Virtual box (przełączanie kursora pomiędzy systemami , ubu i gość )

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
arekk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Virtual box (przełączanie kursora pomiędzy systemami , ubu i gość )

Post autor: arekk »

Witam mam problem z Ubuntu i virtualboxem , zainstalowany xp na virtualnej maszynie , niestety nie mogę się przerzucać z myszą i klawiaturą między ubu i gościem nie działa prawy ctrl który jest ustawiony automatycznie , wiem że w systemie tzn oknie xp jest urządzenia i guest additions jednak jest dostępne tylko przez chwile podczas ładowania a potem mysz działa tylko w obrębie pulpitu windows ,niestety ale nie mogę wykombinować jak to obejść , proszę o pomoc potrzebuje szybko postawić xp na virtualu
user2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: Problem z Virtual box

Post autor: user2 »

Kursor przełączy się automatycznie po wyłączeniu systemu w virtualboxie.
Ubuntu 10.04 Lucid Lynx
arekk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tak to wiem że wtedy powraca po wyłaczeniu systemu ale czy można jednocześnie "grzebać " na XP w virtualu i na ubu robić coś innego przerzucając kursory ? czy może ja coś źle zrozumiałem poprostu ?
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JerryG »

arekk pisze:Tak to wiem że wtedy powraca po wyłaczeniu systemu ale czy można jednocześnie "grzebać " na XP w virtualu i na ubu robić coś innego przerzucając kursory ? czy może ja coś źle zrozumiałem poprostu ?
Na poczatek to usun te slowo Problem z tematu, bo moderator wsadzi do kosza ten watek.

Przed startem XP w opcjach ustaw wirtualny Cd-rom na sciagniety
plik VBoxGuestAdditions_x.x.x.iso, zainstaluja sie dodatki i bedziesz
mogl robic z kursorem myszki to co potrzebujesz, przechodzac miedzy systemami.

W nazwie wpisalem x, bo nie wiem jaka masz wersje.
arekk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Virtual box (przełączanie kursora pomiędzy systemami , ubu i gość )

zainstalowałem te dodatki ale nie widać kursora myszy w XP ,widać tylko po przyciskach na pulpicie że się porusza, fizycznie go nie ma :) i dalej nie mogę sie przerzucać . ctrl też nie działa , spróbuje reebotu linuxa i zobaczymy .

EDIT:
niestety nic nie pomogła wydaje się że wszystko dobrze zrobiłem ,zainstalowały się z cd i iso w xp te guest additions i dalej nie mogę się przerzucać ,wcześniej chociaż było myszkę widac :) teraz jest mysz na wyczucie, można 6 zmysł poćwiczyć ... filtry usb w ustawieniach mogą meć na to wpływ ?

EDIT:
kombinuje i kombinuje i nic ? poodznaczałem komunikaty ubuntu w oknach o przechwytywaniu jak to znalazłem w jakimś temacie ale również nic nie pomogło, dalej mam myszkę ducha .

EDIT:
doszedłem do takiego rozwiązania , oficjalna wersja VB stwarzała u mnie problemy , za to edycja VB open source działa bezproblemowo bez instalacji czegokolwiek typu guest additions , można się przerzucać między pulpitami bezproblemowo zobaczymy jak będzie z obsługą USB i innych ustrojstw ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”