mam następujące zadanie do zrobienia:
Nie do końca wiem jak się za to zabrać...Uruchom potok co najmniej trzech poleceń działających przez jakiś zauważalny czas. Mogą to być odpowiednio dobrane polecenia systemowe, lub samodzielnie napisane skrypty. Sprawdź poleceniem ps jakie zachodzi pokrewieństwo między tymi procesami (jeśli w ogóle zachodzi).
Wskazówka: ponieważ potok służy do przesyłania danych od procesu do procesu, i synchronizuje pracę wszystkich procesów odpowiednio do pojawiających się danych, dobrą metodą generowania demonstracyjnego potoku jest umieszczenie na jego początku procesu, wysyłającego na swoje wyjście stały strumień danych, np. piszącego w pętli co sekundę jakiś krótki komunikat.
Moja interpretacja jest następująca: należy wydać jakieś polecenia (procesy), które bedą komunikować się ze sobą. Np. Proces1 wypisze jakieś dane na swoje wyjście następnie Proces2 te dane odczyta i ewentualnie przetworzy no i Proces3 przeczyta wyjście z Procesu2 i coś wydrukuje na swoje wyjście. Napisałem taki skrypt:
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/bash
while...#nieskonczona petla
do
ps -a| wyswietlenie procesow
grep pts/6| filtrowanie procesow terminala nr 6
wc -l| przeliczenia procesow
sleep 1
done
Z góry dzięki za odpowiedź
PS. Jak znacie jakieś fajne linki do nauki zarządzania procesami, potokami i sygnałami to wstawcie.