Pidgin się nie łączy...
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Pidgin się nie łączy...
Witam.
Mam dwa szybkie pytanka: Mam problem z Pidginem. Po uruchomieniu nie łączy się z serwerem. Pomaga tylko usunięcie konta i ponowne dodanie, wtedy jest OK, ale do następnego razu- znów to samo... Zainstalowałem sobie tlen, taką komendą sudo sh tlenlinux-7.0.1.18.bin, ale tu też mam jakiś błąd bo nie chce mi zaktualizować- i tu moje drugie pytanie: jak to odinstalować? Bo ani przez synaptic, ani przez apt-get autoremove w konsoli nie można znaleźć "tlen".
Dzięki i pozdrawiam.
Mam dwa szybkie pytanka: Mam problem z Pidginem. Po uruchomieniu nie łączy się z serwerem. Pomaga tylko usunięcie konta i ponowne dodanie, wtedy jest OK, ale do następnego razu- znów to samo... Zainstalowałem sobie tlen, taką komendą sudo sh tlenlinux-7.0.1.18.bin, ale tu też mam jakiś błąd bo nie chce mi zaktualizować- i tu moje drugie pytanie: jak to odinstalować? Bo ani przez synaptic, ani przez apt-get autoremove w konsoli nie można znaleźć "tlen".
Dzięki i pozdrawiam.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
Odp: Pidgin się nie łączy...
Jest na forum wątek o tlenie i widziałem tam wpis jak odinstalować tlen. Jaki protokół w pidginie sprawia taki kłopot?
-
- Serdeczny Borsuk
PIdgin juz dziala... kilka dni nie chcial a dzis zaczal:-). Chodzilo mi o gg- ale to chyba ich oslawione serwery:-). A jesli chodzi o tlen to probowalem sudo rm -r /opt/tlen
sudo rm /usr/share/applications/tlen.desktop i pozostawia mi ikone w pasku programow:/ no chyba ze zle szukalem:/
sudo rm /usr/share/applications/tlen.desktop i pozostawia mi ikone w pasku programow:/ no chyba ze zle szukalem:/
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Openbox
Zatem usuń ją ręcznie.nikczemnik pisze:(...) i pozostawia mi ikone w pasku programow:/ no chyba ze zle szukalem:/

-
- Serdeczny Borsuk
No i pochwalilem za wczesnie... Pidgin znow sie wypial na mnie...:/ Kadu laczy z gg slicznie a Pidgin ma humory. Oczekiwanie na polaczenie sieciowe... Jakas rada?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Mam podobnie, ale u mnie wystarczy wyłączyć dany kontakt i go włączyć ponownie. Wtedy automatycznie się loguje do sieci gg. Nie wiem czym to jest spowodowane. Aktualnie używam Ubuntu 9.10 ale na 9.04 wszystko było ok.
-
- Serdeczny Borsuk
Wylaczyc dany kontakt? Hmmm... chyba chodzi o konto?:-). Faktycznie jak wylacze konto i je wlacze to laczy sie bez problemu:-). Coz pozostaje tylko czekac az jakas aktualizacja to poprawi bo to dosc upierdliwe:-).
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
uzywalem Archa wszystko bylo w porzadku, w pracy tez mam archa i jest ok. W domu przesiadlem sie na windows 7 na jakis tydzien(dluzej nie dalem rady:P:P) i tam tez pidgin dzialal. Zainstalowalem ubuntu 9.10 i niestety pidgin nie laczy. Mam dokladnie to samo co Nikczemnik. Wzialem nawet zrodla pidgina i skompilowalem je samemu, wciaz bez zmian. Albo cos w łubuntu z siecia, albo libgadu zepsute..
Problem rozwiazany. Chodzi o to ze pidgin kontaktuje sie z network managerem(zapewne poprzez dbusa). Posiadam lacze adsl poprzez pppoe. polaczenie ustanawiam w konsoli, NM nie ma pojecia ze jestem polaczony i dlatego pidgin glupieje:) Wystarczy wylaczyc NM, albo go odinstalowac i juz jest ok. Taki sam problem bedzie gdy uzywacie tej smiesznej aplikacji do neostrady ubuneo czy cos takiego.
Problem rozwiazany. Chodzi o to ze pidgin kontaktuje sie z network managerem(zapewne poprzez dbusa). Posiadam lacze adsl poprzez pppoe. polaczenie ustanawiam w konsoli, NM nie ma pojecia ze jestem polaczony i dlatego pidgin glupieje:) Wystarczy wylaczyc NM, albo go odinstalowac i juz jest ok. Taki sam problem bedzie gdy uzywacie tej smiesznej aplikacji do neostrady ubuneo czy cos takiego.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: Inna
Hmm... a mógłbyś jakoś dokładniej poinstruować jak wyłączyć NM? Jestem noobem i jeszcze się nie odnajduje.
Z góry śliczne dzięki.
Z góry śliczne dzięki.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
System>>Preferencje>>Programy Startowe, znajdź i odznacz pozycję "Menadżer sieci". Zapisz i zresetuj komputer.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
pidgin -f
u mnie działa
u mnie działa