[solved] Monitor użycia karty graficznej
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[solved] Monitor użycia karty graficznej
Ma ktoś sposób na monitorowanie użycia karty graficznej? Chodzi mi o prosty programik, coś jak monitor systemu - chcę się upewnić czy dziwny pasek na filmach z kamery cyfrowej to wina karty graficznej.
Linux is GREAT!
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Odp: Monitor użycia karty graficznej
1) nie podales producenta ani modelu Twojej karty; takie narzedzia sa zwiazane z konkretnym typem karty
2) nie bardzo rozumiem co moze miec wspolnego monitorowanie karty z paskami w filmach? Jesli to jest ATi / AMD (a uzytkownicy tego sprzetu najczesciej maja problem z paskami
), to jest , a jesli idzie o diagnozowanie takich usterek, to trzeba uzyc roznych odtwarzaczy, potrafiacych uzywac roznych kodekow / wyjsc wideo.
2) nie bardzo rozumiem co moze miec wspolnego monitorowanie karty z paskami w filmach? Jesli to jest ATi / AMD (a uzytkownicy tego sprzetu najczesciej maja problem z paskami

Kod: Zaznacz cały
amdcccl
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
Moja karta to Nvidia GeForce 4MX-440 SE 64Mb DDR.
Jak patrzę na monitor systemu podczas odtwarzania filmu z kamery cyfrowej to mam zajęte pół RAM-u i pół procesora.
Na filmie gdy nagrany obraz przesuwa się, poniżej połowy ekranu jest taki jakby pasek na którym film odtwarza się później. W filmach z 2 innych kamer (kodowanie MPEG-2, rozmiar 720x576) jest podobnie, odtwarzałem je Totemem i MPlayer'em. W filmiku z aparatu cyfrowego (kodowanie jpeg still imeges, 320x240) wszystko jest OK, w filmiku z lepszego aparatu cyfrowego (kodowanie XVID MPEG-4, 640x480).
Gdy zdekompresuję film z kamery Kinem do formatu .dv filmiki odtwarzają się tak jak powinny. Chcę wiedzieć czy już pora na nową kartę graficzną
Jak patrzę na monitor systemu podczas odtwarzania filmu z kamery cyfrowej to mam zajęte pół RAM-u i pół procesora.
Na filmie gdy nagrany obraz przesuwa się, poniżej połowy ekranu jest taki jakby pasek na którym film odtwarza się później. W filmach z 2 innych kamer (kodowanie MPEG-2, rozmiar 720x576) jest podobnie, odtwarzałem je Totemem i MPlayer'em. W filmiku z aparatu cyfrowego (kodowanie jpeg still imeges, 320x240) wszystko jest OK, w filmiku z lepszego aparatu cyfrowego (kodowanie XVID MPEG-4, 640x480).
Gdy zdekompresuję film z kamery Kinem do formatu .dv filmiki odtwarzają się tak jak powinny. Chcę wiedzieć czy już pora na nową kartę graficzną

Linux is GREAT!
-
- Przebojowy Jelonek
Aaa zatem chodzi Ci o efekt typu tearing?
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
To raczej to. Nie chcę zmniejszać ilości klatek na sekundę. Wymiana karty graficznej pomoże?
Linux is GREAT!
-
- Przebojowy Jelonek
A masz zainstalowane sterowniki do swojej karty?
- dk75
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Jak równocześnie działa Compiz to o usunięciu tearingu na razie można tylko pomarzyć.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
Sterowniki były w starej karcie. Dzisiaj kupiłem nową kartę graficzną i wszystko jest OK. Dzięki za pomoc.

Linux is GREAT!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
To mój pierwszy post, więc na początek serdecznie witam i pozdrawiam wszystkich.dk75 pisze:Jak równocześnie działa Compiz to o usunięciu tearingu na razie można tylko pomarzyć.
