Nie startują X'y z włączoną kartą wifi - ubuntu 9.10

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
nerhaa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Nie startują X'y z włączoną kartą wifi - ubuntu 9.10

Post autor: nerhaa »

Witam serdecznie.

Zainstalowałem ubuntu 9.10 na hp mini-note 2133 i chodzi prawie idealnie, tylko że gdy włączam lapka i załącza się wifi, to nie ruszają X'y - widzę tylko czarny ekran i tryb konsolowy. Gdy jednak podczas startu systemu wyłączę kartę (suwakiem na lapku) ubuntu startuje prawidłowo i potem włączając kartę łączę się bez problemu.

Zatem moje pytanie: można jakoś rozwiązać ten problem lub jakoś wyłączyć uruchamianie się karty na starcie systemu (np. dopisując coś do menu.lst), a potem sobie ją ręcznie będę suwakiem włączał? Nie chciałbym nic zepsuć, czy też ryzykować dalszych usterek :)

Pozdrawiam i dziękuję za ewentualną pomoc.
linux user #483073 | ubuntu user #25774
Mały 1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Odp: Nie startują X'y z włączoną kartą wifi - ubuntu 9.10

Post autor: Mały 1 »

Ten sam problem występował u mnie, ale ja swoja kartę zainstalowałem przez ndiswrapper. Ndiswrapper, aby ładował się automatycznie przy starcie systemu dodałem do pliku /etc/rc.local. Standardowo ndiswrapper dodawany (przez system) jest od pliku /etc/modules, ale u mnie ta opcja powodowała zawieszanie się X-ów.

Najlepiej to wklei zawartość swojego /etc/modules.
Awatar użytkownika
nerhaa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: nerhaa »

Karta działa bez zarzutu (po ręcznym włączeniu po starcie systemu) działa też bez problemu po hibernacji, więc póki co będę to stosował, więc raczej na ndiswrappera nie przejdę.

W /etc/modules mam tylko:
:)

A nie mogę po prostu wyłączyć uruchamiania karty ze startem systemu i jak się ubuntu załaduje, to sobie ją normalnie na obudowie włączę? Tak byłoby najszybciej chyba zlikwidować problem. Coś z tą kartą jest (broadcom b4312) bo na fedorze jak ją włączałem, to się wieszał cały komp..
linux user #483073 | ubuntu user #25774
Mały 1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Post autor: Mały 1 »

nerhaa pisze:
A nie mogę po prostu wyłączyć uruchamiania karty ze startem systemu i jak się ubuntu załaduje, to sobie ją normalnie na obudowie włączę? Tak byłoby najszybciej chyba zlikwidować problem. Coś z tą kartą jest (broadcom b4312) bo na fedorze jak ją włączałem, to się wieszał cały komp..
Na pewno można, ale z racji tego, że ja zawsze instalowałem swój sterownik przez ndiswrapper, więc nie wiem jak wyłączyć Twoją kartę podczas startu systemu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”