Witam,
czy ktoś może się orientuje czym de facto różni się edycja netbook remix od standardowej wersji desktopowej? Według zdawkowej informacji zawartej na poniższej stronie:
https://wiki.ubuntu.com/UNR
można domniemywać, że tak naprawdę różnice pomiędzy wspomnianymi wydaniami ograniczają się do kilku zmian w wyglądzie interfejsu. Pytanie: czy jest coś jeszcze oprócz tego? Mam na myśli chociażby optymalizację pod serię procesorów Intel Atom.
pozdr.
Netbook remix - dokładna specyfikacja
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Netbook remix - dokładna specyfikacja
lett zapomni o optymalizacji by Canonical ... moim zdaniem wersja Netbook Remix działa ...gorzej ! od wersji desktop testowałem i to co pokazuje NBR 9.10 to nie jest to co lubię pod względem wydajności... nie ma tak naprawdę optymalizacji "tylko dla atoma" ... no chyba ze używasz ICC (Intel C Compiler), ale budowanie kernela by ICC to już naprawdę ostra jazda bez trzymanki
, raz wdziałem kernel tak zbudowany ... no nie powiem szczęka mi opadła ! ... co prawda udaje mi się zbudować kernel, który w powiązaniu z innymi optymalizacjami powoduje, że Ubuntu wreszcie oddycha pełną piersią ... ale to co widziałem po kompilacji ICC to było mistrzostwo świata ... skok wydajności, tak od 30 do 400 % !!!!! ... niestety proces ten jest na tyle trudny i żmudny (konieczne specjalne patche na jadro etc.), że obecnie budowanie w ten sposób kernela raczej nie wejdzie do kanonu dystrybucyjnego. Zresztą z tego, co wiem sporo optymalizacji stricte pod atoma i jego następców wejdzie, ale dopiero gdzieś w okolicach GCC 4.5, może 4.6 ... ale wracając do rzeczywistości
- fakt da się skonfigurować jądro tak, że będzie ono działać szybciej, a jego responsywność będzie nieporównywalnie lepsza od tego co nam serwuje Canonical ... choć jak juz na forum zaznaczyłem w końcu "na dzień dobry" włączyli PAT`a ... ale nadal nie włączono paru innych elementów, które znacznie podniosłyby sprawność jadra na takich małych maszynkach. Budowany przez nich kernel - moim zdaniem, bardziej nadaje się na bardzo mocne stacje robocze (choć i tu nie jest to optymalna konfiguracja i ... serwery
), a nie na małe maszynki, gdzie każde opóźnienie w reakcji systemu jest bardzo widoczne i denerwujące dla użytkownika.
Zresztą jeśli chcesz podnieść wydajność, a przede wszystkim responsywność systemu, zobacz na mój wątek o optymalizacji xorg.conf - musze przyznać bez przesadnej skromności
namęczyłem się nad tym, przeczytałem kilkaset stron różnych dokumentów, analizowałem działanie różnych funkcji i w konsekwencji, to co tam zaserwowałem naprawdę daje takiego kopa, że aż sam się zdziwiłem po zaaplikowaniu tych zmian
. Olbrzymie zmiany widać w zachowaniu Compiza - organoleptycznie
odczuwa się przyspieszenie, tak od 2 do 5 razy. Choć muszę przyznać, że w grach (pomimo poprawy wydajności, tak ok. 20-35 % po zaaplikowaniu w/w configu) nie osiąga się jeszce wydajności na poziomie akceleracji EXA (sterowniki 2.6.3 z Ubuntu 9.04) - przy założeniu stosowania w 9.04 jądra 2.6.31.5 według mojej konfiguracji.

Zresztą jeśli chcesz podnieść wydajność, a przede wszystkim responsywność systemu, zobacz na mój wątek o optymalizacji xorg.conf - musze przyznać bez przesadnej skromności