów z napisami na tle? Mam na myśli odtwarzanie białych napisów na czarnym tle, mam filmy, w których są napisy angielskie na stałe wbite w film, chciałbym je 'przykryć' polskimi napisami.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Odp: Napisy do filmu wyświetlane na czarnym tle
Odgrzewam starego kotleta, ale znalazłem połowiczne rozwiązanie.
W mplayerze możesz wyświetlać polskie napisy pod filmem. Będziesz widział co prawda również napisy oryginalne, ale chodzi przecież o to, aby polskie napisy były całkowicie widoczne, nieprawdaż?
W pliku ~/.mplayer/config dopisz linijkę:
vf=pp,expand=0:-XXX:0
W miejsce XXX wstaw liczbę z zakresu od 100 do 130. Na jednym z moich kompów działa najlepiej 130, a na innym 120. Zależy to od rozdzielczości i rodzaju monitora.
Tym sposobem napisy będą na czarnym tle pod filmem, a nie na filmie.
W mplayerze możesz wyświetlać polskie napisy pod filmem. Będziesz widział co prawda również napisy oryginalne, ale chodzi przecież o to, aby polskie napisy były całkowicie widoczne, nieprawdaż?
W pliku ~/.mplayer/config dopisz linijkę:
vf=pp,expand=0:-XXX:0
W miejsce XXX wstaw liczbę z zakresu od 100 do 130. Na jednym z moich kompów działa najlepiej 130, a na innym 120. Zależy to od rozdzielczości i rodzaju monitora.
Tym sposobem napisy będą na czarnym tle pod filmem, a nie na filmie.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
Odp: Napisy do filmu wyświetlane na czarnym tle
smplayer, options -> preferences -> general -> video -> add black borders on fullscreen