Transfer (kopiowanie plików) na Ubuntu 8.10 pomiędzy dyskami 10x mniejszy niż pod XP

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
TNT999
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Transfer (kopiowanie plików) na Ubuntu 8.10 pomiędzy dyskami 10x mniejszy niż pod XP

Post autor: TNT999 »

Przez przypadek odkryłem coś co strasznie mnie zdziwiło a mianowicie prędkość transferu pomiędzy dyskami na Ubuntu 8.10 jest 10x mniejsza niż pod Windowsami.
Mam 4 dyski twarde 3x Seagate Barracuda 500GB i Maxtora 250GB na którym jest tylko Ubuntu. Wszystkie dyski maja 7200obr/min i pod XP przy kopiowaniu np. pliku 4GB z jednego dysku na drugi transfer jest mniej więcej na poziomie 40MB/s na Ubuntu jednak kopiowanie tego samego pliku zajmie pół dnia bo transfer waha się pomiędzy 3 a 9MB/s i to niezależnie czy kopiuję pliki przez Nautiliusa czy MC, to czy Ubuntu jest uruchomiony z płyty CD czy z dysku twardego też nie ma znaczenia. Jedynym wyjaśnieniem jakie znajduje to to że kopiowanie na Ubuntu zawsze odbywa się pomiędzy EXT3 i NTFS lub NTFS i NTFS nie mam możliwosci sprawdzić jak sytuacja wygląda na EXT3 do EXT3 ale zważając na to że procesor (CoreD 2,66GHz) śpi podczas kopiowania system plików nie powinien aż tak zwalniać transferu... a może jednak

Płyta MSI, 4GB DDRAM

ps. Wszelkie sugestie mile widziane (moze to problem ze sterami HDD?)
Awatar użytkownika
garwol
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Transfer (kopiowanie plików) na Ubuntu 8.10 pomiędzy dyskami 10x mniejszy niż po

Post autor: garwol »

to raczej wina sterownika ntfs-3g... nie jest zbyt wydajny... ale nie ma co narzekać, pamietam jak jeszcze 2 lata temu w ogóle go nie było, i nie było problemów z powolnym kopiowaniem na ntfs :D
TNT999
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Odp: Transfer (kopiowanie plików) na Ubuntu 8.10 pomiędzy dyskami 10x mniejszy niż po

Post autor: TNT999 »

Pytanie co powoduje taką słabą wydajność tego stera? Bo raczej nie slaba wydajnosc komputera no i najwazniejsze jak to poprawic nie zmieniajac na FAT32 ktory jest nie do przyjecia z powodu ograniczen wielkosci plikow.
nureQ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: nureQ »

TNT999 pisze:Przez przypadek odkryłem coś co strasznie mnie zdziwiło a mianowicie prędkość transferu pomiędzy dyskami na Ubuntu 8.10 jest 10x mniejsza niż pod Windowsami.
Mam 4 dyski twarde 3x Seagate Barracuda 500GB i Maxtora 250GB na którym jest tylko Ubuntu. Wszystkie dyski maja 7200obr/min i pod XP przy kopiowaniu np. pliku 4GB z jednego dysku na drugi transfer jest mniej więcej na poziomie 40MB/s na Ubuntu jednak kopiowanie tego samego pliku zajmie pół dnia bo transfer waha się pomiędzy 3 a 9MB/s i to niezależnie czy kopiuję pliki przez Nautiliusa czy MC, to czy Ubuntu jest uruchomiony z płyty CD czy z dysku twardego też nie ma znaczenia. Jedynym wyjaśnieniem jakie znajduje to to że kopiowanie na Ubuntu zawsze odbywa się pomiędzy EXT3 i NTFS lub NTFS i NTFS nie mam możliwosci sprawdzić jak sytuacja wygląda na EXT3 do EXT3 ale zważając na to że procesor (CoreD 2,66GHz) śpi podczas kopiowania system plików nie powinien aż tak zwalniać transferu... a może jednak

Płyta MSI, 4GB DDRAM

ps. Wszelkie sugestie mile widziane (moze to problem ze sterami HDD?)
Stary watek, jednak szukalem odpowiedzi na ten sam temat, mianowicie dlaczego miedzy dwoma partycjami ext3 na jednym dysku kopiuje mi sie plik z predkoscia 12mb/s a gdy kopiuje plik z partycji ext3 z jednego dysku na dysk usb z partycja ext3 plik kopiuje sie z predkoscia 24mb/s.

Olsnilo mnie bo przypomnialem sobie ze szkoly ze przy kopiowaniu pliku z dysku na dysk wykorzystywane sa oba mechanizmy dyskow zatem idzie jakos 2 razy szybciej* nizeli z partycji na partycje wykorzystujac tylko mechanizm jednego dysku :)

zatem bede musial zrobic jedna partycje ext3 z ubuntu na jednym dysku a druga na drugim dysku :)
pzdr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”