Mam podobny problem z tearingiem - moja karta to ATI 4770, zainstalowane najnowsze stery 9.9 (wg porad na http://wiki.cchtml.com/index.php/Main_Page) i niestety podczas odtwarzania wideo obraz jest poszarpany, widać to szczególnie podczas szybkich scen. Od dwóch dni przeszukuje google, zastosowałem chyba wszystkie znalezione na forach porady dotyczące konfiguracji Catalyst Control Center, mplayera, vlc i compiza, łącznie z zastosowaniem różnych dekoderów wyjścia (gl, gl2, x11, xv), ustawieniami odświeżania pionowego i Vblank w Compizie, częstotliwości odświeżania ekranu i nic z tego. Jedyne co funkcjonuje to wyłączenie efektów pulpitu - wtedy tearing znika i obraz jest ok. Z tym, że pulpit wygląda i działa dziadowsko. Przydatny był tu zamieszczony na tym forum skrypt włączający i wyłączający Compiza jednym kliknięciem. Wygląda na to, że póki co to jedyna skuteczna metoda...szkoda:-?, nie po to mam porządną kartę graficzną, żeby nie móc z niej w pełni korzystać. Chociaż może nie ? Może ktoś ma jakąś poradę, zna sposób na pogodzenie Compiza z płynnym odtwarzaniem fimów ? Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.
Podklejam się tutaj ale może lepiej by było założyć nowy post ? Jeśli tak proszę o skorygowanie.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
Odp: [solved] Monitor użycia karty graficznej
Możesz stworzyć sobie skrypt startowy który otworzy ci film na oddzielnym ekranie bez COMPIZ/Composite. Ja tak robię ze względu ma małą ilość pamięci na karcie nVidia.
/etc/X11/xorg.conf-vdpau
najważniejsze jest na końcu - "Extension". Reszta to ustawienia karty i monitora które stosuję i w normalnym xorg.conf
~/.xinitrc.vdpau
~/gnome2/nautilus-scripts/play_VDPAU
To akurat przykład do odtwarzania filmów na procesorze karty nVidia ale otwiera to osobny ekran pod <ALT><CTRL><F9> bez COMPIZ i bez "Composite" które właściwie jest powodem braku synchronizacji rysowania klatek ( tearing ) a COMPIZ bez "Composite" nie działa. Do tego nie ma na tym ekranie żadnego WindowManagera czy DesktopEnviroment więc jest lekki, szybki i zabiera mało pamięci/procesora. Normalny ekran GNOME w tym samym czasie jest zrzucony do pamięci operacyjnej i nie jest dokonywane na nim żadne rysowanie elementów graficznych.
Niestety nie mam pojęcia jak to zastosować bezpośrednio w SMplayer albo GNOME-MPlayer - można tylko w podobnym skrypcie jak MPlayer-cli. Do tego dla GUI potrzeba WindowManagera aby pokazały się elementy ramki i wtedy na końcu "~/.xinitrc" trzeba dopisać jego uruchomienie, np:
i wtedy po zakończeniu filmu trzeba się ręcnie wylogować z WindowManagera aby drugi ekran się zamknął.
/etc/X11/xorg.conf-vdpau
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
Modeline "1920x1080_60.00" 148.500 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1089 1125 +HSync +VSync
DisplaySize 697 392
HorizSync 15 - 75
VertRefresh 49 - 76
EndSection
Section "ServerFlags"
Option "DontZap" "false"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
DefaultDepth 24
Option "metamodes" "1920x1080_60.00 +0+0; nvidia-auto-select +0+0"
Option "NvAGP" "0"
Option "TripleBuffer" "true"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "True"
Option "UseEDID" "False"
Option "ExactModeTimingsDVI" "True"
Option "Coolbits" "1"
Option "RegistryDwords" "PowerMizerEnable=0x1; PerfLevelSrc=0x3333; PowerMizerDefault=0x1; PowerMizerDefaultAC=0x1"
EndSection
Section "Extensions"
Option "Composite" "Disable"
EndSection
~/.xinitrc.vdpau
#!/bin/bash
/usr/bin/nvidia-settings --config=/home/dk75/.nvidia-settings-rc --ctrl-display=:1 --load-config-only
sleep 2
/usr/local/bin/mplayer -vo vdpau -vc ffh264vdpau,ffmpeg12vdpau,ffvc1vdpau,ffwmv3vdpau -noconsolecontrols -mc 2 -softvol -softvol-max 200 -ass -fontconfig -fs -tskeepbroken -tsprobe 100000 "$1"
#!/bin/bash
gksudo xhost +localhost; sudo xinit /home/dk75/.xinitrc.vdpau "$1" -- :1 -config "/etc/X11/xorg.conf-vdpau" -depth 24 -audit 0 -auth /etc -nolisten tcp -a 2 &
To akurat przykład do odtwarzania filmów na procesorze karty nVidia ale otwiera to osobny ekran pod <ALT><CTRL><F9> bez COMPIZ i bez "Composite" które właściwie jest powodem braku synchronizacji rysowania klatek ( tearing ) a COMPIZ bez "Composite" nie działa. Do tego nie ma na tym ekranie żadnego WindowManagera czy DesktopEnviroment więc jest lekki, szybki i zabiera mało pamięci/procesora. Normalny ekran GNOME w tym samym czasie jest zrzucony do pamięci operacyjnej i nie jest dokonywane na nim żadne rysowanie elementów graficznych.
