Nowe GG (gg8) i Linux

Jak się dogadać?
bogusx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Nowe GG (gg8) i Linux

Post autor: bogusx »

Mam pytanie: czy istnieje w tej chwili jakiś, jakikolwiek (natywny) komunikator na Linuksa, który umożliwia coś więcej niż tylko przesyłanie zwykłego tekstu do GG? Np. przesyłanie grafiki ("obrazków") w oknie rozmowy nie jest możliwe na żadnym, który testowałem, a mam kadu, pidgin i tlen. Niestety 99,9% moich znajomych używa Windows i Nowego GG i zależy mi na jako takiej komunikacji z protokołem gg8.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Nowe GG (gg8) i Linux

Post autor: Jusko »

Natywny klient Gadu-Gadu wyjdzie na Linuksa w przyszłym roku, czyli...dość niedługo. Inna sprawa, że Tlen najlepiej w chwili obecnej obsługuje GG8.
Np. przesyłanie grafiki ("obrazków") w oknie rozmowy nie jest możliwe na żadnym, który testowałem, a mam kadu, pidgin i tlen
A to dziwne, bo ja jakoś mogę przesyłać obrazki w oknie rozmowy. Wystarczy, że obrazek zmieści się w rozmiarze 255KB.

EDIT:
Oczywiście przesyłać w Tlenie, bo jego używam.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
dawidgarus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: dawidgarus »

Inna sprawa, że Tlen najlepiej w chwili obecnej obsługuje GG8.
przesyłanie obrazków do 255kb było już bardzo dawno temu i nie jest to nowość wprowadzona przez gg8...
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Źle mnie zrozumiałeś. Wiem, że to jest dawno i nic nowego. Ogólnie jednak jeśli chodzi o obsługę tego protokołu (GG8 ), to Tlen zostawia w tyle Kadu, Pidgina i resztę. Tlen napisał obsługę tej sieci na nowo.

EDIT:
Trzeba coś z tym zrobić. Wpisanie cyfry osiem i nawias, powoduje zmianę na emotikonę.
//k2cl: zostaw spację po ósemce :P inne rozwiązanie to znaczniki 'code'

bogusx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jusko pisze:Natywny klient Gadu-Gadu wyjdzie na Linuksa w przyszłym roku, czyli...dość niedługo. Inna sprawa, że Tlen najlepiej w chwili obecnej obsługuje GG8.

A to dziwne, bo ja jakoś mogę przesyłać obrazki w oknie rozmowy. Wystarczy, że obrazek zmieści się w rozmiarze 255KB.

EDIT:
Oczywiście przesyłać w Tlenie, bo jego używam.
Bardzo dziwne, sprawdzałem jeszcze raz tlen i u mnie nie działa. Rozmiar nie gra żadnej roli, specjalnie sprawdzałem małe obrazki, bo domyślam się że jakiś limit tu istnieje. Gwoli ścisłości: gdy wysyłam obrazek, u mnie w okienku grafika się jak najbardziej pojawia, ale u mojego rozmówcy już nie - pustka, otrzymywać obrazki też jak najbardziej mogę.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Fakt, testowałem to w zakresie protokołu Tlen, bo jakoś krzywo patrzę na GG. Skoro tak, to może faktycznie musisz poczekać na natywne GG. Zawsze można wysyłać sobie obrazki jako pliki, lub korzystać z serwerów hostingowych. Porzucać komunikator tylko dlatego, że nie przesyła obrazków, to dość radykalne rozwiązanie :-)

Awatar użytkownika
RA1D3N
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: RA1D3N »

Jeśli chodzi o przesyłanie grafiki, to w tlenie 7.0.1.46 wszystko działa jak należy. Może używasz starszej wersji tlenu.
Linux user number #496097
bogusx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

RA1D3N pisze:Jeśli chodzi o przesyłanie grafiki, to w tlenie 7.0.1.46 wszystko działa jak należy. Może używasz starszej wersji tlenu.
Nie, używam tej samej wersji tlenu (7.0.1.46), Ubuntu 8.04, GNOME. Moi rozmówcy używają Windows (XP, Vista). Sprawdzałem wielokrotnie, ale nie mam monopolu na rację i nie twierdzę, że u kogoś innego to nie działa. Prawdopodobnie w przypadku protokołu tlen wszystko jest OK (no to by już było lekkie przegięcie :grin:)
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Sprawdziłem. Wysłałem z innego komputera obrazek najnowszym Tlenem (czyli tym, którego używam). Przesyłanie obrazków działa.

EDIT:
Oczywiście z numeru GG na numer GG.

bogusx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jusko pisze:Sprawdziłem. Wysłałem z innego komputera obrazek najnowszym Tlenem (czyli tym, którego używam). Przesyłanie obrazków działa.

EDIT:
Oczywiście z numeru GG na numer GG.
Jusko, jeśli chcesz wyślij mi swój numer GG na priv, zobaczymy czy owo przesyłanie obrazków działa w obie strony...
yendrek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: yendrek »

Ja bym sprawdził, czy firewall nie blokuje jakichś portów wykorzystywanych przez GG. Kiedyś pod windowsami blokując jakieś porty dla GG pozbyłem się reklam ;> Zaznaczam jednak, że to było pod win i dla wersji GG 5.x lub 6.x - wieki temu.
Awatar użytkownika
sibul
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: sibul »

8) ja mam kadu i mi w nim wszystko działa dobrze na protokole gg8
OS X 10.8.3
bogusx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

sibul pisze:8) ja mam kadu i mi w nim wszystko działa dobrze na protokole gg8
Tak? No to spróbuj wysłać obrazek (w oknie rozmowy) znajomemu, który ma Windows i działający na Windows Nowe GG. Kadu też sprawdzałem wielokrotnie i tak jak w przypadku innych komunikatorów, użytkownicy Windows nie otrzymują grafiki (dokładniej widzą pustą wiadomość, ewentualnie tylko tekst, jeśli takowy też jest wysyłany). Jeśli Ci się to powiedzie, daj znać.

Moja wersja Kadu: 0.6.0.2 (być może ma to znaczenie). To dość stara wersja, jak widać. Chętnie się dowiem, czy nowsze wspierają (poprawnie) gg8.
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: command_dos »

Tak? No to spróbuj wysłać obrazek (w oknie rozmowy) znajomemu...
bez urazy, do tego celu zawsze służył mail, ftp, ale nie komunikator. Poza tym dziwię się Twojemu znajomemu, że jeszcze tej opcji nie wyłączył - może ktoś mu posłac jakiś zastrzyk i będzie miał infekcję, a jaki jest program gadu-gadu pod kątem bezpieczeństwa, każdy wie...

Może nowy tlen zadziała dobrze do Twoich celów, tylko jak wychodzisz przez proxy, to masz problem. Połączenie tlenem przez proxy nie działa - zgłosiłem błąd...
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
h3x0r

Post autor: h3x0r »

"Zgodnie z zapowiedzią, firma GG Network SA udostępniła wersję beta komunikatora Gadu-Gadu 10.

Gadu-Gadu 10 zostanie zintegrowane z pozostałymi usługami producenta. W oczy rzuca się nowy pasek z informacjami z niedawno uruchomionego portalu internetowego gadu-gadu.pl. Ponadto użytkownik może skorzystać z usługi Gadu Foto, która pozwala tworzyć galerie zdjęć z poziomu komunikatora. Od teraz użytkownik będzie mógł prościej wgrać swój avatar z kamerki internetowej lub stworzonych przy pomocy kreatora serwisu CentrumAvatarow.pl. Nowością jest również możliwość wspólnych gier ze swoimi znajomymi. Komunikator będzie również automatycznie synchronizował kontakty z serwerem.

Ulepszono również mechanizmy bezpieczeństwa. Użytkownik będzie mógł zaszyfrować swój profil i zabezpieczyć go innym hasłem, niż tym przypisanym do numeru GG. Komunikator będzie również powiadamiał o nowych aktualizacjach. Tak jak Nowe Gadu-Gadu, wersja beta korzysta z biblioteki Qt. Producent równocześnie z wydaniem wersji beta dla systemu Windows zapowiedział wydanie wersji dla systemu Mac OS X oraz Linux."
dawidgarus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: dawidgarus »

za niedługo zaczną krążyć kawały o gg jak o emacsie.
fajny system, tylko ma kiepski komunikator ;p
robertost
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: robertost »

Zróbcie to co jest w opisie na stronie - u mnie działa wyśmienicie
http://mkwm.eu/2009/12/obsluga-gg8-0-w-pidginie/

Powodzenia
bogusx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ponieważ nikt już nie udziela się w tym wątku, więc postanowiłem dodać jeszcze jednego posta :) Trochę programuję hobbistycznie, więc napisałem dość prymitywny program do wstawiania grafiki w oknie rozmowy (bez rozłączania sesji gg, można go wykorzystać z różnymi komunikatorami). Jest to zewnętrzny program (nie wtyczka do konkretnego komunikatora), z prostym GUI napisanym dla GNOME w GTK+ 2.0. Program testowałem z najnowszą wersją libgadu 1.9.0 i działa bez zarzutu. Jeśli ktoś zainteresowany, mogę go przesłać.
Swoją drogą to dziwne, że np. wtyczka GG dla Pidgina czy wsparcie gg8 w tlenie nie działają tak jak powinny. Próbowałem analizować wtyczkę do Pidgina (która jest otwarta). Szczyt kunsztu programistycznego, tylko że... nie działa poprawnie. Szkoda gadać. Mój program jest prymitywny ale.. działa poprawnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”