Niestety nie mam pojęcia jak to zastosować bezpośrednio w SMplayer albo GNOME-MPlayer - można tylko w podobnym skrypcie jak MPlayer-cli. Do tego dla GUI potrzeba WindowManagera aby pokazały się elementy ramki i wtedy na końcu "~/.xinitrc" trzeba dopisać jego uruchomienie, np:
flwm
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
-
- Piegowaty Guziec
Ufff... Poznaję Ubuntu i wogóle linuksa dopiero od tygodnia, więc jestem zielony jak dolar, póki co moje osiągnięcia to samodzielne partycjonowanie i instalacja obok Visty, tworzenie i przywracanie kopii systemu za pomocą Partimage (polecam wszystkim newbie) oraz instalacja i wstępna konfiguracja karty graficznej, to co mi podałeś to chyba trochę przerasta jeszcze moje możliwości
Mimo to dzięki serdeczne za szybką odpowiedz, jednak jak dobrze rozumiem, nie rozwiązuje to problemu tearingu przy włączonym Compizie, tylko jest podobnym sposobem jak tymczasowe wyłączenie go za pomocą wspomnianego przeze mnie już skryptu, mam rację ?
Piszesz "nie ma na tym ekranie żadnego WindowManagera czy DesktopEnviroment więc jest lekki, szybki i zabiera mało pamięci/procesora. Normalny ekran GNOME w tym samym czasie jest zrzucony do pamięci operacyjnej i nie jest dokonywane na nim żadne rysowanie elementów graficznych" W moim przypadku nie mogę narzekać na brak mocy obliczeniowej, mam Phenom IIx2 550, 4GB RAM i kartę Ati 4770.
Jeśli już, to potrzebne by było jakieś inne rozwiązanie, pozwalające wykorzystać ten sprzęt ale widocznie rozwiąże się samo wraz z nowszą wersją systemu i sterowników...

Piszesz "nie ma na tym ekranie żadnego WindowManagera czy DesktopEnviroment więc jest lekki, szybki i zabiera mało pamięci/procesora. Normalny ekran GNOME w tym samym czasie jest zrzucony do pamięci operacyjnej i nie jest dokonywane na nim żadne rysowanie elementów graficznych" W moim przypadku nie mogę narzekać na brak mocy obliczeniowej, mam Phenom IIx2 550, 4GB RAM i kartę Ati 4770.
Jeśli już, to potrzebne by było jakieś inne rozwiązanie, pozwalające wykorzystać ten sprzęt ale widocznie rozwiąże się samo wraz z nowszą wersją systemu i sterowników...
- dk75
- Przebojowy Jelonek
Gdy wyłączysz COMPIZ to wszystkie okna ze wszystkich pulpitów nawet te zminimalizowane zwalają się zmaksymalizowane do pierwszego desktopu - istny b.u.r.d.e.l.
Gdy potem włączasz COMPIZ jest to samo. Więc chyba lepiej to ominąć.
Gdy potem włączasz COMPIZ jest to samo. Więc chyba lepiej to ominąć.
-
- Piegowaty Guziec
U mnie działa to tak, że wszystkie okna, otwarte i zminimalizowane na drugim pulpicie przechodzą na pierwszy ale zachowując swój rozmiar więc to jeszcze pół biedy, można przeżyć. Jak tylko znajdę czas to spróbuję zaadoptować twój skrypt do mojego sprzętu i zobaczę jak działa. Tymczasem widziałem, że jest nowa wersja sterowników ati 9.10, może ona coś zmieni w kwestii tego tearingu, sprawdzę..